Prima pagină » Actualitate » Cartofii se scumpesc din cauza secetei din România. Un agricultor lansează un avertisment fără precedent

Cartofii se scumpesc din cauza secetei din România. Un agricultor lansează un avertisment fără precedent

01 aug. 2022, 10:13,
BZI.ro, în Actualitate

Cartofii se scumpesc din cauza secetei din România, transmite un agricultor care consideră că dacă nu va ploua în țară, situația ar putea fi critică. Cartofii sunt uscați și mult mai mici cu cei care au fost cultivați în urmă cu un an. Singurele culturi care au fost ocolite de secetă sunt cele care au avut sisteme de irigații.

Asta în condiţiile în care seceta din România afectează în mod deosebit culturile. Ministrul Petre Daea a vorbit despre situaţia tot mai gravă din agricultură din țară. Seceta face ravagii în toată Europa, nu numai în România. Sunt temperaturi record peste tot.

Cartofii se scumpesc, susține un agricultor

Producătorii locali anunță că cartofii se scumpesc în acest an. Așadar, cartofii din regiunea Harghitei vor fi mai puțini și mai scumpi. Din cauza secetei, specialiștii menţionează că în aceste momente, cartofii au diametru de 3-4 centimetri, foarte puţin. În total au fost cultivate sute de hectare de cartofi, dar irigațiile ajung la jumătatea din acestea. De exemplu, cei cu irigaţii nu vor fi afectaţi extrem de mult de secetă, dar cei care nu dețin astfel de sisteme vor avea culturi cu cel puțin 50% mai mici comparativ cu anul trecut.

„Se poate considera că este secetă şi în zona noastră , nu atât de puternică cum e în Bărăgan, dar atât timp cât cartoful nu se dezvoltă şi nu avem producţie în mijlocul lunii iulie”, spune Keresztes Vicenzio, inginer agronom. Prețul cartofilor va creşte, având în vedere secetă şi majorarea prețurilor îngrășămintelor, pesticidelor și combustibililor. Totul este mai scump.” explică un agricultor pentru antena3.ro.

Ajutorul de la stat nu îi liniștește pe agricultori care consideră mare parte din programele existente ca fiind irelevante. Pentru a acoperi costurile de producție, costuri sensibil mai mari decât în urmă cu un an, specialiștii menţionează un preț de măcar 1,5 lei la producător.

Dacă nu plouă, situația va fi catastrofală

Producția este mică, dar se anunță a fi mult mai mică dacă nu plouă. Agricultorii transmit faptul că în pământ există temperaturi de 50-60 de grade, iar cartofii sunt uscați. Producătorii susţin că ar trebui să plouă câteva zile la rând pentru a putea să mai fie salvat o parte din plantație.

” Cerealele sunt destul de acceptabile, sunt destul de bune, dar cu sfecla cu cartofii şi cu fânul şi cu toate astea, e catastrofă”, adaugă Viţos Ladiszlau, inginer agronom.

Una peste alta, seceta din România este una gravă în multe regiuni din țară. Ministrul Petre Daea anunța la un moment dat faptul că sunt trei tipuri de scenarii pe care le-a întâlnit în vizitele de pe teren. Cel mai bun scenariu aparţine culturilor cu irigaţii care nu sunt afectate, al doilea scenariu există în unele părți din țară şi prevede o afectare a culturii de aproximativ 50%, iar cel mai rău scenariu duce la pierderea aproape în totalitate a culturilor.

Așadar, cartofii se scumpesc în acest an, iar acest lucru va duce la scumpiri în lanț la produsele conexe. Ministrul Daea a anunțat recent că și pâinea se va scumpi.

Comentarii
  • Totusi in zonele submontane a plouat aproape saptamanal.

  • Lasă că au polonezi suficient ,nu mai speriați lumea că se vor scumpi .nu mai luam din piata ,luam din market mai ieftin și probabil mai calitativi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *