Prima pagină » Titlurile zilei » Casă a groazei, din plin centru orașului Iași, urmează să aibă parte de transformare totală. Până acum 2 ani, boschetarii au transformat-o într-un spațiu insalubru, cu mirosuri îngrozitoare

Casă a groazei, din plin centru orașului Iași, urmează să aibă parte de transformare totală. Până acum 2 ani, boschetarii au transformat-o într-un spațiu insalubru, cu mirosuri îngrozitoare

09 feb. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

O veritabilă casă a groazei, situată în plin centru orașului Iași, urmează a avea parte de o transformare totală. Acum, Ateneul Național din Iași a depus un proiect de reabilitare la Direcția Județeană pentru Cultură pentru Casa „Feldman”, situată pe strada Cuza Vodă, nr. 46. Imobilul urmează să devină o veritabilă „Casă a actorilor”

Casă a groazei, situată în plin centrul orașului Iași, urmează a avea parte de o transformare totală. Acum, Ateneul Național din Iași a depus un proiect de reabilitare la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) pentru Casa „Feldman”, situată pe strada Cuza Vodă, nr. 46. Imobilul urmează să devină o veritabilă „Casă a actorilor”. Până acum 2 ani, acest imobil era evitat de toți trecătorii. Boschetarii au transformat-o într-un spațiu insalubru, cu mirosuri îngrozitoare. În acest context, Primaria Municipiului Iași (proprietar) i-a evacuat pe toți cei care se aflau în imobil.

Proiect, al Ateneului Național din Iași, de reparații interioare, consolidare, reabilitare și amenajare pod în spațiu locuibil pentru Casa „Feldman”

Proiect, al Ateneului Național din Iași, de reparații interioare, consolidare, reabilitare și amenajare pod în spațiu locuibil pentru Casa „Feldman”. Acesta este în faza Documentației Tehnice pentru Autorizarea Lucrărilor de Construire (DTAC) și se află pe masa membrilor Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) spre aprobare. Elaborator este arh. Alexandru-Christian Ignățel prin SC Axline Studio SRL. Imobilul se află în regimul de protecție a Centrului istoric și Curtea Domnească- IS-I-s-A-03504, IS-II-a-B-03847 Maternitatea „Cuza Vodă”, IS-II-m-B-03849, Casa „Calimah Ghika” printre altele. „Clădirea, care se află în imediata apropriere a Casei «Ghica-Callimachi», va fi complet reabilitată. Aici, municipalitatea ieșeană va investi în a se realiza trei apartamente pentru actorii Ateneului Național din Iași. În fapt, tot imobilul va suferi transformări radicale. Vorbim despre schimbarea la față a unei zone istorice a Iașului, loc unde sunt multe clădiri de patrimoniu ce au mare valoare istorică”, arăta Andrei Apreotesei, managerul de la Ateneu.

Loc de promenadă și de bun gust. Managerul Ateneului arată că, ușor-ușor, acel areal-simbol al urbei va fi revitalizat

Mai departe, managerul Ateneului Național din Iași arată că, ușor-ușor, acel areal-simbol al urbei va fi revitalizat.

„În viitor, tot acest areal urmează să fie schimbat, să fie un loc de promenadă. Ce frumos este să asculți actori care fac repetiții, să asculți muzică de calitate și ca totul să aibă altă înfățișare, un parfum de epocă și de clasic. Inclusiv Casa «Ghika-Callimachi» va beneficia de un proiect frumos al Primăriei și legat de istorie”, a mai completat Andrei Apreotesei. Construcție de patrimoniu aflată peste drum, Casa „Callimachi” datează din secolul al XIX-lea. Chiar dacă în perioada comunistă multe dintre clădirile istorice ale Iașului au avut de suferit sau au fost demolate, monumentul care se află pe strada Cuza Vodă (vechea Uliță a Goliei), la întâlnirea cu străzile Armenească, George Enescu și Vovidenie, în imediata vecinătate a Mănăstirii „Golia”, poate fi admirată și astăzi. Primăria Iași ar urma să o refacă complet, valoarea investiției fiind de circa 3.7 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *