Cartoful încă de când a fost adus în Europa, a fost privit cu mare drag. Una dintre cele mai populare rețete cu acesta, este cea de cartofi țărănești.
După cum am tot văzut, rețetele cu cartofi sunt multe, iar ceea ce diferă nu este neapărat ceva major, ci mici detalii ce fac diferența. Unii bătrâni au mărturisit faptul că ei în tinerețe, nu mâncau cartofii prăjiți ca acum, dând coaja la o parte și prăjind bucățile tăiate. Erau vremuri mai dificile de trăit, iar pentru a nu pierde din partea bună de mâncat a cartofului, mai întâi avea loc o fierbere a lor și ulterior venea decojirea cu măna (căci așa se va dezlipi doar coaja subțire).
Tehnica aceasta are un randament mare din punct de vedere al utilizării eficiente, doar că necesită mai timp și răbdare. Aceasta fiind povestea originii preparatului, iar despre rețeta pe care o vom prezenta astăzi, se poate spune că este una similară, dacă nu chiar identică, cu ceea ce mâncau străbunii noștri și acum 2 secole.
Rețeta de cartofi țărănești. O călătorie în timp
Pentru a realiza rețeta de cartofi țărănești vom avea nevoie de 1 kg de cartofi, de preferat ar fi să nu fie noi, căci cu ei se pot face alte rețete. Trebuie spălați bine, iar apoi se pot pune la fiert. Apa din oală s-ar recomanda să fie fierbinte pentru a putea folosi mai bine ceasul, dar se pot pune și direct în apă rece. De când începe să clocotească apa, ar trebui să fiarbă în jur de 20-25 de minute. Se poate testa cu furculița, iar ceea ce dorim de această dată, este să nu fie foarte moale, ca cei fierți în mod normal. Fiert, dar să opune puțină rezistență.
Cartofii se doresc a fi ceva mai tari, cei roșii sunt foarte buni, dar a se încerca evitarea celor de piure, întrucât ultimul pas în prepararea de cartofi țărănești este prăjirea. Vom avea nevoie în continuare de 2 cepe, acestea se taie solzișori sau cuburi, nu are importanță căci oricum totul se înmoaie, doar că cel mai probabil oamenii de dinaintea noastră nu se sinchiseau atât de mult în privința mâncării.
Acum poate că uleiul este la discreția fiecăruia, doar că în acea vreme era un proces laborios fabricarea acestuia, iar prețul lui era pe măsură, așa că se folosea foarte mult carnea de porc. Grăsimea pe lângă faptul că ținea loc de ulei, dădea și gust de carne cartofilor țărănești. Se pot folosi jumări pentru o rețetă clasică, sau o gușă de porc tăiată cubulețe, pentru a nu fi nici prea gras.
După ce se pune în tigaia sau în ceaun carnea și se topește din grăsime, putem adăuga ceapa. Se poate folosi piper sau un ardei iute tăiat mărunt și rămâne doar de adăugat sare, eu prefer să pun un ardei mic iute și unul kapia, e un aspect foarte plăcut în cartofii țărănești. Cam după 1 minut, se pot adăuga și cartofii pe care îi puteți tăia după bunul plac. De reținut e că dacă sunt mai mari se fac mai greu.
Pregătirea mesei. Totul e gata
Cartofii se testează pentru ultima dată cu furculița pentru a vedea dacă s-au pătruns bine și se poate închide focul la aragaz. Și culoarea cepei și a cartofului se schimbă atunci când sunt gata. Mâncarea este una foarte bună, doar că grăsimea poate fi un pic cam multă. Pentru a mai reduce din ea, cartofii se vor lua din tigaie cu o spatulă, ca să se scurgă înapoi în tigaie și se pot plasa pe o farfurie în care este așezat un șervețel pentru a mai absorbi din ce a mai rămas.
Această rețetă veche de cartofi țărănești se poate servi cu o salată de murături cu gogonele și castraveți, dar merge foarte bine și cu o mămăligă caldă, alături de un mujdei de usturoi. Orice mâncare din ziua de azi își are originile în rețetele vechi, iar o încercare a lor poate fi ceva foarte constructiv.