Pe parcursul anului 2024, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Iaşi a efectuat mai multe acțiuni de control la cabinetele medicilor de familie, prilej cu care au fost descoperite numeroase nereguli grave și s-au impus sancțiuni de peste jumătate de milion de lei.
În anul 2024, structura de control din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Iași a efectuat 448 acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, aflaţi sau care s-au aflat în relaţii contractuale cu CAS Iași. Acţiunile de control efectuate la furnizorii de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale şi materiale sanitare, se distribuie pe tipuri de acţiuni de control, astfel: 190 acţiuni de control tematic, 196 acţiuni de control operativ și 62 acţiuni de control inopinat. Acțiunile de control efectuate în cadrul cabinetelor medicilor de familie au avut drept obiective principale: verificarea modului de respectare de către furnizor a clauzelor contractuale; verificarea concordanței între serviciile medicale contractate de către furnizor și decontate de CAS și serviciile consemnate în evidențele specifice existente la nivelul furnizorului; verificarea respectării condițiilor care au stat la baza evaluării; verificarea respectării programului de lucru declarat la CAS Iași; verificarea aspectelor constatate ca urmare a intersecției bazelor de date din SIUI, în vederea implementării măsurilor stabilite de către Curtea de Conturi a României și Camera de Conturi Iași”, se arată în raportul anual de activitate al Casei de Asigurări de Sănătate Iași.
Ce nereguli a descoperit CAS Iași în rândul medicilor de familie
În urma controalelor realizate de CAS Iaşi, în anul 2024, s-a descoperit că medicii de familie prescriau rețete cu încălcarea prevederilor legale în vigoare, raportau servicii medicale pentru asigurați decedați sau nu respectau programul de lucru declarat către CAS Iași.
„Principalele disfuncţionalităţi şi iregularităţi identificate în cursul acţiunilor de control pe domenii de asistenţă medicală primară: 1) Rețete prescrise cu încălcarea prevederilor legale în vigoare; 2) Bilete de trimitere eliberate către specialități clinice fără a fi consemnate în fișe consultațiile care să justifice din punct de vedere medical necesitatea eliberării acestora; 3) Consultații consemnate în fișele medicale ce nu conțin toate informațiile necesare care să justifice prin simptome/investigații eliberarea de prescripții medicale, bilete de trimitere către specialitățile clinice/paraclinice; 4) Raportarea serviciilor medicale acordate după data decesului asiguraților; 5) Înscriere pe lista de capitație fără cerere de transfer; 6) Eliberare certificate de concedii medicale fără respectarea OUG158/2005; 7) Neconsemnarea în fişele de consultaţii medicale a datele necesare conform prevederilor legale în vigoare; 8) Nerespectarea programului de lucru; 9) Prescrierea de medicamente fără respectarea restricțiilor din prospectul medicamentului/rezumatul caracteristicilor produsului”, se arată în raportul anual, pentru anul 2024, al CAS Iași.
Casa de Asigurări de Sănătate Iași a efectuat, în anul 2024, două controale la cabinetul medicului de familie din comuna Alexandru Ioan Cuza, dr. Claudia Lozneanu. Aceste controale au fost necesare, deoarece lipsește frecvent de la cabinet.
Casa de Asigurări de Sănătate Iași a impus sancțiuni de peste jumătate de milion de lei mai multor medici de familie
De asemenea, CAS Iași a descoperit că medicii de familie eliberau adeverințe medicale pentru persoane care nu erau înscrise pe listele lor de pacienți, raportau consultații și servicii pe perioada absenței de la cabinet, dar au mai fost găsite și alte nereguli.
„10) Eliberarea adeverinței medicale unei persoane care nu era înscrisă pe listele proprii, fără a se verifica dacă persoana este înscrisă la un alt medic de familie/dacă este asigurată, precum și fără a verifica dacă sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea certificatului de concediu medical conform prevederilor legale în vigoare; 11) Raportare servicii în asistența medicală primară pentru pacienți care în aceeași perioadă figurau internați în regim de spitalizare continuă; 12) Prescrierea și eliberarea medicamentelor în mod eronat, nerespectându-se prevederile legale pentru persoane cu venituri din pensii mai mari de 1.429 lei/lună și care nu sunt și beneficiari de legi speciale; 13) Consultații la domiciliu care nu au fost găsite consemnate în Registrul de domicilii ori erau nesemnate în fizic în Registrul de domicilii de către pacient/aparținător sau cu cardul; 14) În perioada iulie 2021 – decembrie 2023, au fost raportate consultații la distanță, pe tip diagnostic acut/subacut, fără respectarea prevederilor legale; 15) Consultații înregistrate în registrul de consultații și eliberarea unei prescripții medicale de către asistent în absența medicului de familie de la cabinet; 16) Existența la cabinet, în lipsa medicului, a parafei medicului și ștampilei cabinetului, astfel, fiind posibilă eliberarea de documente medicale; 17) La data inițierii controlului, la sediul cabinetului, s-a constatat existența unor carduri de sănătate în dosarele medicale a două gravide; 18) Raportarea de consultații și servicii pe perioada absenței medicului de la cabinet; 19) S-au constatat situații în care pacienții intervievați nu au confirmat numărul mare de consultații efectuate la cabinet și la domiciliul asiguratului (copii și gravide) consemnate în documentele primare și raportate în SIUI în anul 2023, pentru care se eliberează foarte puține prescripții medicale compensate și gratuite (cca. 5-10% din total servicii, cod S3.08, raportate) și foarte puține bilete de trimitere (deși se raportează multiple consultații); 20) Neasigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă prin suprapunerea programului unei asistente medicale în aceeași zi și în același interval orar, în două centre de permanență diferite, precum și nerespectarea programului de lucru prevăzut în graficul de gărzi și afișat la sediul furnizorului – centru de permanență”, susțin reprezentanții CAS Iași.
În urma neregulilor descoperite, Casa de Asigurări de Sănătate Iași a impus medicilor de familie sancțiuni în valoare de 579.951,87 lei.
Verificati si spitalele sau urmeaza ?
Sa lamurim ,Medicina de fam. este o gaura neagra in bugetul sanatatii ,eficienta spre zero !!! Extrem de stufoasa ca si legislatie in mare parte ambiguie si cu multe contradictii avind mai mult scriptologie in detrimentul medicinei !!! DAR AMENZILE SE APLICA dupa URMATOARELE CRITERII :NU SE DA PARANDARATUL ! POLITIC,! MESCHINARII INTRE ANGAJATII CASEI SI MEDICI, RECLAMATII MEDIC-MEDIC si AMARITII CARE SI-O IAU CU SAU FARA GRESELI !!! RESTUL este GARGARA !!!
Mare e mafia la CAS; fix mafioti ce iau taxa de protectie de la medici, cu japca.