Prima pagină » Lifestyle » Diete si sanatate » Castanele salbatice, REMEDIUL MIRACOL pentru zeci de afectiuni
Castanele salbatice, REMEDIUL MIRACOL pentru zeci de afectiuni

Castanele salbatice, REMEDIUL MIRACOL pentru zeci de afectiuni

12 oct. 2015, 11:21,
BZI.ro, în Lifestyle
a:3:{s:7:"site_id";i:6;s:6:"old_id";i:36187;s:8:"site_url";s:16:"lifestyle.bzi.ro";}
Castanele salbatice sunt bogate in vitamina C, B si A, potasiu, magneziu, fosfor, fluor, cupru, lecitina. Cu scop curativ, castanele se folosesc atat cele salbatice cat si comestibile.

Valoarea terapeutica a castanei este data, in primul rand, de compozitia sa, foarte asemanatoare cu cea a graului. Contine protide, lipide, glucide, minerale si are o mare valoare calorica (100 g de fruct contin 200 de calorii). Castanele se pot pastra proaspete o lunga perioada, cu conditia sa fie tinute intr-un vas cu apa rece timp de 24 de ore, imediat dupa recoltare, dupa care sa fie asezate in cutii de lemn, in straturi acoperite de nisip uscat.

Castanele salbatice sunt utilizate pentru a trata varice, hemoroizi, vindecarea ranilor mai rapida, dureri articulare si musculare, probleme de tendon, crampe, reumatism, artrita, sciatica, stifturi, boli ale sistemului nervos avand un efect de calmant puternic, ajuta cu eruptiile cutanate. Castanele salbatice sunt de multe ori in compozitia mastilor de par si fata, care fac un par stralucitor si vibrant, pielea fina, oferind o senzatie de proaspat si hidratare.

Prescrise chiar de parintele medicinei,Hipocrate

Folosita de mii de ani ca aliment gratie caruia organismul traverseaza cu bine perioadele de iarna capriciosa, castana a fost recomandata cu succes de Hipocrate in retetele sale stravechi, dar a aparut si pe lista celor peste 600 de plante si fructe cu puteri vindecatoare a grecului Dioscoride. Preparatele din seminte de castan salbatic constituie remedii eficiente de prevenire si de combatere a multor afectiuni ca varicele, flebitele, trombozele, ulcerele varicoase la picioare, crampele dureroase, insuficienta venoasa si limfatica, dar si hemoroizii. De asemenea, cresc tonusul capilarelor fragile si contribuie la vindecarea hematoamelor, a vanatailor si a luxatiilor.

Castana este bogata si in vitaminele B1 si B2 si contine vitamina C in aceeasi cantitate ca si citricele, adica 50 mg la 100 g de miez, dar si mult amidon, suportat bine mai ales de cei suferinzi de stomac.

Cum trebuie folosita tinctura de castane salbatice in tratamente?

In tratamentul trombozei si al varicelor se foloseste tinctura preparata din 250 g de castane salbatice cu coaja intr-un litru de alcool de 40%, care se lasa la macerat timp de 14 zile. Se strecoara apoi intr-o sticla inchisa la culoare. Intern se consuma 10-15 picaturi pe zi. Extern se aplica in afectiuni hemoroidale, varice si flebite si sub forma de frectii contra artrozelor la nivelul incheieturilor de la maini si de la picioare. Excelent pentru tratarea varicelor si a hemoroizilor este si unguentul. Se va alege o cana cu frunze verzi de castan ce se va macera in 100 ml de alcool timp de 24 de ore. Se vor adauga apoi 200 g de unt topit si margarina si se va incalzi timp de doua ore pe baie de apa. Dupa racire se va reincalzi si se va pune in cutii de plastic sau sticla. Se va unge cu aceasta compozitie locul bolnav.

Sucul de castan diluat cu 1:2 apa, poate fi folosit pentru uz intern. Din scoarta copacului de castan se poate face o potiune care ajuta cu probleme renale, tulburari de stomac, rani purulente.

Castane comestibile sunt consumate fierte sau prajite, iar calitatile de sanatate nu sunt pierdute in timpul tratamentului termic. Pentru uz intern sau pentru compresie, se poate face un piure de castane fierte. Cu scop curativ se poate face faina de castane.

Mierea de castane are efect antibacterian puternic, actioneaza asupra sistemului imunitar si ca un astringent. Are o culoare inchisa si un gust amar.

Din frunzele lemnoase de castan se prepara ceai si infuzii. Tinctura de castan ajuta cu problemele de boli articulare, dureri musculare si ale tendoanelor.

Castanele comestibile

Ajuta cu anemia, guta, bolile de inima si boli ale sistemului digestiv, functioneaza ca un diuretic, are actiune anti-inflamatorie si analgezica, imbunatateste circulatia sangelui, trateaza ranile superficiale, arsurile si bolile de piele. Ele mai sunt folosite pentru reglarea ciclului menstrual. Castane sunt inca folosite pentru a trata probleme respiratorii, tuse, consolidarea oaselor, parodontoza si ajuta cu diareea.

Castane plasate sub perna asigura un somn odihnitor si trateaza cu succes stresul de zi cu zi acumulat.

Ponturi!

– De la castanul salbatic pot fi utilizate scoarta, semintele, florile si frunzele;

– Castanele pot fi folosite si ca hrana pentru animale, dupa inlaturarea compusilor amari

– Pulberea din castane, bogata in saponine se foloseste la obtinerea unei paste pentru curatirea mainilor;

– In combinatie cu apa, pulberea de castane este eficienta la stropirea florilor din ghivece pentru distrugerea unor daunatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
16 iulie 2024
16 iulie 2024