Prima pagină » Local » Casa Muzeelor va fi deschisă în centrul Iașului. Edificiul va avea expoziții dedicate marilor scriitori români. Obiecte personale unicat ale lui Ion Creangă și Mihai Eminescu vor fi expuse vizitatorilor – GALERIE FOTO

Casa Muzeelor va fi deschisă în centrul Iașului. Edificiul va avea expoziții dedicate marilor scriitori români. Obiecte personale unicat ale lui Ion Creangă și Mihai Eminescu vor fi expuse vizitatorilor – GALERIE FOTO

22 mai 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

În municipiul Iași va fi inaugurată o clădire care va adăposti mai multe expoziții și lucrări ale marilor scriitori români. Casa Muzeelor din strada Vasile Alecsandri va fi reabilitată pentru 16 milioane de lei din fonduri europene. Printre expoziții se află și Abecedarul lui Ion Creangă, dar și obiecte ce au aparținut lui Mihai Eminescu

Un nou muzeu ar urma să fie deschis în municipiul Iași, în perioada următoare. Casa Muzeelor din stada Vasile Alecsandri va fi gata în următoarele luni, proiectul fiind estimat la circa 16 milioane lei din fonduri europene. Edificiul va găzdui o serie de expoziții cu valoare istorică și culturală, adăpostind lucrări ale marilor scriitori români Ion Creangă și Mihai Eminescu.
Publicul va putea vizita zona dedicată Pogromului de la 1941. În această secțiune se vor regăsi colecții unicat de fotografii, manuscrise și obiecte din timpul unuia dintre cele mai violente episoade din istoria evreilor din România. În Pogromul de la Iași au pierit peste 10 mii de victime de origine evreiască. De asemenea, în clădire va funcționa și un Muzeu al Teatrului Evreiesc. În această secțiune, vizitatorii vor putea vedea imagini din istoria primului teatru evreiesc din România, inaugurat la Iași în 1876 de către Avram Goldfaden.

Casa Muzeelor va avea expoziții dedicate lui Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu și Ion Creangă

În interiorul clădirii Casa Muzeelor se vor regăsi o încăpere destinată alfabetului, una primelor tipărituri, dar și Sala „Dacia Literară”. În plus, vor fi amenajate expoziții dedicate scriitorilor Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă și I.L. Caragiale. În încăperile special amenajate cu vitrine, publicul va putea admira expoziții de cărți religioase, de carte veche, manuscrise, scrisori, fotografii, unele din copilăria scriitorilor români.

Abecedarul lui Ion Creangă de pe care a învățat buchiile va fi expus în sala din Casa Muzeelor

În Sala „Ion Creangă” va fi expus Abecedarul de pe care a învățat îndrăgitul povestitor buchiile și tăblița pe care au prins contur primele cuvinte. De asemenea, în Sala „Mihai Eminescu” vor fi expuse ceasul și alte obiecte care au aparținut poetului. Sala „Boema ieșeană” va recrea cu ajutorul imaginilor, cu obiecte din vechile cârciumi, cu citate din operele boemilor ieșeni redate în difuzoare de actorii de azi, atmosfera localurilor de odinioară, de la început secolului al XX-lea.

„Pe vizitatori îi va aștepta și o sală a instrumentelor de scris cu o zonă interactivă, unde publicul va putea scrie pe foi învechite cu pene și tocuri. Va mai fi și o altă sală a vocilor literare unde, la cele câteva telefoane care vor fi amplasate aici, vor putea fi ascultate glasurile unora dintre scriitorii clasici români. Vizitatorii vor putea participa în cadrul Casei Muzeelor la ateliere interactive de țesut, broderie, prelucrare lemn și ceramică”, au spus autoritățile ieșene responsabile de muzeul din strada Vasile Alecsandri.

În această clădire a funcționat Chestura Poliției în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

În clădirea care va adăposti Casa Muzeelor a funcționat Chestura Poliției în anii celui de-al Doilea Război Mondial. În acest loc, în anul 1941, au fost aduși cetățenii evrei vânați de soldații germani, în baza unei înțelegeri cu Armata Română și o parte a populației din Iași. Atunci, cei care au supraviețuit măcelului de la Chestură au fost duși cu trenurile morții spre Călărași și Podu Iloaiei. Din cauza condițiilor inumane, au murit peste 5.000 de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`