Prima pagină » Actualitate » Casa de Pensii a făcut un anunț important: Care sunt impozitele aplicate în 2024 la pensii
Casa de Pensii a făcut un anunț important: Care sunt impozitele aplicate în 2024 la pensii

Casa de Pensii a făcut un anunț important: Care sunt impozitele aplicate în 2024 la pensii

17 ian. 2024, 13:29,
în Actualitate

Pensionarii care au sub 2.000 lei pensie nu plătesc impozit pe venit. Casa de Pensii a anunțat care sunt impozitele aplicate în 2024 la pensii.

Care sunt impozitele aplicate în 2024 la pensii

Casa Națională de Pensii a explicat toate cifrele care stau la baza calculului pensiei pentru anul 2024. Conform anunțului, punctul de pensie în 2024 va fi de 2.032 lei, iar pensiile sub 2000 de lei nu sunt impozitate. Salariul mediu net luat în calcul este de este de 4.426 lei.

Pensionarii care încasează pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%. Schema de impozitare este clarificată în detaliu. Aceasta se aplică de la 1 ianuarie 2024 și sunt:

  • 10% impozit pentru suma mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu net. Impozitul se aplică diferenței între pensia dumneavoastră și 2.000.
  • 15% pentru partea dintre câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut folosit pentru bugetul asigurărilor sociale;
  • 20% pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Indicatori utilizați în sistemul public de pensii pentru anul 2024 sunt câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat care este de 7.567 lei – începând cu 1 ianuarie 2024 și cotele de contribuţii de asigurări sociale, sunt următoarele:

  • 25% – datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;
  • 4% – datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
  • 8% – datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
  • 20,25% datorată de către persoanele fizice care realizează, la locul unde se află funcția de bază, venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza unor:
  1. contracte individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectoarele construcții, agricol și industrie alimentară, și care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 și 7 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
  2. contracte individuale de muncă, rapoarte de serviciu și unele statute speciale prevăzute de lege, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator și care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv.
  3. 25% – datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială.

Fondurile de pensii administrate privat

Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75% și este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale.

De precizat că în situația participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii pentru lunile în care aceştia contribuie la aceste fonduri, se utilizează un indice de corecţie de 0,81000.

Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, pentru care se datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat, în baza:

  • contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectoarele construcţii, agricol și industrie alimentară;
  • contractelor individuale de muncă, rapoartelor de serviciu sau a unor statute speciale prevăzute de lege, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator;

Sunt scutite de la plata acestei contribuţii pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv.

Pot opta în scris, la angajator, pentru plata cotei de 4,75% datorate la fondul de pensii administrat privat.

Pot renunța la opțiunea de mai sus, prin depunerea unei solicitări în scris la angajator.

Începând cu 1 ianuarie 2024, venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 3.300 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată începând cu data de 1 octombrie 2023). Cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 825 lei, iar valoarea punctului de pensie este de 2.032 lei și indicele de corecţie utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41.

Indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.281 lei, iar indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, este de 1.626 lei.

Altfel, Casa de Pensii a anunțat și care sunt impozitele aplicate în 2024 la pensii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 ianuarie 2025
14 ianuarie 2025