Prima pagină » Eveniment-Social » Casa Muzeelor din Iași programează, pentru public, o întâlnire cu importantul scriitor Matei Vișniec
Casa Muzeelor din Iași programează, pentru public, o întâlnire cu importantul scriitor Matei Vișniec

Casa Muzeelor din Iași programează, pentru public, o întâlnire cu importantul scriitor Matei Vișniec

28 mart. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Importantul scriitor Matei Vișniec vine la Casa Muzeelor din Iași, la o întâlnire cu publicul din Capitala Moldovei. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași, cu Colegiul Național Iași și cu Liceul ”Varlaam Mitropolitul”, din Iași. Totul are loc mâine, 29 martie 2022, începând cu ora 16:00

Întâlnire cu scriitorul Matei Vişniec la Casa Muzeelor din Iași! Momentul este programat marţi, 29 martie 2022, începând cu ora 16:00, în sala de conferințe de la parterul Casei Muzeelor. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLR), cu Colegiul Național Iași și cu Liceul ”Varlaam Mitropolitul”, din Iași.

Dezbaterea va fi moderată de Nicoleta Munteanu, având ca pretext noul roman al lui Matei Vișniec, ”Un secol de ceață”, roman care va fi prezentat publicului de către Viviana Gheorghian și Andrada Strugaru. Coordonator este Emil Munteanu.

La Casa Muzeelor din Iași este programată o întâlnire cu Matei Vișniec

Poetul, dramaturgul, romancierul și jurnalistul Matei Vişniec, despre cel mai recent roman al său:

”Aș plasa acest roman în categoria ficțiunilor istorice, deși toate bazele sale de plecare sunt reale; ele se hrănesc din evenimente trăite de propria mea familie, precum și de mine însumi, în naveta mea culturală Est-Vest. Evident, orice asemănare cu persoane reale este întâmplătoare, dar sute de oameni vii se oglindesc în aceste pagini. Umbra lui Hitler și umbra lui Stalin planează deasupra multor capitole și nu întâmplător partea a doua a cărții se intitulează ”Răul are întotdeauna un frate geamăn””, sintetizează acesta.

Mai departe, scriitorul menționează:

”Am încercat să înțeleg eu însumi, scriind, de ce oamenii nu învață mai nimic din greșelile trecutului și mai ales de ce repetă erorile servituții voluntare. Ceața ideologică despre care vorbesc în carte nu s-a risipit în acest început de secol, iar, pe alocuri, mi se pare că se îndesește, chiar în multe minți subtile și în multe suflete generoase. Îl invit pe cititor să se îmbarce în lectura acestei cărți pentru a-și face singur o părere despre dilemele secolului trecut și despre cele profilate la orizont. Cu acest avertisment tragic, lăsat nouă moștenire încă de la grecii antici: doar problemele au soluții, nu și dilemele…”, a conchis dramaturgul stabilit în Franța.

Scriitorul Matei Vișniec, activ în Franța

Matei Vișniec (n. 29 ianuarie 1956, Rădăuți) este un poet și dramaturg român, activ în acest moment în Franța, cunoscut în special pentru scrierile sale în limba franceză. A studiat istoria și filosofia la Universitatea din București și a fost membru fondator al Cenaclului de Luni, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu. Copilăria și-a petrecut-o la Rădăuți și la Horodnic de Sus, sat de unde este originară mama sa. Tatăl său, care era contabil, s-a născut la Ulma, sat locuit de etnici huțuli. Mama sa a fost învățătoare. Familiei sale i s-a confiscat pământul pe care-l deținea și îl lucra.

De mic, viitorul dramaturg a observat că trebuie să adopte la școală și mai târziu, în viața activă, o ideologie despre care știa că nu era nici pe departe perfectă. Această diferență între realitate și modul în care este înfățișată, cum ar fi spus tatăl său contabil, între vorbă și faptă, a fost o sursă de inspirație pentru multe dintre piesele sale.

În perioada 1965-1975, el a urmat cursurile școlii primare și ale liceului în orașul natal. Atunci a publicat primele poeme în revista școlii, „Lumina”, apoi în revista „Cutezătorii”, unde a fost prezentat de poetul Virgil Teodorescu. În luna octombrie 1972 a avut loc debutul literar național, printr-o serie de poeme publicate în revista ”Luceafărul”. Ca fapt inedit, la Casa Muzeelor din Iași este programată, pentru public, această întâlnire cu importantul scriitor Matei Vișniec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *