Prima pagină » Economic Local » Casa Județeană de Pensii Iași are disponibile 70 de bilete de tratament în stațiunile balneare. Cele mai multe sunt pentru Stațiunea Nicolina
Casa Județeană de Pensii Iași are disponibile 70 de bilete de tratament în stațiunile balneare. Cele mai multe sunt pentru Stațiunea Nicolina

Casa Județeană de Pensii Iași are disponibile 70 de bilete de tratament în stațiunile balneare. Cele mai multe sunt pentru Stațiunea Nicolina

22 mart. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Casa Județeană de Pensii Iași a alocat un număr de 70 de bilete de tratament balnear, asigurate prin unitățile de tratament aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice București. Astfel, pensionarii ieșeni pot alege una dintre stațiunile Nicolina, 1 Mai, Olănești, Amara, Covasna sau Geoagiu. Datele de intrare în stațiuni sunt 23, 24, 25 martie 2021

Pensionarii din Iași au la dispoziție 58 de bilete în stațiunea Nicolina, patru bilete la stațiunea 1 Mai și câte două bilete pentru fiecare stațiune de la Olănești, Amara, Covasna sau Geoagiu. Atribuirea biletelor de tratament balnear, precum și cota de contribuție s-a făcut prin alocare automată în sistem informatic, în funcție de punctajul calculat pentru fiecare solicitant, perioada solicitată, numărul de locuri alocate pe fiecare stațiune și în funcție de numărul de solicitanți pentru acele locuri. Lista cu persoanele care au primit repartiție pentru bilet de tratament este afișată la sediu și pe site-ul instituției.

Toate persoanele din listă au fost înștiințate în scris și invitate să se prezinte la Casa de Pensii, într-un interval stabilit, pentru a-și ridica biletele. Eventualele bilete neridicate în termen de cei în drept se redistribuie următorilor solicitanți. Persoanele care se regăsesc în listă, la ridicarea biletului, trebuie să prezinte și biletul de trimitere de la medic, original și copie după cartea sau buletinul de identitate și ultimul cupon de pensie. Costul unui bilet este de 50 la sută din cuantumul brut al pensiei încasate în luna anterioară plecării în stațiune. Durata sejurului este de 16 zile, din care durata tratamentului balnear este de 12 zile.

Pensionarii din Iași nu au fost interesați în anul 2020 de biletele de tratament din stațiunile balneare

Pensionarii din Iași care vor să plece în stațiunile balneare trebuie să prezinte biletul de trimitere de la medic, copie și original, cartea sau buletinul de identitate, copie sau original, și cuponul de pensie aferent lunii februarie 2021. Potrivit directorului Casei Județene de Pensii Iași, interesul pentru achiziția acestor bilete a scăzut în anul 2020.

„Pensionarii s-au temut să mai plece în stațiunile balneare din cauza pandemiei COVID-19. Sperăm că anul acesta vor fi din nou interesați de achiziția acestor bilete”, susține Maria Andronache, director al Casei Județene de Pensii Iași.

Persoanele sunt verificate periodic pentru a primi încadrarea în gradul de invaliditate și de aceea trebuie să se prezinte la sediul instituției. Pentru e evita aglomerarea, acestea sunt programate telefonic.

„Pentru încadrarea în grad de invaliditate, toți sunt programați telefonic, pe ore. Fiecare trebuie să vină în fața comisiei la o anumită oră. Așa evităm aglomerarea sediului. Unele persoane înțeleg și vin la ora programată, altele nu”, a mai spus Maria Andronache, directorul Casei Județene de Pensii Iași.

Suma acordată pentru ajutorul de deces va fi redusă în acest an

Dacă imediat ce starea de urgență a fost înlocuintă cu cea de alertă în anul 2020 și pensionarii au aglomerat sediul instituției, în această perioadă situația s-a schimbat, iar pensionarii vin conform programării. De asemenea, persoanele care au vrut să achite sumele pentru contractele cu vechime în muncă sau pentru a încasa ajutoarele de deces s-au prezentat la sediul instituției. Persoanele care vor ajutorul de deces trebuie să se adreseze specialiștilor din cadrul instituției.

Potrivit unui act normativ pus în dezbatere publică, cuantumul ajutorului de deces va fi în acest an, în cazul asiguratului sau pensionarului, de 5.380 lei, și în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, 2.690 lei. Ajutoarele de deces vor fi reduse, în prezent acestea fiind de 5.380 de lei pentru asigurați/pensionari și de 2.715 lei pentru membrii familiei acestora. În județul Iași sunt 166.377 de pensionari, din care 150.701 pensionari de stat și 15.672 pensionari din sistemul public. Potrivit Casei Județene de Pensii Iași, acordarea ajutoarelor de deces se va face în continuare prin folosirea acelorași metode de transmitere a solicitărilor, respectiv e-mail la adresele [email protected], [email protected], fax 0232410092 sau poșta letrică. Ajutorul de deces se acordă în cazul morții unui asigurat, pensionar sau a unui membru de familie al acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *