În urma controalelor realizate în anul 2023, Casa de Asigurări de Sănătate Iași a sancţionat cu 487.624,12 lei mai mulţi furnizori de servicii medicale, care derulează programe naționale de sănătate curative, şi cu 261.163,95 lei pe cei de servicii medicale în ambulatoriu de specialitate clinic, acupunctură, planificare familială şi îngrijiri paliative.
Ce nereguli a descoperit CAS Iași în rândul furnizorilor de servicii medicale care derulează programe naționale de sănătate curative
Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Iași a realizat, în anul 2023, o serie de controale în rândul mai multor furnizori de servicii medicale care derulează programe naționale de sănătate curative. În urma neregulilor descoperite, furnizorii au primit sancțiuni din partea CAS, în valoare de 487.624,12 lei.
„Sumele imputate furnizorilor de servicii medicale care derulează programe naționale de sănătate curative au ajuns la valoarea de 487.624,12 lei”, au transmis reprezentații CAS Iaşi.
În urma controalelor realizate de CAS Iaşi s-a descoperit că furnizorii de servicii medicale care derulează programe naționale de sănătate curative dețineau stocuri de materiale sanitare expirate, că stocul de materiale sanitare din balanța de materiale a spitalului era diferit de datele raportate în Serviciul Informatic Unic Integrat (SIUI), dar au mai fost găsite și alte nereguli.
„Principalele disfuncţionalităţi şi iregularităţi identificate în cursul acţiunilor de control la furnizorii de servicii medicale care derulează programe naționale de sănătate:
1. Eliberarea de medicamente specifice care se acordă în tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu unele boli rare, fără respectarea normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative.
2. Diferențe între stocul de materiale sanitare din balanța de materiale a spitalului și datele raportate în SIUI.
3. Neactualizarea listei materialelor sanitare de care beneficiază bolnavii incluși în programele naționale de sănătate curative.
4. Necompletarea fișei sintetice a bolnavului dializat cu schema de tratament din timpul ședintei de dializă.
5. Raportarea incorectă în SIUI a consumului de medicamente utilizat pacienților, conform consemnărilor din protocoalele ședințelor de dializă și documentelor medicale primare existente la sediul unității.
6. Neconcordanțe între echipa medicală consemnată în protocolul operator și cea din fișa pacientului.
7. Existența in stoc a unor materiale sanitare cu termen de valabilitate expirat.
8. Din documentele medicale puse la dispoziție nu reiese administrarea tuturor medicamentelor recomandate de medic/ scoase din gestiune/ pacient și raportate la CAS.
9. Furnizorul nu ține o evidență clară/corectă a datei de intrare în gestiune, respectiv pentru unele repere/materiale sanitare data intrării în gestiune este ulterioară datei de expirare”, au transmis reprezentanții CAS Iaşi.
Furnizorii de servicii medicale în ambulatoriu de specialitate clinic, acupunctură, planificare familială şi îngrijiri paliative au primit de la Casa de Asigurări de Sănătate Iași sancțiuni în valoare de 261.163,95 lei
CAS Iaşi a realizat, în anul 2023, controale şi în rândul furnizorilor de servicii medicale în ambulatoriu de specialitate clinic, acupunctură, planificare familială şi îngrijiri paliative. În cazul acestora s-a descoperit:
„1. Raportare servicii medicale pentru pacienții care în aceeași perioadă figurau internați în spitalizarea continuă;
2. Rețete prescrise cu încălcarea prevederilor legale în vigoare;
3. Nerespectarea programului de lucru;
4. Raportare eronată coduri de diagnostic;
5.Suprapunerea programului de lucru peste programul de gărzi;
6.Neconsemnare servicii medicale în registrul de consultații;
7. Consultații/servicii raportate pe cronic, pentru bilete emise pe caz acut/subacut
8. Raportarea unor consultații/servicii pentru tip de diagnostic cronic, în baza unor bilete care își încetaseră valabilitatea.
9. Servicii conexe raportate fără documente justificative.
10. Servicii de kinetoterapie individuală raportate pe aceiași pacienti /în aceeași zi atât pe contractul de clinice, cât și pe contractul de recuperare-reabilitare în baza de tratament.
11. Necompletarea fișelor medicale pentru bolnavii cronici cu toate datele prevăzute în Ordinul nr.1068/627/2021.
12. Neconsemnarea în registrul de consultații a medicaței administrată pacienților din trusa medicală de urgență a cabinetului.
13. Nerespectarea protocoalelor terapeutice, în ceea ce privește durata tratamentului , prescrierea medicamentului etc.
14. Pentru serviciile acordate la distanță-telemedicină medicală (mod de prezentare SIUI -Servicii Stare de Urgenţă) nu se indică mijlocului de comunicare utilizat /intervalul orar în care acestea au fost efectuate.
15. Raportarea dublă a unor servicii medicale”, a transmis CAS Iaşi.
Astfel, Casa de Asigurări de Sănătate Iași a impus acestor furnizori sancţiuni în valoare de 261.163,95 lei.
In primul rand sunt exact aceeasi furnizori de ani de zile si odata cu trecerea timpului calitatea scade si pretul creste.
Așteptăm la.medicii de familie care încasează minim 15 mi euro și se plâng pentru prostime va aduc bani de acasă și mănâncă covrig si care își bat joc de rofesia lor.si de pacienți
De ochii lumii se fac controale, trebuie sa justifice postul plus cand nu sunt bani trebuie sa ai motiv sa nu dai conform contractului. Ciudat e … la programele de sanatate – sunt mai multe filtre: coordonator program – asist sefa – achizitii – financiar – raportor catre CAS – consilier CAS, si apoi control trimestrial descopera …America … de ce nu se fac controale intermediare neanuntate?
Toate sanctiunile au 3 mari motive:1.PARANDARATUL(SPAGA) 2.POLITICUL..3.RAZBUNARI pe diverse ..!!! restul este gargara
Da Casa de asigurări de sănătate de ce nu plătește concediile medicale? De ce nu înlocuiește cardurile de sănătate care se blochează și trebuie să mergem din două în două luni pe timpul și banii noștri să luăm adeverințe înlocuitoare? Este o bătaie de joc la adresa contribuabililor…
Incep sa se explice vilele și mașinile medicilor.
Daca biletul este emis pe acut pt o boala cronica ca de… asa bifeaza unii… trebuie sa valudam ca ai cum ar fi o boala acuta … aduca prostia se perpetueaza?
Multe din clinicile /cabinetele private care cooperează cu cnas umflă ” notele de plată ” cu acordul pacientului. Omul aflat în suferință, sau având nevoie de un anumit tratament este de acord cu compromisul ca pe fisa de tratament sa ii fie ” administrat ” și un alt tratament ajutător de care el practic nu beneficiază, doar clinica /cabinetul decontand. Și uite asa la nivel de țară cnas-ul nostru nu este performant deoarece niște patroni /doctori proprietari de clinici prostesc și statul și pacientul ( măcar de i-ar însănătoși)… Grijă mare la neacordarea de prioritate