Prima pagină » Economic Local » Casa de Pensii Iași vine cu lămuriri pentru pensionarii cu deficiențe de vedere. Maria Andronache: „Se pune accent pe contributivitate”
Casa de Pensii Iași vine cu lămuriri pentru pensionarii cu deficiențe de vedere. Maria Andronache: „Se pune accent pe contributivitate”

Casa de Pensii Iași vine cu lămuriri pentru pensionarii cu deficiențe de vedere. Maria Andronache: „Se pune accent pe contributivitate”

07 sept. 2024, 02:00, 1 ,
Gabriela Rusu în Economic Local

Reprezentanții Casei de Pensii Iași vin cu lămuriri în privința pensiilor recalculate ale persoanelor cu handicap și ale persoanelor nevăzătoare din Iași. Și asta, după ce pensionarii au amenințat cu proteste la București, la jumătatea lunii septembrie. Aceștia sunt nemulțumiți după ce, în urma recalculării, s-au trezit cu pensiile scăzute și cu până la 1.000 de lei.

Lămuriri pentru ieșenii nevăzători de la Casa de Pensii Iași

Subiectul recalculării pensiilor nu a luat sfârșit nici acum. Pe lângă ieșenii care s-au trezit cu pensiile scăzute, cu câteva sute de lei sau majorate după caz, cele mai afectate sunt persoanele cu handicap și nevăzătorii care urmează să-și ceară drepturile în stradă. Aceștia amenință cu proteste, pe data de 19 septembrie, la București, unde speră că vor fi luați în calcul de autorități. Deși reprezentanții Casei de Pensii Iași au venit cu lămuriri încă de la începutul lunii, cu privire la faptul că pensiile nu vor scădea, ieșenii cu nevoi speciale spun că nu renunță la proteste. Astfel, directorul Casei de Pensii Iași a subliniat care sunt principalele motive de majorare a pensiilor, în cazul acestora.

„Nevăzătorii și persoanele cu handicap au avut cele mai mari creșteri în 2005. Atunci, aceștia s-au bucurat, însă acum, sunt supărați. Nu avem ce face, pentru că legea nouă pune accentul pe contributivitate. Astfel, în acest caz, persoanele cu handicap și nevăzătorii nu au ajuns la stagiul de cotizare. Ei sunt într-o lege specială”, a declarat Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Iași.

Persoanele cu dizabilități spun că au pensii mai mici cu până la 80 la sută şi sunt gata să îşi strige nemulţumirile în faţa Guvernului. Deşi rămân cu pensia în plată, nu vor mai beneficia de următoarele majorări ani buni de acum înainte. În plus, rămân şi fără anumite facilităţi, cum ar fi un stagiu redus de cotizare. Reprezentanții persoanelor cu deficiențe de vedere, din Iași și din țară, au participat la întâlniri cu premierul Marcel Ciolacu, unde s-a promis o lege distinctă, care să asigure dreptul la o pensie decentă atât celor care sunt aflați, acum, la pensie, cât și pentru cei care urmează să intre.

La Iași sunt 3.000 de nevăzători, dintre care 1.500 au fost afectați de recalcularea pensiilor. Aceștia spun că sunt cazuri în care pensiile au scăzut de la 1.800 de lei și până la 700 de lei sau de la 1.300 de lei, la 500 de lei.

Reprezentanții Casei de Pensii Iași vin cu lămuriri în privința pensiilor recalculate ale persoanelor cu handicap și ale persoanelor nevăzătoare din Iași. Și asta, după ce pensionarii au amenințat cu proteste la București, la jumătatea lunii septembrie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *