Prima pagină » Titlurile zilei » Casa inteligentă a acestui tânăr din Iași stârnește uimirea oricui. A plătit o sumă importantă pentru Alexa. Florin Ghivnici: „Lumea e comodă. Oamenii vor să aibă case smart” – GALERIE FOTO / VIDEO

Casa inteligentă a acestui tânăr din Iași stârnește uimirea oricui. A plătit o sumă importantă pentru Alexa. Florin Ghivnici: „Lumea e comodă. Oamenii vor să aibă case smart” – GALERIE FOTO / VIDEO

29 dec. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Ieșenii au prins gustul locuințelor inteligente, astfel că a crescut numărul comenzilor la firmele de profil pentru aparatură smart. Unul dintre ieșenii care și-a montat în locuință asistentul virtual Alexa, ce controlează dispozitivele inteligente din casă, a plătit mii de lei pentru acest moft. Clienții din Iași plătesc, în medie, între 2.000 și 3.000 de lei pentru aparatura inteligentă din locuință

Un nou trend a apărut în ultima perioadă în rândul ieșenilor iubitori de tehnologie care vor să aibă în locuințe dispozitive inteligente, care le ușurează viața și, în același timp, reduc consumul de energie electrică. Sute de ieșeni au cumpărat în ultimii 2 ani produse smart pentru care au plătit sume deloc de neglijat.

Cel mai nou moft a apărut în rândul ieșenilor imediat după ce au văzut că, prin intermediul telefoanelor smart, pot fi controlate dispozitivele inteligente. De asemenea, rețelele de socializare au contribuit la o „explozie” a cererilor pentru dispozitivele inteligente, sisteme precum Alexa și Siri fiind cele mai căutate. Potrivit lui Florin Ghivnici, managerul case-smart.ro, clienții din Iași, dar și din restul țării vor să aibă un trai comod și smart.

„Lumea e comodă, vrea automatizare. Acum 6 ani, când am apărut pe piață, nu prea erau clienții educați. Acum ne educă piața, atât de tare s-a schimbat rolul! Oamenii vor să aibă case smart, de aceea a crescut cererea din partea clienților. Acum avem în portofoliu peste 2.000 de produse și toate sunt inteligente. Întrerupătoare, prize smart, cu touch, care pot fi controlate prin telefon, prin voce”, spune Florin Ghivnici, managerul case-smart.ro.

Ieșenii pasionați de tehnologie plătesc de la câteva sute la mii de lei pentru dispozitivele smart

Clienții plătesc de la 180 la 500 de lei pentru un termostat, de exemplu, până la aproape 1.000 de lei pentru un singur dispozitiv inteligent. Dacă un client vrea să aibă în casă aproape totul automatizat, plătește mii de lei. Cele mai căutate dispozitive sunt cele pentru curățenie.

„Aspiratoare smart, roboței, doze sau becuri se vând foarte bine, dar și încuietori smart, cu parolă, care sunt tot mai căutate. Se merge pe ideea de economie la energie și dispozitive pe care să le poți controla de oriunde. De exemplu, dacă ai plecat de acasă, stingi lumina de la distanță dacă ai uitat să o închizi. La termostatul inteligent, dacă ai plecat în vacanță, dai căldura la minimum, iar, dacă te întorci din vacanță, accesezi aplicația și dai căldura la maximum, pentru a fi cald în casă când ajungi acasă”, mai spune Florin Ghivnici, managerul case-smart.ro.

De asemenea, ceasurile inteligente pentru copii și adulți sunt tot mai căutate de clienți.

Florin Ghivnici: „Pot fi controlate prin sistemele Alexa sau Siri”

Toate aceste dispozitive pot fi conectate la sistemele Alexa sau Siri, tot mai populare în rândul ieșenilor, care le controlează vocal sau printr-o aplicație, pe telefonul mobil. Cele două sisteme create de Amazon sau Apple sunt achiziționate separat de dispozitivele din locuințe. Montarea lor este simplă, explică specialiștii.

„Toate aceste dispozitive pot fi controlate prin sistemele Alexa sau Siri. Cele două sunt device-uri care interconectează dispozitivele din locuință. Pot fi montate foarte ușor de către un electrician. Anul acesta, clienții au mai comandat lumini inteligente, panouri luminoase, produse care fac parte dintr-un brand exclusivist. De Crăciun, de exemplu, ai muzică și lumini speciale dacă vrei să ai o atmosferă deosebită. S-au vândut aceste dispozitive, care costă 980 de lei bucata. Mai sunt și sisteme pentru draperii, care pot fi închise și deschise cu ajutorul acestor dispozitive inteligente. Se vând bine purificatoarele de aer sau dispenser-ele inteligente pentru hrana animalelor”, mai spune Florin Ghivnici, managerul case-smart.ro.

Reporterii cotidianului BZI au prezentat în edițiile anterioare casa ecologică construită de un tânăr din Iași.

Andrei Podeanu: „A devenit ceva indispensabil pentru noi”

Unul dintre ieșenii care și-a montat în locuință sistemul Alexa și comandă dispozitivele vocal este Andrei Podeanu, antreprenor. Spune că totul a plecat dintr-o curiozitate și s-a transformat într-un obicei la care nu vrea să renunțe. A plătit câteva mii de lei pentru toate dispozitivele din locuință.

„Noi am ales acest sistem pentru că este unul inteligent, facem economie la energie electrică, este comod. Am vrut să încercăm și noi după ce am văzut la o persoană ce folosea sistemul Alexa și ne-a plăcut foarte mult. Astfel, am început să cumpărăm tot ce aveam nevoie în locuință, de la aspirator la draperii, întrerupătoare. Ne-am obișnuit repede cu acest sistem și a devenit ceva indispensabil pentru noi, nu vrem să renunțăm la el. De exemplu, dacă plecăm și am uitat să încuiem ușa, o putem face de la distanță. Dacă venim acasă și nu avem cheie, ceea ce ni se întâmplă des, atât mie, cât și soției, deblocăm ușa din aplicație. Avem și sistem antifurt. Comanda se face vocal, în limba engleză”, spune Andrei Podeanu, antreprenor din Iași, care a făcut și o demonstrație video pentru reporterii cotidianului BZI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025