Prima pagină » Actualitate » Casa Naţională de Pensii, precizări în cazul în care valoarea de pe cupon nu corespunde cu cea din decizia de recalculare
Casa Naţională de Pensii, precizări în cazul în care valoarea de pe cupon nu corespunde cu cea din decizia de recalculare

Casa Naţională de Pensii, precizări în cazul în care valoarea de pe cupon nu corespunde cu cea din decizia de recalculare

12 sept. 2024, 20:41,
în Actualitate

Casa Naţională de Pensii a transmis, joi, noi precizări în legătură cu pensiile şi deciziile de recalculare, referindu-se la situaţiile în care pe talonul de pensie din luna septembrie valoarea nu corespunde cu cea din decizia de recalculare. De asemenea, instituţia precizează că diferenţele cuvenite între pensia recalculată şi pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pewntru luna septembrie.

Noi precizări despre pensii în cazul în care valoarea de pe cupon nu corespunde cu cea din decizia de recalculare

Casa Naţională de Pensii a transmis, joi, că, în cazul pensionarilor care au primit decizia de recalculare, iar pe talonul de pensie din luna septembrie valoarea nu corespunde cu cea din decizia de recalculare se disting două situaţii:

1. Pensii care după recalculare au depăşit pragul de 2.000 de lei şi pentru care, în luna septembrie 2024, s-a calculat şi reţinut impozitul de 10% pentru suma care depăşeşte 2.000 de lei.

„Ca şi până acum, pe decizia de pensie se înscrie cuantumul brut al pensiei. Acest cuantum se regăseşte şi pe talonul de pensie, iar în situaţia în care cuantumul brut depăşeşte plafonul de impozitare – în prezent de 2.000 lei – se menţionează distinct valoarea impozitului. De asemenea, al treilea element, respectiv cuantumul net al pensiei este menţionat distinct. Reamintim că plafonul de impozitare se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei începănd cu drepturile aferente lunii octombrie 2024”, a transmis Casa Naţională de Pensii.

Instituţia explică, adăugând fotografii în acest sens, că situaţia în care de la o pensie netă de 1.900 de lei se ajunge, prin recalculare, la o pensie brută de 3.132 de lei, respectiv o pensie netă de 3.019 lei, după reţinerea impozitului de 113 lei, potrivit news.ro.

Diferenţele cuvenite între pensia recalculată şi pensia încasată vor fi achitate ulterior

2. Pensii pentru care deciziile au fost emise după data comunicării la plată a drepturilor de pensii aferente lunii septembrie 2024. Astfel, pot fi întâlnite situaţii în care suma de pe decizia de recalculare este mai mare decât suma primită în această lună.

„În aceste cazuri, diferenţele cuvenite între pensia recalculată şi pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru luna septembrie”, a mai transmis instituţia.

De asemenea publicând fotografii, Casa Naţională de Pensii explică şi această situaţie.

„Deşi pensia rezultată după recalculare a crescut de la 4.473 de lei la 6.823 de lei, pensionarul a primit în luna septembrie aceleaşi drepturi aferente lunii august: respectiv 4.473 de lei pensie brută, 4.226 de lei pensia netă şi impozit reţinut de 247 lei. Aşa cum am menţionat anterior, decizia de recalculare a fost emisă după data comunicării la plată a drepturilor de pensie pentru luna septembrie, persoana în cauză urmând să primească şi diferenţa cuvenită pentru această lună”, a mai transmis Casa de Pensii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *