Prima pagină » Culinar » Cartofi țărănești la tigaie cu ceapă și boia! O rețetă rapidă și delicioasă pentru perioada postului

Cartofi țărănești la tigaie cu ceapă și boia! O rețetă rapidă și delicioasă pentru perioada postului

11 iul. 2024, 14:00,
în Culinar

Cartofii țărănești cu ceapă și boia este o mâncare de post sau o garnitură pentru alte preparate, boia și ceapa sunt ingredientele ce dau acestor cartofi țărănești o savoare deosebită.

Cartofii țărănești cu ceapă și boia merg foarte bine alături de niște castraveți murați dar merg, de asemenea, foarte bine și ca garnitură lângă un rasol de vită.

Ce ingrediente folosim pentru a da savoare cartofilor țărănești la tigaie cu ceapă și boia

Pentru a prepara această mâncare gustoasă aveți nevoie de un kilogram de cartofi pe care îi spălați bine pentru a-i putea fierbe cu tot cu coajă. Se pun la fiert într-un vas încăpător, cu multă apă și două lingurițe de sare.

Se lasă la fiert 25-30 de minute, însă, pentru a fi convinși că sunt fierți, îi puteți testa cu o furculiță, secretul este ca furculița să intre ușor în cartofi.
După ce aceștia s-au fiert, trebuie să-i scurgeți de apă și după să-i clătiți în mai multe ape, pentru a accelera răcirea, pentru ca mai apoi să-i tăiați în cuburi măricele.
Următorul pas este călirea cepei, astfel, se curăță ceapa și se taie peștișori. Într-o tigaie mai adâncă se pune ulei, ceapa și praful de sare.

Se călește ceapa la foc mediu până ce aceasta se înmoaie un pic și devine translucidă. Nu se rumenește pentru că devine indigestă. Se presară totul cu boia și se călește pentru încă 2-3 minute.
Se strecoară cartofii de apă și se adaugă peste ceapa cu boia, se amestecă cartofii cu grijă, cu o spatulă, astfel încât să nu se sfărâme. Se suplimentează cu un praf de sare și un pic de piper negru proaspăt măcinat.

Se lasă tigaia la foc mediu până ce s-au încălzit și cartofii și au absorbit uleiul din jur, pentru ca mai apoi să se adauge boia dulce. Se pune la final ca să nu aibă timp să se ardă și să devină amară.
Deși conține ulei, acest preparat este o alternativă sănătoasă pentru pofticioși. Se poate servi alături de murături de casa sau de ardei umpluți cu varză sau cu conopidă.

În ce alte mâncăruri se pot folosi niște cartofi gustoși?

De la ciorba de cartofi cu pui până la clasicii cartofi prajiți, cartofii se pot folosi oriunde, transformând preparatele în niște rețete sățioase, numai bune pentru perioada postului.

O altă variantă delicioasă de preparat cartofii sunt cartofii la cuptor cu rozmarin. Această combinație clasică de cartofi la cuptor cu rozmarin este echilibrul perfect între rustic și rafinat. Iar pentru o aromă intensă de rozmarin, puteți mărunți frunzele de rozmarin într-un mojar înainte de a le adăuga la cartofi.
În ceea ce privește crearea unui exterior mai crocant al cartofilor, puteți să-i coaceți cu opțiunea de ventilație a cuptorului în ultimele minute de gătire.

Piureul de cartofi cu sos de legume și piept de pui este un alt preparat din cartofi care răsfață papilele gustative. Această rețetă este foarte simplă și gustoasă.
Pentru un piure de cartofi reușit se recomandă să se adauge doi căței de usturoi la fiert cu cartofii, aspect care conferă piureului o aromă specială.
Un gust deosebit se poate obține și dacă puneți la fiert cartofii cu 2-3 crenguțe de cimbru, pe care trebuie să le scoateți după ce aceștia au fiert.
Dacă piureul este servit cu friptură sau cârnați, se poate adăuga în el și o jumătate de linguruță de muștar de Dijon.

Pe lângă cartofii țărănești la tigaie cu ceapă și boia, aceste variante sunt doar alte alternative pentru a încorpora cartofii în nenumărate preparate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *