Casa Albă anunță o întâlnire între Joe Biden și Xi Jinping

Casa Albă anunță o întâlnire între Joe Biden și Xi Jinping

01 nov. 2023, 16:40,
BZI.ro, în International

Președintele Joe Biden se va întâlni luna viitoare cu președintele Xi Jinping în timpul unui summit economic de la San Francisco, a declarat Casa Albă marți după-amiază, marcând un moment diplomatic semnificativ între două mari puteri mondiale a căror relație a devenit din ce în ce mai ostilă.

Întâlnirea liderilor celor două țări vine după un val de vizite diplomatice din ultimele luni, menite să spargă gheața în relația SUA-China. Călătoria vine, de asemenea, în urma unei săptămâni promițătoare în relațiile dintre SUA și China, după ce guvernatorul Gavin Newsom din California a fost bine primit în China în timpul unei vizite centrate pe cooperarea în domeniul climatic și în timp ce ministrul chinez de externe Wang Yi a făcut rundele diplomatice la Washington.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a confirmat întâlnirea Biden-Xi în timpul unui briefing de presă de marți, deși ea părea să dezvăluie accidental anunțul. Anterior, o citire a Casei Albe de vineri a spus că cele două țări lucrează pentru o astfel de întâlnire.

„Aceasta va fi o conversație diplomatică importantă”, a spus Jean-Pierre, descriind competiția „intensă” dintre SUA și China. „Va fi în San Francisco. Va fi o întâlnire constructivă. Președintele așteaptă cu nerăbdare.”

Ea nu a oferit mai multe detalii despre ceea ce vor discuta cei doi, dar întâlnirea este de așteptat să aibă loc în marginea întâlnirii liderilor de Cooperare Economică Asia-Pacific, care va avea loc în perioada 12-18 noiembrie.

Subiectele probabile pentru întâlnirea Biden – Xi Jinping

O întâlnire între cei doi lideri mondiali pivot ar putea fi incomodă, având în vedere că Biden l-a etichetat pe Xi dictator în timpul verii, provocând propria sa criză de tensiuni. Legăturile dintre cele două țări au scăzut la începutul acestui an, după ce un balon spion chinez a zburat pe teritoriul continental al SUA în februarie, înainte ca un avion militar american să-l doboare în largul coastei Atlanticului.

Tenorul politic în curs de desfășurare în jurul Chinei în SUA s-a dovedit neplăcut și probabil va rămâne așa în lunile următoare, mai ales că un concurs prezidențial în curs descrie țara ca o amenințare semnificativă. În ultimele luni, câțiva dintre secretarii de cabinet ai lui Biden au făcut vizite în China, în timp ce un grup bipartizan de senatori a făcut călătoria la începutul acestei luni.

Subiectele probabile pentru întâlnirea Biden-Xi includ comerțul, fentanilul, securitatea cibernetică, tehnologia și diplomația externă. Declanșarea războiului din Orientul Mijlociu va fi aproape sigur o parte semnificativă a conversației, mai ales că China, în ultimii ani, a căutat din ce în ce mai mult să-și flexibilizeze cotele diplomatice pe scena globală și păstrează legături solide cu Iranul, un finanțator cheie al palestinienilor. grupul militant Hamas. Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată în Indonezia în timpul summitului Grupului celor 20 din noiembrie 2022 – cu aproape exact un an înainte de întâlnirea lor așteptată din California.

Cele două țări se confruntă cu un set de provocări care fac ca relația lor, cândva amiabilă, să pară un basm, deoarece legăturile lor au devenit definite de o competiție controversată. Animozitatea politică față de China, în special din partea criticilor republicani ai lui Biden, va transforma orice mișcare de colaborare într-un câmp minat, în timp ce acesta caută încă patru ani la Casa Albă.

Economia Statelor Unite este strâns legată de China în prea multe sectoare pentru a fi luate în calcul, dar tensiunile politice legate de pierderea locurilor de muncă americane au generat un curent economic neliniștit în legislație – un model care a început cel mai proeminent în administrația Trump. Oficialii americani și-au instruit, de asemenea, criticile față de China cu privire la originea precursorilor de fentanil care au provocat o epidemie în Statele Unite.

Nu toate subiectele rămân însă controversate

Biden va intra la întâlnire deoarece a căutat să consolideze alianțele în regiunea Asia-Pacific mai extinsă, din Australia până în Coreea de Sud, cu dorința nespusă de a contracara influența Chinei. Contracararea armatei Chinei a devenit o preocupare cheie a oficialilor Pentagonului, deoarece aeronavele și navele țării din forțele sale în expansiune s-au angajat într-un comportament agresiv în regiune – în special în Marea Chinei de Sud – care a ridicat alarma Americii și aliaților săi.

Nu toate subiectele rămân însă controversate. Cooperarea în domeniul climei pare a fi o zonă promițătoare de colaborare între cele două țări – un punct pe care călătoria lui Newsom l-a subliniat cu un toast pentru lucrul împreună în această problemă la o punte de observație cu vedere la Marele Zid Chinezesc.

Pe partea chineză, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a indicat luni că întâlnirea va avea loc, dar a subliniat, în comentarii în timpul unei conferințe de presă regulate, că sunt necesare pregătiri necesare. Associated Press, citând surse anonime, a raportat vineri că cele două părți au ajuns la un acord pentru întâlnire în timpul călătoriei lui Wang la Washington.

Xi va sosi în San Francisco în timp ce se confruntă cu propriul său set de provocări acasă, inclusiv un șomaj record în rândul tinerilor de peste 20%, o piață imobiliară în turbulențe cataclismice a datoriilor și îndepărtarea misterioasă a doi oficiali din eșaloanele superioare ale țării. Beijing – inclusiv fostul ministru de externe Qin Gang.

În timpul vizitei lui Newsom în China săptămâna trecută, mai mulți oficiali chinezi și-au prezentat speranța în relația dintre cele două țări.

„Relațiile dintre SUA și China sunt cea mai importantă legătură bilaterală din lume în prezent”, a declarat vicepreședintele chinez Han Zheng, potrivit unui raport al agenției de știri de stat Xinhua. „Recent, relațiile dintre SUA și China au încetat să scadă și s-au stabilizat.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *