Prima pagină » Culinar » Castane coapte la cuptor. O gustare de toamnă cu numeroase beneficii!

Castane coapte la cuptor. O gustare de toamnă cu numeroase beneficii!

25 nov. 2024, 09:13,
Redacția BZI în Culinar

Castanele coapte la cuptor sunt bune oricând, la orice oră, dar mai ales toamna. Nimic nu anunță mai bine instalarea sezonului rece decât aromatele castane. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente în afară de apă și sare.

Printre darurile minunate pe care ni le oferă toamna se numără și castanele. Dacă nu le-ai încercat până acum coapte la cuptor, iată mai jos rețeta deoarece acum este sezonul lor. Specialiștii în nutriție ne asigură că aceste fructe sunt pline de nutrienți benefici pentur sănătatea organsimului.

Castane coapte la cuptor

Pe lângă gutui și dovlecei, în această perioadă găsești castane atât în magazinele alimentare, cât și la tarabele din piață. Nu ezita să le incluzi și tu în alimentația zilnică, pentru că sunt pline de nutrienți benefici, precum vitamina C, vitamina B6, magneziu, potasiu și fibre dietetice.

Miezul comestibil al castanelor este bogat în amidon și asigură o stare de sățietate pentru o perioadă mai mare de timp. După coacere, acestea are o textură moale și delicată și un gust dulceag, ușor asemănător cu al cartofilor dulci. Pentru a beneficia de proprietățile castanelor este important să le alegi pe cele comestibile care pot fi bune și pentru o cremă de cremșnit dacă adăugați câteva lingurițe.

Castanul cu fructele comestibile este ușor diferit de cel cu fructele necomestibile. Castanii sălbatici cresc în parcuri, alei și curți de școli, iar castanii dulci cresc prin păduri sau crânguri.

Castanele comestibile se deosebesc de cele sălbatice prin învelișul spinos, precum al unui arici de mare. Acest înveliș se desface singur când fructele sunt coapte, iar în interior se găsesc 3 castane. Au o culoare de un maro deschis, sunt micuțe și au codiță.

Castanele sălbatice au învelișul cu țepi rari și mici, iar în interior se găsesc 1 – 2 castane. Acestea nu au codiță și sunt mai mari decât comestibile, iar aspectul este mai rotund.

Rețeta pentru aceste delicii

Pentru această rețetă de castane coapte la cuptor aveți nevoie de 1 kg castane comestibile, 250 ml apă și sare. Înainte de a pune castanele la copt, spală-le bine în două ape, după care se șterg foarte bine. Pentru a le spăla, lasă-le câte 5 – 6 minute în apă caldă și agită-le pentru a se umezi pe toate părțile. Scurge prima apă și adaugă alta. Le agiți din nou cu mâna, după care le scurgi și le ștergi bine.

Pregătește o tavă de cuptor în care pui 250 ml de apă. Cu un cuțit cu lama ascuțită crestează castanele pe o parte, creând în coajă un X până la miez. Adaugă castanele în tava cu apă și lasă-le la înmuiat timp de 15 minute. În acest interval de timp, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Apoi, coace castanele pentru aproximativ 30 de minute, la 200 de grade Celsius. Când observi că se evaporă apa din tavă, întoarce castanele pe partea cealaltă pentru a nu se arde.

După ce ai preparat castane la cuptor, șterge-le cu un ștergar de bucătărie pentru a-și desface coaja. Apoi, se lasă să se răcească și se pot consuma ca atare sau presărate cu sare.

Tot din castanele coapte mai poți face și piure, adăugând puțin unt și lapte fiert, atât cât să de vină cremos. Poți adăuga lapte de cocos pentru un plus de gust și aromă deosebită, fiind o cremă perfectă ca umplutură pentru un aluat pentru cornulețe. De asemenea, poți folosi delicioasele castane la cuptor și pentru piureuri sau creme pentru prăjituri și torturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`