Moscova nu a reușit să perturbe alegerile și referendumul din Republica Moldova, deși a depus „eforturi considerabile” în acest sens, a declarat luni, 21 octombrie, un oficial de la Casa Albă, conform agențiilor AFP și Reuters. Rezultatele alegerilor din Republica Moldova demonstrează că democrația din această țară rămâne robustă, în ciuda tentativelor Rusiei de a o destabiliza, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite.
Kirby a salutat de asemenea rezultatul pozitiv al referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, descriindu-l ca un pas important pe drumul integrării europene, și a subliniat că Rusia nu a reușit să influențeze alegerile prezidențiale, potrivit Agerpres.
„Democrația este solidă în Republica Moldova, la fel ca voința poporului moldovean de a înainta spre integrarea europeană”, a declarat Kirby, după ce tabăra pro-europeană a câștigat la limită referendumul pentru aderarea fostei republici sovietice la Uniunea Europeană. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 3 noiembrie, între actuala președintă pro-europeană Maia Sandu și candidatul prorus Alexandr Stoianoglu.
Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cu 42,45% din voturi (656.354 voturi), în timp ce Stoianoglu a obținut 25,98% (401.726 voturi), conform rezultatelor finale ale Comisiei Electorale Centrale din Chișinău.
Casa Albă, prima reacție în urma alegerilor din Republica Moldova
Moscova a respins din nou, prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, acuzațiile de interferență în afacerile interne ale Republicii Moldova, denunțând implicarea Occidentului în procesul electoral de duminică. „Ne-au acuzat fără dovezi că ne amestecăm în treburile interne ale Moldovei și că încercăm să influențăm voința cetățenilor, în timp ce Occidentul s-a implicat deschis în acest proces electoral”, a afirmat Zaharova.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că rezultatele alegerilor din Republica Moldova au arătat o creștere „dificil de explicat” a sprijinului pentru președinta Maia Sandu și pentru Uniunea Europeană.
Oficiali de la Chișinău, împreună cu observatori OSCE, au condamnat „ingerința masivă și fără precedent a Rusiei”, acuzând Moscova de cumpărarea de voturi, atacuri hibride și dezinformare.
Comisia Europeană a denunțat, de asemenea, „amestecul fără precedent al Rusiei” în referendumul și alegerile din Republica Moldova.
Duminică seara, Maia Sandu a acuzat fraudarea votului în urma rezultatelor strânse ale referendumului privind aderarea la UE, numindu-l „un atac fără precedent asupra democrației”.
La referendumul de duminică, 1.488.874 de alegători au participat, dintre care 751.235 (50,46%) au votat „Da” pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În același timp, 737.639 de cetățeni (49,54%) s-au pronunțat împotriva aderării la blocul comunitar.