Prima pagină » Titlurile zilei » Casă cât un bloc, în centrul Iașului, construită ilegal! Balcoanele unei învățătoare nu au putut fi măsurate de inspectori – FOTO

Casă cât un bloc, în centrul Iașului, construită ilegal! Balcoanele unei învățătoare nu au putut fi măsurate de inspectori – FOTO

11 aug. 2022, 02:00, 16 ,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

O învățătoare din Iași a fost amendată din cauza unui bloc de pe stradela Armeană, nr. 2, din centrul Iașului. Autorizația era pentru locuință, dar imobilul are caracteristicile unui bloc de locuințe colective. Femeia susține că este moștenirea copiilor

Haiducie imobiliară în centrul Iașului. Totul se întâmplă pe stradela Armeană, nr. 2, în zona protejată a monumentelor istorice din municipiul Iași. În luna noiembrie a anului 2016, în plenul Consiliului Local a fost avizat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce viza construirea unei locuințe cu regimul de înălțime S+P+1+M, adică 4 niveluri. Suprafața de teren disponibilă era de doar 186 de metri pătrați. Suprafața era inadmisibil de mică și la acea perioadă, dar, chiar și așa, consilierii au votat avizarea proiectului. Proprietarul proiectului este o anumită Tincuța Sabău Habib, o femeie, în vârstă de 63 de ani, cu domiciliul în Iași, care a cumpărat terenul în 1994. Este învățătoare la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”. În 2019, a fost eliberată autorizația de construire. Conform PUZ, chiar lângă proiectului femeii, a fost edificată altă clădire cu locuințe colective mici. La un moment dat, în centrul Iașului, a vrut să construiască și Cătălin Drăgan, apropriat de funcționarii din primărie, dar PUZ-ul a fost anulat în instanță, în urma insistenței vecinilor.

Casă în centrul Iașului, transformată ilegal în bloc, miză de milioane de euro

După eliberarea autorizației de construire, a fost organizat șantierul și au început săpăturile la fundație. Conform indicatorilor urbanistici, trebuia respectat un procent de ocupare a terenului de 51,66 la sută, cu un coeficient de ocupare a terenului de 1,7. Rezultă că imobilul trebuia să aibă o suprafață desfășurată de 316,2 metri pătrați. Dar pe parcursul lucrărilor s-a comis o ilegalitate. Mansarda a devenit deja etaj, iar „mustățile” de fier beton au fost lăsate pentru edificarea unui nivel suplimentar. Poliția Locală Iași, prin Serviciul Control Urbanism, a verificat beneficiarul, dar în cursul lunii iulie 2022 a fost aprobată intrarea în legalitate, plus modificarea proiectului în curs de execuție. Zona menționată mai sus este cunoscută pentru afacerile profitabile care scot sume importante din închirierea apartamentelor. Un alt aspect important este legat de numărul locurilor de parcare. Amplasamentul casei transformate în bloc este înconjurat de artere foarte înguste. În edițiile trecute, a fost prezentat și cazul afaceristului Michael Nseir care a construit ilegal un etaj la blocurile din zona Bucium. Până la urmă, a demolat stâlpii.

Inspectoratul Județean în Construcții a amendat beneficiarul

În urma unui control de la începutul lunii octombrie 2021, inspectorii de la Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Iași au verificat investiția învățătoarei. Au constat că executantul s-a extins fără respectarea autorizației, adică au fost construite balcoane neautorizate, conform proiectului tehnic. Pe data de 08.10.2021 au fost sistate lucrările, iar la câteva zile beneficiarul a fost amendat cu suma de 10.000 de lei. Inspectorii nu au putut măsura balcoanele ca să identifice cu exactitate suprafața desfășurată a clădirii, pentru că nu exista nicio cale de acces. Între timp, Tincuța Habib a fost obligată să comande o nouă expertiză tehnică care să includă și lucrările neautorizate. Contactată telefonic, învățătoarea a explicat că nu va construi un bloc de locuințe colective, ci o locuință pentru cei doi copii.

„Când au venit în control, inspectorii mi-au spus că au primit foarte multe sesizări. A trebuit să scoatem un alt certificat pentru care am așteptat 3 luni. Acum mergem pentru intrarea în legalitate. Ambii mei copii sunt medici și dorința mea este să fac o casă pentru cei doi. M-am zbătut pentru ei ca să fac ceva. Din 2007 mă tot zbat. A greșit și constructorul, dar acum vrem să reparăm”, a precizat Tincuța Sabău Habib.

Casa din centrul Iașului a fost construită ilegal, dar nu este prima situație semnalată în zonă.

Comentarii
  • Smekeru de karton cu haini di firma

    Doamna bine, caut alpinist sa-mi escaladeze balcoanele

  • A greșit constructorul pe banii beneficiarului:))))…A văzut planul și era P+M și constructor fiind a zis că merg P+infinit….unde găsiti așa constructori….binevoitori?Și autorități așa binevoitoare…e așa a ieșit, ce să-i faci….

  • Toma Nicolae Emil

    O întrebare pentru ISC și Direcția Urbanism: RTE și dirigintele de șantier unde au fost?

  • ISC doar cu numele

    Vrajeala ieftina. Ca mai tot romanul:sa se intinda putin si colo si colo, sa prinda mai mult.
    RTE și dirigintele de șantier dormeau? Nu au verificat fazele de executie? Sau, cum se face pe la noi, ei semneaza doar si pun stampila???

  • asa ii invata pe copii ? sa ia cate putin colo, cate putin dincolo……….de mici invata copchii sa…..ia !

  • balcoanele invatatoarei??? voi sunteti teferi la cap???

  • Așa a învățat și copiii că 1+1=5 etaje.Si cred proverbul….Daca nu furi nu trăiești….bine….Și copiii doctori probabil că trebuie să prescrie o tonă de medicamente ca să-și facă targetul la producători că să poată fi trimiși la congrese pe banii producătorului.Sau Operatie reușită….pacientul mort.

  • Uite cine vorbeste!
    Pe teren proprietate cu autorizatie de constructie dar cu mici abateri…fata de terenul statului luat moca si construit ilegal!

  • Saracii copii doctori, nu au bani , trebuie sa le faca mama lor invatatoare casa.

  • corect, anonimule, trebe sa facem o cheta pentru ei, ca n-au nici de unele

  • În primul rând construcția este de o monstruozitate greu de digerat din punct de vedere arhitectural. Este practic un bloc anexat unui alt bloc care iese dintr-o vilă veche de pe strada Armeana. Ce minți de arhitecți au putut autoriza așa ceva în centrul vechi al Iașiului ? Oare DNA nu se poate autozesiza? Chiar toate plângerile rămân fără nici un ecou? În plus, este ridicat peste magistrala celor de la termoficare!!!! Cine a putut autoriza așa ceva? Unde vor parca cei care vor locui acolo? Și blocul de vis-a-vis tot ca o construcție unifamiliala a pornit, pentru familia unui transportator din Bacău și s-a reautorizat până a devenit bloc. De ce organele competente nu se autosesizează, pare a fi aceeași rețetă ca la blocul lui Chescu din Tatarasi, Primăria&CO girand toate ilegalitățile. DNA vă rog verificați și opriți mutilarea arhitecturală din centrul vechi al orașului!!!!

  • Ce oameni,doamna a făcut și ea câțiva bani din „meditații”,ca alții, și acum o certați. Dacă avea și ea o „mătușă Tamara”, nu mai aflați nimic .

  • Dacă a greșit dirigintele de șantier, de ce nu a luat atitudine beneficiarul? Acum sa ia atitudine DNA și sa demoleze monstruozitate din centrul istoric al Iașului.

  • Dărâmat tot și pus la plata operația de curățare a terenului. Asta daca se vrea cu adevărat respectarea legilor. Daca nu se face nimic vor apărea încă câteva etaje iar casa transformată în vila devine apoi bloc turn.

  • P+5A (puscarie 5 ani). La mine în oraș MS pentru o ușă de birou la strada am așteptat 2 ani pt autorizație. Nu știu cum funcționează Urbanismul în alte părți dar Legea trebuie aplicata în acest caz.

  • P+5A (puscarie 5 ani). La mine în oraș MS pentru o ușă de birou la strada am așteptat 2 ani pt autorizație. Nu știu cum funcționează Urbanismul în alte părți dar Legea trebuie aplicata în acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`