Prima pagină » Stiri si curiozitati » Castelul bântuit al Iuliei Hașdeu, conform legendei: Iulia se aude cântând la pian, iar tatăl ei iese noaptea la geam să îi sperie pe vizitatori

Castelul bântuit al Iuliei Hașdeu, conform legendei: Iulia se aude cântând la pian, iar tatăl ei iese noaptea la geam să îi sperie pe vizitatori

12 iun. 2024, 13:08,
în Stiri si curiozitati

Castelul din Câmpina, cunoscut și sub numele de Castelul lui Iulia Hașdeu, a rămas în legendele românești ca un loc plin de mister și misticism.

Templul din Câmpina dedicat Iuliei Hașdeu a devenit refugiul lui Bogdan Petriceicu Hașdeu după pierderea fiicei sale. Castelul din Câmpina este cunoscut ca unul dintre cele mai bântuite locuri din țară. Legendele spun că în timpul nopții, Iulia Hașdeu poate fi auzită cântând la pian, în timp ce tatăl ei aplaudă, iar uneori, în nopțile întunecate, bătrânul Hașdeu iese pe geam și urlă ca un lup.

Castelul Iulia Hașdeu

Puternic afectat de moartea Iuliei, la care ţinea foarte mult, Hașdeu a construit, la Câmpina, între 1894 şi 1896, un edificiu straniu, menit să-i faciliteze tatălui îndurerat comunicarea cu fiica sa din Ceruri, prin ședințe de spiritism. A fost cunoscut sub numele de Castelul Magului sau „Templul Spiritist de la poalele Carpaților”. Această construcție, alături de cavoul familiei Hașdeu din cimitirul bucureștean Bellu, reprezintă unicele temple spiritiste din lume.

Descrierea castelului din perioada în care găzduia practicile oculte organizate de Hașdeu a fost realizată de scriitorul Ion Luca Caragiale, după o vizită la Câmpina în 1896.

„ Deasupra acestui pod stă sub domul albastru, statuia Mântuitorului, o dată şi jumătate mărimea naturală. Statuia este de lemn, şi colorată, după stilul evului mediu, este o operă de rară frumuseţe a sculptorului Casciani din Paris. Mântuitorul se ridică deasupra unor nori, către cer cu braţele deschise, cu privirea aplecată spre pământul pe care-l binecuvântează cu amândouă mâinile. Din ochi îi pică lacrimi, în mâini şi în picioare se văd urmele cuielor şi pe frunte ale ghimpilor. Divinul Fiu se înalţă cu faţa către izvorul luminii, către Răsărit”, scria Ion Luca Caragiale.

 Cine a fost Iulia Hașdeu

Iulia Hașdeu a fost o tânără intelectuală română supradotată, scriitoare și poetă, fiica savantului Bogdan Petriceicu Hașdeu, care a uimit prin genialitatea sa precoce, manifestată în literatură, pictură, muzică și limbi străine, dar s-a stins din viață la doar 18 ani din cauza tuberculozei.

În templul de la Câmpina, marele cărturar și-a continuat practicile spiritiste, încercând să „vorbească” cu Iulia, iar toate întrunirile oculte erau descrise într-un jurnal chiar de Bogdan Petriceicu Hașdeu. Din perioada 23 decembrie 1890 până în 18 aprilie 1903 s-a păstrat transcrierea a 101 rezumate ale ședințelor de spiritism. Conform acestora, Iulia vorbea despre casă, îi dădea tatălui ei sfaturi cu privire la diverse probleme și povestea chiar și despre viețile ei anterioare.

Sedus de personalitatea Iuliei Hașdeu, geniul care a dispărut prematur, la 19 ani, un ziarist ardelean, Teodor Olimpiu Albini, a avut ideea de a merge la Câmpina, trecând munții cu pașaport, pentru a culege folclor oral legat de castelul ridicat de Hașdeu. Din observațiile acestuia, reiese că templul devenise o sursă de legende despre fantome încă de pe vremea în care Hașdeu organiza ședințele de spiritism.
Noaptea, dincolo de porțile ferecate ale Castelului, se aude Iulia cântând la pian. Se mai aud strigătele de > și aplauzele bătrânului Hașdeu, care la moartea Iuliei avea doar 50 de ani. Uneori, pianul cânta și ziua.”
„Nimeni nu calcă prin fața castelului. Oamenii trec pe partea cealaltă a străzii și se închină, speriați ca de dracul. Cei aflați prin vecinătate au cerut Primăriei ca Hașdeu să fie forțat să se mute și casa stafiilor să fie dărâmată.” Povestește ziaristul Teodor Albini

Castelul din Câmpina, sau cum mai este cunoscut, Castelul lui Iulia Hașdeu, a rămas în legendele românești ca un loc plin de legende și misticism.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
observatornews.ro
Criminalul Andei, căutat de 400 de oameni. A violat în trecut o fetiță de 13 ani, dar n-a făcut închisoare
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Evz.ro
Revolut implementează noi reguli. Clienții riscă să rămână fără conturi
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Bani de la stat pentru plata facturilor la energia electrică: Veniturile luate în considerare. Cum se face calculul
Dailybusiness.ro
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA pachet de măsuri de austeritate. E cutremur!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 iulie 2025
10 iulie 2025