Casa Albă spune că Iranul „facilitează în mod activ” atacurile cu rachete și drone asupra bazelor militare americane

Casa Albă spune că Iranul „facilitează în mod activ” atacurile cu rachete și drone asupra bazelor militare americane

23 oct. 2023, 23:59,
BZI.ro, în International

Casa Albă a declarat luni că, în unele cazuri, Iranul „facilitează în mod activ” atacurile cu rachete și drone asupra bazelor militare americane din Irak și Siria, iar președintele Biden a ordonat Departamentului Apărării să se pregătească pentru mai multe și să răspundă în mod corespunzător, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că a existat o intensificare a acestor atacuri în ultima săptămână, și mai ales în ultimele zile, dar SUA nu vor permite ca interesele sale în regiune să „rămână necontestate”.

Statele Unite cred că aceste grupuri sunt susținute de Garda Revoluționară Islamică a Iranului

El a declarat că Statele Unite cred că aceste grupuri sunt susținute de Garda Revoluționară Islamică a Iranului (IRGC) și de guvernul iranian, care, de asemenea, continuă să sprijine grupurile militante Hamas și Hezbollah.

„Știm că Iranul monitorizează îndeaproape aceste evenimente și, în unele cazuri, facilitează în mod activ aceste atacuri și îi stimulează pe alții care ar putea dori să exploateze conflictul pentru binele lor sau pentru cel al Iranului”, a spus el.

Biden se întâlnește de urgență cu șefii de stat major și consilierul pentru securitate națională

Președintele Biden se întâlnește de urgență cu șefii de stat major și consilierul pentru securitate națională John Sullivan și cu secretarul Apărării Lloyd Austin în Situation Room.
În acest moment, 3 baze separate americane sunt atacate în Siria. Au fost raportate explozii puternice. Exploziile au fot raportate la câmpul petrolier Al-Omar din Siria, unde sunt staționate trupele americane și simultan la baza Al-Tanf.

Milițiile pro-iraniene susțin că în ultimele minute au efectuat atacuri cu rachete și drone împotriva a trei mari baze militare americane din estul Siriei.

Analistii sustin ca incidentele sunt legate de conflictul militar dintre Israel si Gruparea Hamas care conduce in Fâșia Gaza pentru a pune presiune pe americani care la randul lor sa tempereze responsabilii israelieni.

SUA dețin informații că grupurile de miliție susținute de Iran plănuiesc să intensifice atacurile împotriva forțelor americane din Orientul Mijlociu, în timp ce Iranul încearcă să valorifice reacția din regiune față de sprijinul SUA pentru Israel, potrivit mai multor oficiali americani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *