Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:21744;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Este bine cunoscut faptul ca zonele montane din Romania sunt producatoare de branzeturi, insa in Prahova se produce o cascavea care este atat de buna si de speciala, incat aceasta a fost inregistrata de autoritatile locale la OSIM.
”Aceasta indeletnicire in privinta producerii cascavelei este mostenita din stramosi. Ea are o reteta despre care s-a demonstrat ca nu se mai foloseste intr-o alta zona a Romaniei. Produsul a fost inregistrat la OSIM cu atestatul 82374/2006 de catre Primaria Valea Doftanei”, a declarat, pentru Agerpres, primarul Ion Manea.
Potrivit acestuia, majoritatea gospodariilor din localitate au animale — oi si vaci, al caror lapte este folosit pentru prepararea acestui produs a carui reteta este pastrata ”cu sfintenie” si transmisa din generatie in generatie.
Cascaveaua de Valea Doftanei nu are o reteta secreta, insa deosebirea dintre ea si alte produse de acest gen de pe piata este data de faptul ca materia prima este 100% naturala, produsa in gospodariile localnicilor, dar si de priceperea gospodinelor care stiu, ”fara prea multe vorbe, la ochi”, cat trebuie lasata ca sa prinda gustul traditional.
”Pentru ca acest produs sa ajunga la comercializare, trebuie sa treaca cel putin 60 de zile de la momentul prepararii lui”, a dezvaluit primarul.
Reteta care trebuie urmata pentru a obtine cascavea ca la Valea Doftanei pare simpla, insa priceperea si experienta isi spun cuvantul in ceea ce priveste rezultatul.
”Se pune laptele pe foc, cand se incalzeste se da cheag natural si cand ajunge la temperatura optima se strange casul. Se lasa casul la acrit. In functie de temperatura la care este tinut poate fi de la cateva ore pana la o zi si apoi se opareste in apa fierbinte cu sare si se strange. Se lasa la scurs intr-o forma rotunda, se pune la sarat in saramura si apoi se pune la fum in incaperi special amenajate, in afumatori, unde fumul se obtine cu lemn de diferite feluri”, ne-a explicat o localnica.
Totul este facut manual, 100% natural, fara adaosuri chimicale. Chiar si hrana animalelor care produc laptele, adica materia prima pentru cascavea, este ”bio”, ea fiind constituita din nutreturi naturale din zona.
Incepand cu anul 2002, in comuna Valea Doftanei se organizeaza si un festival dedicat acestui produs specific zonei. De altfel, chiar asa se numeste manifestarea ajunsa la cea de-a XIII-a editie — ”Festivalul Cascavelei”.
Festivalul se organizeaza toamna, mirosul branzeturilor specifice zonei, al fructelor de sezon, al tuicii, vinului si al pastramei, dar si cadrul natural imbogatit de culorile acestui anotimp imbinandu-se perfect intr-o manifestare de exceptie.
Vezi si TOP orase unde poti CUMPARA cea mai BUNA mancare la colt de strada
Acest festival cu traditie reuneste zeci de producatori locali si din zone precum Rucar, Bran sau Moeciu, care vin aici nu numai cu branzeturi, ci si cu pastrama, preparate din carne, tuica, vin si produse mestesugaresti.
”Festivalul Cascavelei” a fost declarat ”Evenimentul anului al produselor traditionale” in cadrul celei de-a doua editii a actiunii ”Premiile Turismului Prahovean”, organizata in luna noiembrie a anului trecut de Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Prahova, informeaza agerpres.ro.