Prima pagină » International » Casa Albă îi transmite lui Vladimir Putin să „se care din Ucraina și s-o lase baltă”
Casa Albă îi transmite lui Vladimir Putin să „se care din Ucraina și s-o lase baltă”

Casa Albă îi transmite lui Vladimir Putin să „se care din Ucraina și s-o lase baltă”

13 aug. 2024, 21:40, 1 ,
în International

Președintele Vladimir Putin ar trebui să pună capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei dacă este îngrijorat de incursiunea ucraineană în regiunea Kursk, a declarat luni presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, potrivit The Kyiv Independent.

Armata ucraineană a lansat o incursiune surpriză peste graniță în regiunea Kursk pe data de 6 august, aducând forțele ucrainene regulate pentru prima dată pe teritoriul Rusiei.

„Singurii oameni aflați în război în Ucraina sunt rușii; ei sunt cei care au invadat Ucraina. Iar Ucraina se apără împotriva acestei agresiuni. Acesta este războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pur și simplu. Întotdeauna a fost așa, încă de la început”, a spus Kirby, potrivit transcriptului publicat de Casa Albă.

Kirby: „Nu vă lăsați păcăliți”

„Nu am de gând să vorbesc despre operațiunile militare ucrainene, așa cum am spus mai devreme. Îi voi lăsa pe ei (pe ucraineni, n.r.) să vorbească despre ceea ce fac. Suntem în strânsă legătură cu ei, așa cum v-ați putea aștepta, și vom continua aceste discuții”, a precizat reprezentantul Casei Albe.

„Dar nu vă lăsați păcăliți: Acesta este războiul lui Putin împotriva Rusiei. Și dacă nu-i place, dacă îl face să se simtă puțin inconfortabil, atunci există o soluție ușoară: Poate pur și simplu să se care din Ucraina și s-o lase baltă. Mă voi opri aici”, a adăugat Kirby.

Anterior, Washingtonul a afirmat că nu a fost informat în prealabil cu privire la incursiunea armată din Rusia, dar a precizat că Ucraina a luat măsuri „pentru a se proteja de atacuri” și a acționat „în cadrul politicii SUA privind locul în care pot opera armele noastre, sistemele noastre, capacitățile noastre”.

Putin promite „o ripostă semnificativă”

Președintele rus Vladimir Putin a catalogat inițial operațiunea Ucrainei ca fiind o „provocare pe scară largă”, dar luni a promis o „ripostă semnificativă” la incursiunea forțelor armate ucrainene.

Guvernatorul interimar al provinciei Kursk, Alexei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlau atunci 28 de aşezări din această provincie după ce au pătruns 12 km în adâncime şi de-a lungul graniţei pe o lăţime de 40 de km.

„Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene”, a explicat Alexei Smirnov, vorbind la o reuniune de criză convocată de Putin, conform AFP și Agerpres.

De partea sa, Ucraina a susţinut că are controlul asupra a 1.000 km pătraţi de teritoriu rus, mai mult decât dublu faţă de estimarea guvernatorului din Kursk. Think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) evaluează la circa 800 de km pătraţi acest teritoriu, evaluare făcută pe baza locaţiilor unde au fost semnalate trupe ucrainene.

Autoritățile ruse au fost nevoite să anunțe măsuri extinse de evacuare a civililor într-o serie de districte de la granița cu Ucraina.

Comentarii
  • Intrun finak cred ca uki se vor retrage .Dar rusia va ramane cu un ochi vanat daca pot sa spun asa. Cam rusinos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *