Casa Albă spune că Israelul ține cont de avertismentele SUA cu privire la victimele civile. Nu este o viziune împărtășită de toată lumea

Casa Albă spune că Israelul ține cont de avertismentele SUA cu privire la victimele civile. Nu este o viziune împărtășită de toată lumea

05 dec. 2023, 20:40,
BZI.ro, în International

Administrația președintelui american Joe Biden a început să sublinieze public că eforturile Statelor Unite de a modela operațiunile militare ale Israelului pentru a fi mai deliberate pentru a limita victimele civile în Gaza au fost fructuoase.

„Cred că au ascultat”, a spus vicepreședintele Kamala Harris reporterilor duminică, când a fost întrebat despre receptivitatea Israelului la îndemnurile SUA de a face mai mult pentru a proteja viețile civile.

Cu două zile mai devreme, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat reporterilor: „Credem că abordarea pe care o adoptăm până acum a produs rezultate eficiente”.

În special, oficialii americani susțin că Israelul a ținut cont de lecțiile pe care administrația le-a împărtășit din experiența sa trecută cu războiul urban. Ei insistă, de asemenea, că incursiunea inițială a Forțelor de Apărare Israelului în nordul Gazei ar fi avut o amploare mult mai largă dacă nu ar fi fost avertismentele din partea SUA.

Nu este o viziune împărtășită de toată lumea

Dar în privat, aceasta nu este o viziune împărtășită de toată lumea din interiorul Casei Albe.

Un înalt oficial al administrației a declarat pentru CNN că nu se simte confortabil să folosească cuvântul „receptiv” pentru a surprinde răspunsul Israelului de până acum la sfaturile administrației cu privire la operațiunile sale militare.

Casa Albă este profund îngrijorată, a spus acest oficial, de modul în care se vor desfășura operațiunile Israelului care vizează sudul Gazei. Conversațiile recente ale oficialilor americani cu omologii lor israelieni despre nereplicarea în partea de sud a fâșiei a ceea ce a făcut în nord au fost „dure”, „ferme” și „directe”, au spus aceștia.

Dar oficialii administrației au grijă să evite să admonesteze în mod direct oricare dintre tacticile Israelului în public. De la începutul războiului, a spus acest oficial, abordarea Casei Albe a fost în mare măsură să consilieze Israelul în liniște în culise, mai degrabă decât să-i facă de rușine public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *