Casa de Asigurări de Sănătate din Iași a emis noi modificări privind modul de acordare a serviciilor medicale, a biletelor de trimitere, concediilor medicale în contextul pandemiei Covid-19. Termenul de valabilitate pentru biletele de trimitere pentru specialități clinice, paraclinice, recomandările medicale pentru dispozitive medicale, decizii de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologii și dispozitive asistive a căror valabilitate a expirat până la data de 15 mai se prelungește până la data de 30 septembrie 2020. Pentru serviciile medicale și îngrijiri la domiciliu înregistrate, eliberate off-line nu este obligatorie transmiterea în Platformă informatică a asigurărilor de sănătate a acestora în termen de 3 zile lucrătoare de la data acordării, respectiv eliberării.
În contextul pandemiei Covid-19, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din Iași a prelungit termenul de valabilitate până la data de 30 septembrie 2020 pentru biletele de trimitere către specialități clinice și paraclinice; recomandări pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive depuse sau transmise către CAS; deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologii și dispozitive asistive.
Deciziile de aprobare pentru dispozitivele medicale acordate prin închiriere, dispozitivele de protezare stomii și dispozitivele pentru incontinența urinară, al căror teremen de valabilitate se prelungesc printr-o nouă decizie de aprobare, dar și taloanele aferente perioadei pentru care a fost prelungită decizia, cât și noile taloane, vor fi transmise persoanei beneficiare prin orice mijloace de comunicare. Tot până la 30 septembrie se prelungesc și deciziile de aprobare emise de comisia de specialitate de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigației PET-CT.
Îngrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale se acordă și se validează fără a fi necesară utilizarea cardului de sănătate
Serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale, tehnologiile și dispozitivele asistive se acordă și se validează fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia. Serviciile medicale și medicamentele pentru tratarea cazurilor COVID-19 și complicațiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
„Consultațiile medicale acordate în asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv pentru unele servicii conexe necesare actului medical, prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv în pachetul minimal de servicii medicale, pot fi acordate și la distanță, utilizând orice mijloace de comunicare. Consultațiile medicale la distanță acordate în asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic se acordă cu încadrarea în numărul maxim de consultații prevăzut de lege”, au spus reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate din Iași.
Boala Covid-19 a fost inclusă în lista bolilor infectocontagioase din grupa A
Lista cuprinzând urgențele medico-chirurgicale pentru care asigurații beneficiază de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condițiilor de stagiu de asigurare a fost modificată. „În lista bolilor infectocontagioase din grupa A a fost inclus Covid-19, afecțiunea Covid-19 fiind codificată cu codul de diagnostic 64-alte boli cu virus, neclasate în alte locuri, pe toate documentele medicale conform clasificației internaționale a maladiilor”, au precizat reprezentanții CAS Iași.