Prima pagină » Actualitate » Casa Albă avertizează Israelul să nu reocupe Gaza, după ce Netanyahu sugerează un plan post-război
Casa Albă avertizează Israelul să nu reocupe Gaza, după ce Netanyahu sugerează un plan post-război

Casa Albă avertizează Israelul să nu reocupe Gaza, după ce Netanyahu sugerează un plan post-război

07 nov. 2023, 22:00,
în Actualitate

Casa Albă a susținut marți că nu crede că forțele israeliene ar trebui să reocupe Gaza în urma comentariilor premierului israelian Benjamin Netanyahu că țara va avea „responsabilitatea generală de securitate” în Gaza pentru o „perioadă nedeterminată” după încheierea războiului.

„Președintele încă mai crede că reocuparea Gazei de către forțele israeliene nu este bună. Nu este bine pentru Israel; nu este bun pentru poporul israelian”, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice, la „CNN This Morning”.

„Una dintre conversațiile pe care secretarul (Antony) Blinken le-a purtat în regiune este cum arată Gaza post-conflict? Cum arată guvernarea în Gaza? Pentru că orice ar fi, nu poate fi ceea ce a fost pe 6 octombrie. Nu poate fi Hamas”, a adăugat el.

Netanyahu a declarat că Gaza ar trebui să fie guvernată de „cei care nu vor să continue calea Hamas”

Cel mai recent avertisment de la Casa Albă vine după ce Netanyahu a declarat luni pentru ABC News că Gaza ar trebui să fie guvernată de „cei care nu vor să continue calea Hamas” înainte de a adăuga: „Cred că Israelul va avea responsabilitatea generală de securitate pentru că am văzut ce se întâmplă atunci când nu o avem.”

A fost unul dintre primele indicii pe care Netanyahu le-a dat despre viziunea sa pentru Gaza și sugerează o viziune divergentă decât cea a SUA, inclusiv declarațiile președintelui Joe Biden despre cum ar arăta viitorul.

Netanyahu spune că „Orașul Gaza este înconjurat” și trupele israeliene „operează în el”

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți că „Orașul Gaza este încercuit”, iar Forțele de Apărare Israelului „operează în el” și „progresează presiunea aplicată asupra Hamas în fiecare oră și în fiecare zi”.

„Până acum, am ucis mii de teroriști, de sus și de sub pământ”, a spus Netanyahu într-o conferință de presă. „Hamas află că ajungem în locuri în care nu credeam că vom ajunge. Și campania este încă în desfășurare”.

„Pe frontul diplomatic, operăm non-stop pentru a permite IDF-ului o marjă de manevră pentru operațiunea militară rămasă”, a adăugat Netanyahu. „Nu ne vom opri până la victorie”.

Netanyahu l-a avertizat și pe Hezbollah împotriva intrării în război pe frontul de nord al Israelului.

„Nu ne vom conforma cu o realitate în care Hezbollah sau Hamas din Liban ne vor răni comunitățile și civilii. Vom continua să răspundem cu foc puternic împotriva oricărui atac”, a spus Netanyahu. „Dacă Hezbollah alege să intre în război, aceasta va fi cea mai mare greșeală din viața sa”.

Netanyahu a adăugat că este în „contact constant” cu președintele american Joe Biden, spunând: „Apreciem foarte mult sprijinul său și al administrației și poporului american”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`