Cascada Iadolina de pe Valea Iadului se află între Lacul Leșu și Stâna de Vale. Este preferata turiștilor datorită peisajului spectaculos din zonă, a debitului mare și a frumuseții căderii de apă.
Accesul la Cascada Iadolina este ușor, atât cu mașina cât și cu bicicleta. Chiar dacă drumul e ceva mai lung, pe traseu se mai pot vizita și alte obiective.
De ce Cascada Iadolina este cea mai cunoscută de pe cursul văii Iadului
Cea mai cunoscută cascadă dintre cele de pe cursul văii Iadului, din Bihor, Munții Apuseni, este cascada Iadolina care se găsește chiar la marginea drumului județean 108J care leagă stațiunea Stâna de Vale și satul de vacanță Coada Lacului Leșu.
În această zona, apele văii Iadului cad peste mai multe trepte, printre stânci de dimensiuni ciclopice, în câteva bazine înguste și adânci. Cascada este considerată totodată și cea mai frumoasă din această parte de țară. Cascada Iadolina se găsește sub nivelul șoselei și abordarea ei, altfel decât pe poteca amenajată, poate fi foarte periculoasă.
Parte din circuitul cascadelor de pe valea Iadului, aflată la doar 6 kilometri de satul de vacanță Coada Lacului, cascada Iadolina este punctul cel mai îndepărat al acestui traseu turistic marcat cu punct roșu, lung de 26 de kilometri, ce poate fi parcurs în 6 – 8 ore.
Partea accesibilă turiștilor oferă o priveliște deosebită a căderii de apă, printre stâncile imense rupte din munte. Valea Iadului realizează cascade și în continuare, sub cascada Iadolina, însă acestea se pot vedea doar de sus, în condiții de siguranță.
Alte obiective turistice de văzut în Stâna de Vale
Stâna de Vale este o oază de liniște, odihnă și tratament, din creierul masivului Vlădeasa cu nenumărate locuri pe care să le vizitezi. Este un loc renumit în primul rând pentru apele oligominerale și feruginoase, bioclimatul tonic caracterizat prin presiune atmosferică scăzută, radiația solară intensă și ionizarea crescută a aerului.
Mai mult decât atât, așezarea geografică a stațiunii Stâna de Vale oferă o serie de peisaje extraordinare și numeroase obiective turistice naturale.
Ca stațiune, Stâna de Vale s-a remarcat prin cadrul intim și relaxat pe care îl oferă pe tot parcursul anului. Pe timp de iarnă, pârtiile pentru practicarea diverselor sporturi sunt ușor accesibile turiștilor.
Pe lângă sporturi de iarnă, turiștii pot opta pentru agrement de tipul plimbărilor cu snowmobilul, cu sania sau cu alte mijloace de transport de închiriat, pentru a vizita zonele apropriate sau pur și simplu pentru distracție.
În restul anului, stațiunea poate fi punctul de plecare pentru drumeții, având în vedere că este o zonă foarte populată de trasee turistice, marcate corespunzător, ce pornesc fie din zona Izvorului Minu-nilor, fie din cea a Hotelului Iadolina și cu întoarcere în aceeas și locație.
Dintre cele mai importante puncte de vizitat în interiorul stațiunii, sunt demne de a fi menționate câteva locații. Izvorul Minunilor este cel mai important simbol al acestei stațiuni, un obiectiv turistic natural înconjurat de numeroase povești miraculoase și pline de însemnătate.
Tot în interiorul stațiunii se află o mănăstire și o biserică, cu program liber de vizitare. Traseele din jurul Stânei de Vale sunt probabil cel mai important motiv pentru care aceasta este atât de accesată de turiști de pretutindeni pe tot parcursul anului.
Astfel, puteți vedea: Cascada Iadolina, Valul Miresei și o serie de alte cascade de diverse dimensiuni; Peștera Meziad, Peștera cu apă, Peștera Urșilor, platourile naturale Padiș și Cetățile Ponorului.
Este plina tara de obiective demne de vizitat, dar ce facem cu ursii?