Prima pagină » Local » Casa Călăului din Iași va fi concesionată! CJ vrea să scape de o ruină pentru câteva sute de mii de euro

Casa Călăului din Iași va fi concesionată! CJ vrea să scape de o ruină pentru câteva sute de mii de euro

15 apr. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Casa Călăului din Iași ar urma să fie concesionată pentru următorii 49 de ani. CJ Iași va organiza o licitație de pe urma căreia vrea să obțină doar 440.000 de euro pe toată durata concesionării clădirii și terenului din zona Manta Roșie

Consiliul Județean(CJ) Iași va concesiona clădirea și terenul pe care se află Conacul Moruzzi, din zona Manta Roșie. Imobilul-monument istoric din Manta Roșie, vechi de două secole, a ajuns o ruină. Totuși, CJ Iași vrea să concesioneze clădirea de 931 mp și terenul de 23.842 mp (2,4 hectare) pentru următorii 49 ani. Astfel, forul județean va organiza o procedură de concesionare în data de 17 mai 2022 pentru imobilul din municipiu, chiar la sediul instituției.

Casa Călăului din Municipiul Iași va fi concesionată

CJ Iași a dispus concesionarea clădirii-monument istoric și a terenului în ultima ședință ordinară a plenului instituției de luna trecută.

”Consiliul Judeţean Iaşi organizează în data de 17.05.2022, ora 12:00, licitaţie publică pentru concesionarea imobilului situat în Municipiul Iași, șos. Manta Roșie, nr. 17, compus din teren în suprafață de 23.842 mp și construcții în suprafață totală de 931 mp, identificat cu numărul cadastral 146186. Licitaţia va avea loc la sediul Consiliului Judeţean Iaşi. Înscrieri până la data de 17.05.2022, ora 10:00”, se arată în adresa CJ Iași.

Condiții pentru cel care va concesiona clădirea-monument istoric

CJ Iași a făcut o evaluare a imobilului și terenului din zona Manta Roșie. Valoarea de inventar a ajuns la aproape 420 de mii de euro: casa și clădirea. Cel care va concesiona imobilul va avea termen 5 ani de la încheierea contractului pentru a reabilita imobilul și aducerea acestuia la starea inițială.

De asemenea, clădirea C2 ar urma să fie reabilitată și introdusă în exploatare. În plus, CJ a cerut ca viitorul concesionar să nu facă vreun proiect imobiliar în zonă. Astfel, CJ speră să obțină o redevență de aproape 9.000 de euro pe an, circa 440.000 de euro pe întreaga perioadă a contractului.

Clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare

Concesionarul clădirii din Manta Roșie va trebui să respecte însă o serie de reguli.

”Din punct de vedere al mediului, concesionarul va avea obligația prin contractul de concesiune să respecte legislația în vigoare pe probleme de mediu. Contractul de concesiune transferă responsabilitatea viitorului concesionar cu privire la respectarea clauzelor de protecție a mediului și va obține toate aprobările şi avizele/acordurile/autorizaţiile necesare cerute de legislaţia de Mediu pentru utilizarea bunului concesionat. Respectând prevederile legale estimăm că durata până la care se poate încheia contractul de concesiune este de 2 luni de la aprobarea hotărârii de Consiliu Județean”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

În perioada 1988-2013, imobilul s-a aflat în administrarea Combinatului de Utilaj Greu Iași(SC Fortus SA), fiind utilizat pentru activități recreative și sportive. Nu este prima tentativă a CJ de a concesiona Casa Călăului din Iași, imobilul fiind preluat de forul județean în anul 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *