Acești cartofi țărănești la cuptor sunt ideali pentru micul dejun, prânz sau cină, fiind și foarte ușor de făcut acasă. Sunt cremoși, crocanți și aromați și sunt gătiți doar la cuptor, deci sunt și sănătoși.
Combinația cu bacon, ceapă și usturoi a dat o savoare desăvârșită întregului preparat. La final, puteți adăuga o mână de brânză de oaie și un strop de smântână. Rezultatul va fi cu adevărat uimitor, reușind să impresioneze pe toată lumea.
Cartofi țărănești cu bacon la cuptor
Cartofii țărănești sunt garnitura preferată de mulți dintre noi, atunci când alegem să mâncăm o friptură la restaurant. Rețetele actuale ne propun prepararea la cuptor a cartofilor, cu afumătură și ceapă, modalitate care, ce-i drept, tuturor ne este la îndemână, însă, pe vremuri, cartofii țărănești se pregăteau la ceaun.
Nu aveți nevoie de prea multe ingrediente pentru a obține șase porții delicioase din acești delicioși cartofi. Probabil că ai mai gustat ceva asemănător în copilărie când mamele voastre găteau cele mai delicioase preparate. Acest preparat este minunat alături de salata ta preferată, de carnea favorită sau chiar alături de o salată de ardei copți.
Ingredientele de care ai nevoie sunt unele foarte simple și la îndemâna fiecărei gospodine. De asemenea, nu sunt nici costisitoare, iată de ce ai nevoie: 1,5 kg cartofi, 3-4 cepe roșii, 200-300 gr șuncă (Kaiser) sau bacon, 1 legătură mărar proaspăt, 1 legătură pătrunjel proaspăt, 1 cățel de usturoi, 1 linguriță cimbru uscat, 1/2 linguriță piper proaspăt ras, 1 linguriță de sare pentru fierberea cartofilor plus 1 linguriță rasă de sare pentru asezonarea cepei, 1/2 lingurițe de boia de ardei dulce, 15-20 ml ulei de floarea soarelui.
Indicații de preparare
Pentru început, ai nevoie de aproximativ 1.5 kg de cartofi noi sau vechi, 4 cepe roșii, 200 gr șunculiță, tăiată în bucăți de aproximativ 1 cm, 15 ml de ulei, sare, piper, cimbru uscat, o linguriță de boia de ardei dulce și 1 cățel de usturoi mărunțit. Și pentru că tot este sezonul lor, puteți încerca și câteva castane coapte la cuptor.
Într-o oală, acoperă cartofii cu apă, aproximatic 2 litri, și adaugă o linguriță cu vârf de sare. Fierbe-i până devin moi, asemănător cu fierberea pentru salata de cartofi. În timp ce cartofii se fierb, pregătește celelalte ingredientele. Taie cele 4 cepe roșii în bucăți mici și șunculița în fâșii de aproximativ 1 cm.
Încinge o tigaie și adaugă 15 ml de ulei, apoi adaugă ceapa tăiată în tigaie și presară puțină sare peste ea. După aproximativ 5 minute la foc mic, adaugă la final și șunculița.
După ce ceapa s-a caramelizat și șunculița a prins puțină culoare, adică aproximativ 5 minute pentru ca mai apoi să oprești focul. Adaugă o linguriță de piper proaspăt râșnit și o linguriță cu vârf de boia de ardei dulce, apoi amestecă bine.
Dacă dorești, adaugă 1 cățel de usturoi mărunțit în acest amestec și amestecă din nou. Poți adăuga usturoiul după gustul tău. După ce cartofii s-au fiert, scurge-i de apă fierbinte și clătește-i cu apă rece, apoi taie cartofii fierți în pătrate și așează-i într-o tavă. Adaugă sare, piper și un pic de cimbru uscat peste cartofii, apoi amestecul de ceapă, șunculiță și usturoi peste aceștia și amestecă bine.
Preîncălzește cuptorul la 190°C și bagă tava în cuptor și coace cartofii timp de aproximativ 45 de minute sau până când aceștia sunt aurii și crocanți. Peste cartofii țărănești la cuptor poți adăuga brânză de oare rasă sau frunze de pătrunjel.