Castelul celebru din România care intră în reparații este Castelul Corvinilor. Se refac podurile de acces, se restaurează Cavalerul din vârful Turnului Buzdugan și se lucrează la deschiderea mai multor spații din castel. Castelul Corvinilor este unul din cele mai vizitate monumente istorice.
Castelul celebru din România care intră în reparații
Castelul Corvinilor se află în reparații. În prezent, peste 40 de încăperi și alte spații din interiorul castelului pot fi vizitate de turiști, pentru circuitul complet de vizitare al acestuia fiind necesare aproximativ două ore. Castelul a intrat în reparații, iar valoarea proiectului este de 6,6 milioane de euro.
„Cea de-a doua etapă de restaurare a Castelului Corvinilor vizează 27 de obiective de lucrări printre care se regăsesc restaurarea frescelor din mai multe zone ale edificiului medieval, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor, refacerea podurilor de acces, curăţarea fântânii din curtea interioară, restaurarea Cavalerului din vârful Turnului Buzdugan, precum şi lucrări necesare pentru deschiderea spre vizitare a mai multor spaţii din impozantul monument medieval.
La fel ca în cazul primului proiect de restaurare, conducerea Muzeului Castelul Corvinilor, Primăria municipiului Hunedoara şi constructorul vor încerca să deruleze lucrările fără a afecta în mod semnificativ nici programul de funcţionare şi nici traseele de vizitare.”, a informat Primăria Hunedoara.
Cetatea din România interzisă turiștilor
Cetatea Bănița este o cetate dacică din Munții Orăștiei și face parte din cele șase fortărețe ridicate de daci în zonă, la rândul lor făcând parte din patrimonial mondial UNESCO. Cetatea Bănița a fost distrusă în timpul războaielor dintre daci și romani. Structura cetății îndeplinea un scop militar și avea ziduri înalte, turnuri, platforme de luptă, turn de observație și un val de apărare.
Cetatea Bănița este considerată cea mai periculoasă cetate din România. Turiștii care ajung în Valea Jiului dinspre Țara Hațegului, pot observa o stâncă impunătoare pe care a fost ridicată cetatea. Cel mai scurt traseu spre cetate este prin spatele unei cabane, Peștera Bolii. Accesul în vestigiul dacic se face numai prin zona nord-vest, dar drumul este nemarcat, greu de găsit pentru cei care nu cunosc locul și periculos. Zona este foarte abruptă și turiștii se pot rătăci foarte ușor. Cel mai scurt traseu spre cetate este prin spatele unei cabane, Peștera Bolii. Accesul în vestigiul dacic se face numai prin zona nord-vest, dar drumul este nemarcat, greu de găsit pentru cei care nu cunosc locul și periculos. Zona este foarte abruptă și turiștii se pot ușor rătăci. Consiliul Județean Hunedoara, care administrează Cetatea Bănița, nu recomandă accesul turiștilor pe situl dacic.
Tot în Hunedoara există un loc în România care atrage tot mai mulți turiști și este cunoscut cu numele de Palma lui Dumnezeu. În Munții Șureanu, aproape de comuna Pui, se află locul impresionant de o frumusețe rară. Zona este străbătută de râul Ponor, pe o lungime de aproape 9 kilometri. Locul este traversat de peșteri, văi, cascade, case răsfirate, dar și animale care trăiesc în libertate. Casele din zonă sunt construite din lemn și piatră, iar localnicii nu au curent electric, dar nici apă și canalizare. Totodată, nu există nici semnal la telefon. Turiștii care vor să viziteze zona sălbatică trebuie să știe că nu pot ajunge în acest loc cu mașina. Trebuie să parcurgă un drum forestier de două ore, timp în care se pot bucura de frumusețile naturii.