Cascada Boiului emană frumusețe atât prin sunetul dat de căderea apei, cât și de acumularea de la baza ei, din care pârâul coboară peste un al doilea prag, mai mic, pierzându-se mai apoi printre versanții văii.
Cascada Boiului dă o picătură de extrem văii destul de liniștite și se desfășoară în două trepte. Apa cade de la o înălțime de 7 metri peste un prag din albia sa înspumată.
Unde se află Cascada Boiului
Cascada Boiului este situată la capătul din amonte al văii Boiului din Pădurea Craiului, județul Bihor, nefiind chiar o stațiune turistică acest circuit. Accesul către Valea Boiului este unul de un pitoresc aparte.
Trebuie să străbați satul Lorău ca s-ajungi la cascada Boiului. Satul stă răsfirat pe dealurile din zonă ca o oază de case și pâlcuri de căpițe de fân. De vizitezi vara locurile acestea, peisajul e la superlativ de culoare, de verde mai ales, verde de păduri, pășuni și grădini.
Drumul până la obiectivul turistic este unul forestier iar mai apoi devine potecă. Traseul începe din comuna Bratca pe un drum forestier ce se desprinde din centrul comunei, apoi se continuă prin pădure și va ține calea văii și a izvoarelor până la aproape 200 de m distanță de cascadă, porțiunea aceasta fiind lipsită de potecă.
Valea cu origini carstice, lipsită însa de chei, este urmărită de abrupturi prezente când pe o parte când pe alta, excepție făcând tronsoanele în amonte de fosta moară țărănească de la „Caduri”, în apropierea cascadei de la Șipote și aval de confluența cu Valea Arsurii pana la vărsarea sa în Crișul Repede.
Aici valea descrie o serie de coturi bruște și este dominată pe stânga de un abrupt de peste 125 m.
De la cascadă, în amonte, se poate urca prin apă până la cea de-a doua cascadă, mai mică. Valea este însoțită de cataracte mici și frumoase și de câte un izbuc ce izvorăște ca să-i mai încarce debitul.
Ce alte obiective turistice sunt în zonă
Aflându-te în zonă, poți vizita și alte obiective la fel de pitorești cum ar fi Valea Brătcuței a localității Bratca, localitatea Șuncuiuș cu Peștera Vântului, Unguru Mare, Peștera Bătrânului si Izbândiș, localitatea Bulz si Peștera din Valea Leșului.
Valea Brătcuței este locul ideal pentru o drumeție cu familia, pe jos sau cu bicicleta, indiferent de vârsta membrilor grupului sau de anotimp. Este o vale pitorească, înconjurată de păduri și mici livezi, ce urcă până în inima munților Pădurea Craiului.
Drumul, modernizat doar parțial, trece pe lângă case de vacanță cochete, izvoare și fânețe. Primăvara și vara, poienile din împrejurimi sunt pline de flori și te face să te minunezi de faptul că există anotimpuri. De la capătul văii, cei pasionați de drumeție pot ajunge în pitorescul sat Ponoare.
La doi paşi de comuna Şuncuiuş, în poiana Frânturii, se află intrarea în cea mai lungă peşteră din România. Peștera Vântului are peste 47 de kilometri de galerii subterane, fiind un adevărat labirint natural.
Numele peșterii vine de la faptul că la intrare se formează un curent de aer foarte puternic, datorat lungimii foarte mari a galeriilor. În funcție de diferențele de temperatură dintre mediul interior și cel exterior, curentul poate ajunge la o viteză de câțiva zeci de kilometri pe oră.
Galerii ce par nesfârșite, treceri la înălțime, stalactite și stalagmite de forme și dimensiuni variate sunt ingredientele unor amintiri pentru o viață. Cea mai mare stalactită din peșteră, „Torpila”, are 4,5 metri înălțime.
Situată în inima platoului carstic denumit Imașul Bătrânului, peștera Bătrânului este considerată a fi una din peșterile „școală” ale speologiei românești. De-a lungul timpului, sute de tineri temerari au făcut aici primii lor pași în speologie. Cursul de apă care intră în peșteră la baza unui perete de stâncă, a format o cavitate subterană ca un adevărat labirint.
Acest pârâu iese din nou la suprafață, prin peștera de la Vadu Crișului. În peșteră se găsesc formațiuni stalagmitice, draperii, coloane, scurgeri parietale. Având 25 de metri înălțime, Sala Confluenței este la fel de impresionantă precum Cascada Boiului.