Prima pagină » Eveniment-Social » Casă celebră de la Iași, a unor mari bogătași, pe un teren de 2,5 hectare, în prim-planul unei afaceri de milioane – GALERIE FOTO

Casă celebră de la Iași, a unor mari bogătași, pe un teren de 2,5 hectare, în prim-planul unei afaceri de milioane – GALERIE FOTO

07 ian. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La doar câteva zeci de kilometri de orașul Iași, o casă celebră, deținută de mari bogătași, pe un teren de 2,5 hectare, este în prim-planul unei afaceri de milioane! Este vorba despre proiectul de consolidare, restaurare și punere în valoare a Casei Roset-Catargiu din comuna Răducăneni, județul Iași, care a primit aviz favorabil din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. De finanțarea acestuia se ocupă Ministerul Culturii, prin Compania Națională de Investiții. Monumentul datează din secolul al XIX-lea. Investiția ar putea ajunge la câteva sute de mii de euro

În județul Iași se pregătește o nouă afacere importantă! În prim-plan se află o casă celebră, deținută de mari bogătași. Aceasta are și un teren de 2,5 hectare. Este vorba despre proiectul de consolidare, restaurare și punere în valoare a Casei Roset-Catargiu, din comuna Răducăneni, județul Iași. Acesta a primit aviz favorabil din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), din cadrul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași.
De finanțarea acestuia se ocupă Ministerul Culturii, prin Compania Națională de Investiții (CNI). Monumentul datează din secolul al XIX-lea. Investiția ar putea ajunge la câteva sute de mii de euro.

Consolidarea și reabilitarea ar putea dura 2 ani

Pe de altă parte, etapa de consolidare, restaurare și reabilitare a Casei Roset-Catargiu de la Răducăneni ar putea dura 2 ani.

„Proiectul nostru, ce vizează Casa Roset-Catargiu, a primit avizul favorabil din partea Direcției Județene pentru Cultură, respectiv Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Acesta se află în faza Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii. A fost făcută și expertiza. Acum urmează întocmierea proiectului final și scoaterea la licitație a lucrărilor. De finanțare se ocupă Ministerul Culturii, prin Compania Națională de Investiții. Avem o firmă care se ocupă de toate acestea. Dacă am ajuns până aici, cred că lucrurile se vor finaliza cu bine. Dacă totul va decurge normal, în 2 ani am putea face consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Casei Roset-Catargiu. Ar fi o «bombă» pentru toată comunitatea noastră și am pune în valoare o construcție istorică”, a precizat Viorel Ilie, primarul comunei Răducăneni.

Proiectant / elaborator este șef proiect arh. Corneliu Ciobănașu, arh. Filip Ciobănașu, arh. Nicoleta Caba, studiu istoric și arhitectural: Asocierea S.C. Arc Design S.R.L. și S.C. Elma Stil S.R.L., studiu istorico-arheologic: dr. Cătălin Iulian Hriban – Institutul de Arheologie, expertiză tehnică: ing. Constantin Firtea, ing. Alexandru Graur, ing. Dragoș Gheorghiu. Beneficiară este comuna Răducăneni.

Casa Roset-Catargiu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice

Astfel, licitaţia are în vedere atribuirea contractului de prestări servicii de proiectare, respectiv elaborarea documentaţiei tehnico-economice şi asistenţă tehnică pentru consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentului istoric Casa Roset-Catargiu. Serviciile de proiectare solicitate presupun cercetare arheologică preventivă, elaborare de studii şi investigaţii, documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, proiect pentru autorizarea lucrărilor de construire, proiect de organizare a execuţiei lucrărilor, proiect tehnic de execuţie şi al detaliilor de execuţie, implicit amenajare peisagistică, documentaţie as built, documentaţie privind urmărirea comportării în timp şi a lucrării de intervenţie şi asistenţă tehnică pentru lucrări de restaurare şi punere în valoare a monumentului istoric Casa Roset-Catargiu.

Construită în secolul al XIX-lea, Casa Roset-Catargiu e înscrisă în Lista Monumentelor Istorice (LMI) cu numărul de cod IS-II-m-B-04235. Clădirea, în suprafaţă desfăşurată de 354 mp, și terenul aferent de aproape 2,5 hectare sunt în proprietatea publică a comunei Răducăneni. Pe acest amplasament, Lascăr Rosetti a dezvoltat proprietatea pe care a primit-o de la tatăl său, marele hatman Răducanu Rosetti. Totul a fost clădit între 1851 și 1854. După moartea acestuia, în 1884, proprietatea a fost vândută de mai multe ori. Pe de altă parte, între 1950 și 1984, conacul a funcționat ca Spital de Psihitarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *