Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților SUA, a călătorit în Asia. Ca parte a turneului, ea va vizita o serie de țări, dar pe fondul amenințărilor din partea Chinei, tot nu va zbura în Taiwan.
Se speculează că tehnica de intimidare a Chinei ar fi dat rezultate, de vreme ce oficialul american a omis vizita în Taiwan.
Nancy Pelosi nu va merge în Taiwan
Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a anunțat într-o postare de pe reţelele de socializare că nu va merge în Taiwan.
”Conduc o delegație a Congresului în Indo-Pacific pentru a reafirma angajamentul neclintit al Americii față de aliații și prietenii noștri din regiune. În Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, vom organiza întâlniri la nivel înalt pentru a discuta cum putem avansa interesele și valorile noastre comune.”, a spus Pelosi.
Totodată, biroul de presă al lui Pelosi a făcut public programul turneului ei din Asia, ce ilustrează că aceasta va vizita Malaezia, Coreea de Sud, Singapore și Japonia, însă nu se vorbește despre o vizită în Taiwan.
Zilele trecute, Nancy Pelosi declara că intenționează să viziteze Taiwan după 1 august, existând şi o dezbatere pe această temă. Această vizită se datorează îngrijorării tot mai mari că Beijingul ar putea întreprinde acțiuni militare împotriva Taiwanului democratic.
În acest context, China a răspuns imediat, precizând că va răspunde cu „măsuri puternice” dacă Pelosi va merge în Taiwan. Așadar, cu o zi înainte, Zhao He, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a declarat că Beijingul s-a „împotrivit ferm” unei posibile vizite.
China avertizează asupra intenţiilor Statelor Unite ale Americii
Într-o altă ordine de idei, amintim de avertimentul Chinei asupra jocului orchestrat de SUA. Într-un discurs rostit la o reuniune a Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), ministrul Wang Yi a declrat că multe state din această zonă sunt supuse presiunilor pentru a se alinia unui grup ori altuia.
„Trebuie să izolăm această regiune de calculele geopolitice. Ţările nu trebuie să devină piese de şah în rivalităţile marilor puteri, trebuie ferite de presiuni. Viitorul regiunii trebuie să fie în mâinile noastre”, a declarat ministrul chinez de Externe.
Este lucru știut că de multă vreme, ţările din sud-estul Asiei sunt vizate de presiunile generate de rivalitatea strategică dintre Statele Unite şi China. Toate acestea în timp ce administraţia de la Beijing revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, invocând delimitări teritoriale istorice, astfel că există litigii între China şi alte naţiuni din cadrul organizaţiei ASEAN.
În urmă cu câteva zile însă, cu ocazia reuniunii G20 din Indonezia, ministrul Wang Yi s-a întâlnit cu secretarul de Stat american, Antony Blinken. Cei doi demnitari au catalogat discuţiile purtate drept „sincere”, iar ministrul chinez de Externe a precizat că i-a propus lui Blinken stabilirea unor reguli clare şi susţinerea intereselor regionale în zona Asia-Pacific.
Cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Tokyo cu ministrul japonez de Externe, Yoshimasa Hayashi, Annalena Baerbock, ministrul de Externe german, a declarat că atitudinea robustă a Chinei generează provocări la nivel mondial, şi că astfel se confirma din ce în ce mai mult că atunci când sunt urmărite interesele proprii, respectarea regulilor nu mai este absolut necesară. Oficialul german a mai adăugat ca de fapt, această atitudine pune în pericol pacea.
Cu toate acestea, deși se află într-un turneu în Asia, președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi nu va merge în Taiwan.