Prima pagină » International » Casa Albă condamnă Rusia pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi: „Rusia a utilizat deja în trecut agentul neurotoxic noviciok”

Casa Albă condamnă Rusia pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi: „Rusia a utilizat deja în trecut agentul neurotoxic noviciok”

03 sept. 2020, 00:00,
Bianca Rebegea, în International

Casa Albă condamnă Rusia pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi: „Rusia a utilizat deja în trecut agentul neurotoxic noviciok”. Casa Albă și-a prezentat tulburarea la aflarea veștii că opozantul fervent al lui Vladimir Putin a fost otrăvit în Rusia.

„SUA sunt foarte tulburate de rezultatele anunţate astăzi. Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este un act absolut condamnabil”, a precizat Consiliul de securitate naţională al Casei Albe într-un comunicat.

„Rusia a utilizat deja în trecut agentul neurotoxic noviciok”, se arată în comunictul care precizează că Washingtonul va lucra cu aliaţii săi pentru ca „responsabilii din Rusia să dea socoteală”.

„Ruşii au dreptul să-şi exprime opiniile de manieră paşnică şi fără frică de represalii, indiferent care sunt ele, şi în mod cert fără frică de agenţi chimici”, se subliniază în comunicat.

Conform analizelor efectuate, s-a descoperit că opozantul rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, așa cum precizează guvernul german.

Noviciokul este un puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică. Acesta a mai fost utilizat împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal în 2018 pe teritoriul britanic. Așa cum era de așteptat, o criză diplomatică a fost provocată între Londra şi Moscova.

Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu neurotoxina Noviciok. Casa Albă condamnă Rusia pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi: „Rusia a utilizat deja în trecut agentul neurotoxic noviciok”

Principalul contra candidat politic al președintelui rus Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a fost otrăvit cu neurotoxina Novicioc. Vestea a fost dată de către purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel.

Politicianul a fost testat de Executivul german, iar experții independenți au găsit în mostrele luate de la Navalnîi urme ale toxinei din era sovietică, potrivit Steffen Seibert.

Pe data de 20 august, principalul oponent al lui Vladimir Putin s-a simțit rău în timpul unui zbor, iar avionul în care se afla a aterizat de urgență. Acesta a fost transferat mai apoi la un spital din Berlin, după ce a fost îngrijit de medicii din Siberia.

Germania confirmă că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit

Autorităţile din Germania confirma că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit. Conform declaraţiilor făcute de specialişti, liderul opoziţiei din Rusia a fost otrăvit, iar acest lucru l-a plasat sub protecţia autorităţilor din Germania.

Oficialii nemţi au declarat că se suspectează faptul că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit. Liderul opoziţiei ruse se afla, în aceste momente, într-un spital din Germania. De menţionat este faptul că Navalnîi se afla în comă.

„Suspiciunea este că domnul Aleksei Navalnîi a fost otrăvit; din păcate, au fost mai multe cazuri de acest fel în istoria recentă a Rusiei. Dat fiind că este foarte probabil să fie vorba de un act de otrăvire, este necesară protecţie”, a precizat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin.

Ruşii au infirmat ipoteza unei posibile otrăviri

Medicii din oraşul rus Omsk au infirmat ipoteza otrăvirii. Declaraţia a fost făcută de medicii din spitalul în care fusese iniţial internat Aleksei Navalnîi înainte de a se transfera în Germania. Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit extrem de rău după ce a băut un ceai într-un aeroport, iar purtătoarea sa de cuvânt crede că a fost otrăvit.

Acesta a fost transportat de urgenţă la spitalul mai sus amintit. Totuşi, ca un fapt divers, soţiei liderului opoziţiei nu i-a fost permis accesul în spital pentru că, conform medicilor, soţul ei aflat în comă nu şi-a dat acordul asupra vizitei. În altă ordine de idei, într-un final, soţia a reuşit să intre în spital şi să-l transporte cu o aeronavă medicală într-un spital ultramodern din Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *