Prima pagină » Local » Casa Universitarilor din Copou, Iași, va fi redeschisă

Casa Universitarilor din Copou, Iași, va fi redeschisă

02 iun. 2022, 23:58,
BZI.ro, în Local

O casă istorică, de milioane euro și care are o grădină superbă, amplasată în Copou, va fi redeschisă! După șase ani de lucrări de renovare, se redeschide Casa Universitarilor. Rectorul Universității Al. I. Cuza a transmis un mesaj prin intermediul unei rețele de socializare și a anunțat că se pregătește momentul inaugurării Casei Universitarilor.

„Pregătim momentul inaugurării CUI!
În septembrie 2016, începeam demersurile pentru consolidarea şi restaurarea Casei Universitarilor/CUI, moment în care m-am deplasat la sediul CNI – Compania Naţională de Investiţii.
În iunie 2022, pregătim invitaţiile pentru momentul de inaugurare, redăm comunităţii academice, Iaşului în general, ceea ce CUI a reprezentat pentru multele generaţii de profesori şi de absolvenţi”, a transmis Tudorel  Toader pe o rețea de socializare.

Casa Universitarilor, datează din jurul anului 1800

Casa „Canta”, cunoscută sub numele de Casa Universitarilor, datează din jurul anului 1800, aparținând inițial vornicului Iordache Cantacuzino (1740-1826), mare logofăt în Divanul Moldovei, care a îndeplinit și funcția de caimacan (guvernator) în anul 1802 în timpul domniei lui Alexandru Șuțu. Imobilul a găzduit de-a lungul timpului Școala de Menaj (1930) și Școala Urbană de Gospodărie (1914). Din anul 1947 devine cantină-restaurant a cadrelor didactice ale Universitații „Cuza”, unde erau aduse și delegațiile.

Casa Universitarilor, care a fost reparată și extinsă între 1951 și 1952, la acea vreme a devenit renumită prin găzduirea de întâlniri despre istoria și cultura orașului Iași.

Clădirea se află în proprietatea UAIC

Casa are un singur etaj și 7 camere, anexe de aproximativ 600 de metri pătrați(mp), un beci de aproximativ 200 de mp și aproape 5.000 de mp de grădină.

Acum clădirea se află în proprietatea UAIC, care a revenit în posesia acesteia după un proces care a durat nici mai mult, nici mai puțin de 18 ani. Astfel, noile descoperiri arheologice făcute la „Casa Universitarilor” contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural al Iașului. Astfel, după ce Casa Universitarilor din Copou, Iași, va fi redeschisă, urbea va beneficia de un alt punct de atracție turistic și cultural.

Comentarii
  • Acum vreo 2 ani, cel mult, erau in curtea CUI niste copaci foarte frumosi, in principal tei, dar i-a „ras” Tumorel Toader aproape pe toti si a pus acum in loc niste bashini de salcami japonezi pitici sau ce dracu’ sunt. Si langa cantina Titu Maiorescu rade Tumorel copacii, foarte frumosi, unii de peste 1 metru diametru, ca sa faca noi camine. Toader si Chirica au boala pe copaci, ii incurca in dementza lor imobiliara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *