Prima pagină » Eveniment-Social » Casă istorică din centrul orașului Iași, care a aparținut unei familii bogate, reabilitată și restaurată – GALERIE FOTO (Exclusiv)

Casă istorică din centrul orașului Iași, care a aparținut unei familii bogate, reabilitată și restaurată – GALERIE FOTO (Exclusiv)

17 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

O altă casă istorică din plin centrul orașului Iași și care a aparținut unei familii bogate urmează a fi reabilitată și restaurată! Administratorul, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”, intenționează să demareze o importantă investiție în imobil. Este vorba despre Casa ”Mavrocordat” de pe strada Gheorghe Săulescu. Ea a aparținut, printre alții, familiei lui Froim Fischer, evreu cu stare din urbea moldavă.

Amplasată în plin centrul orașului Iași, o casă istorică ce a avut drept proprietare familii bogate ar putea fi reabilitată și restaurată! În prim-plan este imobilul-monument ”Mavrocordat” de pe strada Gheorghe Săulescu, nr. 17. Printre foștii proprietari s-a numărat și Froim Fischer, evreu cu stare din urbea moldavă. În Lista Monumentelor Istorice (LMI), aceasta are codul IS-II-m-B-04034 și datează de la începutul secolului al XIX-lea. Administratorul, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”, intenționează să demareze o importantă investiție în imobil.

”Un obiectiv al nostru major, important pe zona de infrastructură, este și corpul nostru de pe strada Săulescu, monument istoric. Vom vedea ce fonduri putem atrage, deoarece e mult de muncă, de documentat și obținut avize, în a restaura și reabilita o asemenea construcție. Un orizont ambițios ar putea fi de 3 ani. Deja am început să facem o serie de mici lucrări și de igienizare a curții”, a menționat prof.dr. Laura Cârstea, managerul Colegiului Economic ”Virgil Madgearu” din Iași.

O casă istorică din orașul Iași urmează a fi reabilitată

Amintim că, la începutul anului 2020, Casa ”Mavrocordat” a fost revendicată. Astfel, Anisia Sebastiana Fischer, ultima urmașă a familiei lui Froim Fischer, a depus o acțiune la Tribunalul Iași prin care a solicitat restituirea imobilului din centrul orașului. Nu era pentru prima oară când moștenitoarea familiei Fischer a cerut retrocedarea imobilului. În urmă cu mai mulți ani, aceasta a solicitat tot în instanță retrocedarea clădirii respective.

Atunci, însă, a avut câștig de cauză autoritatea locală. Este vorba despre un imobil revendicat pe Legea nr. 10/2001, dosarul inițial fiind câștigat definitiv de Municipiul Iași. Mai exact, este vorba despre o anexă a Colegiului Economic ”Virgil Madgearu” de pe strada Săulescu. Acțiunea a fost depusă pe 18 februarie 2020.

Istoricul uluitor al Casei „Mavrocordat”

Clădirea a fost ridicată la începutul anilor 1800. Casa a aparținut marii familii boierești Mavrocordat. Istoricul clădirii a fost relatat pe îndelete de cunoscutul Ion Mitican în lucrările sale.

”Pe lângă Alexandru Mavrocordat, fostul mareșal al Palatului, care locuia în casele sale din strada Gându, alături de Cinema „Elisabeta”, și fratele său, hatmanul Neculai Mavrocordat, care locuia în strada Săulescu, tot în aceeași stradă, puțin mai la vale, ședea și vărul lor primar, Dumitrachi Mavrocordat, în frumoasele sale case restaurate (tot pe actuala stradă Săulescu) și având o grădină din cele mai mari și mai bine îngrijite din lași”, menționa Mitican.

Anisia Sebastiana Fischer este moștenitoarea latifundiarului Froim Fischer, de numele său fiind legate o sumedenie de cereri de revendicare prin tot județul. Fischer a arătat că, prin Decretul 92 din anul 1950, autoritățile Statului Român de atunci au preluat de la Leon și Carol Fischer imobilul respectiv. Clădirea din centrul Iașului se înscrie pe o listă lungă de revendicări făcute de aceasta. Anisia Sebastiana Fischer a cerut reîmproprietărirea unor terenuri, păduri și clădiri în Iași, dar și în alte județe din jur. De remarcat este faptul că răscoala de la 1907 a izbucnit la Flămânzi, pe domeniile familiei Fischer.

De asemenea, demn de subliniat este că Anisia Sebastiana Fischer a început în urmă cu aproape 20 de ani demersurile pentru a recupera averea familiei. Aceasta a revendicat aproape 7.000 de hectare de pădure și numeroase clădiri. Menționăm că imobilul despre care facem referire completează patrimoniul orașului Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *