În ultimul timp toată lumea este din ce în ce mai ocupată, iar mâncarea a devenit ceva ce nu ar trebui să necesite mult timp. Dar și pe vremuri lumea avea treabă și nu se putea sta toată ziua la mâncare, așa că o rețetă gustoasă și rapidă este cea de cartofi noi la cuptor.
De obicei, rețeta de cartofi noi la cuptor se făcea vara, atunci când apăreau în grădină cartofii, dar acum sunt foarte mulți producători ce fac ca apariția lor pe piață să fie mai tot timpul. Cartoful nou spre deosebire de cei normali, pe lângă că este evident mult mai proaspăt, recent scos din pământ, este și un pic mai dulceag, iar la textură putem spune că este mai fraged.
Pregătirea ingredientelor necesare
Un kilogram de cartofi noi ar trebui să fie suficient pentru 2 – 3 persoane. Cel mai indicat ar fi să folosiți cartofii de la un producător, să fiți siguri că este totul natural. Nu vă faceți griji dacă par să aibă puțin pământ pe ei, e semn că sunt proaspeți. Ceea ce pare acum puțin ciudat pentru mulți e că nu este nevoie să curățați cartoful de piele, doar spălat bine cu un burete abraziv.
Acest mic truc al bunicii pe lângă că dă un gust diferit, este și mult mai ușor de preparat. Mulți oameni au fost uimiți când au văzut la restaurante selecte, cartofi preparați cu tot cu coajă, dar dacă și bunica și bucătarii experimentați aleg să facă asta, trebuie să fie ceva secret la mijloc.
Cartofii mari posibil să prezinte o coajă mai groasă, așa că se recomandă a se folosi cartofi noi mititei. De tăiat se pot tăia foarte bine în 4, fiind mici, nu va necesita un timp mai mare pentru a se face pe interior. Trebuie puși în apă până când se termină toți de tăiat, căci în contact cu aerul se oxidează și prinde o culoare mai puțin plăcută.
De pus totul într-o tavă
Acum că avem totul pregătit, mai trebuie de pus totul în tavă la cuptor. Nu contează forma tăvii, dar se recomandă a fi puțin mai înaltă. Se pune o foaie de copt, trebuie tăiate marginile ce ies din tavă și se dă cu puțin ulei pentru a înmuia hârtia și să prindă formă.
Aici bunica a mărturisit că ea nu folosea ulei, ci untura din jumările pe care le punea pe lângă cartofi. Sunt cam mulți acizi saturați așa că pentru rețeta noastră putem folosi fără probleme doar un pic de ulei și 50 grame de unt. Iar pentru a înlocui jumările, o gușă de porc tăiată cubulețe va fi perfectă, sau orice carne ce are obligatoriu o parte mai grasă.
Un pic de sare, piper și rozmarin, iar mâncarea este gata de pus la cuptor, mulți oameni sunt fanii usturoiului, așa că pot pune fără probleme cât le dorește inima. Se pot pune și alte condimente precum cimbrul sau mărarul, dar în niciun caz chimen sau doar foarte puțin. O folie de aluminiu deasupra și este gata de pus în cuptorul deja încins, 180-200 grade.
Cartofi noi la cuptor: Încă puțin și e gata
Undeva la 30 de minute ar trebui să se amestece, iar apoi de lăsat încă 10-15 minute în continuare la cuptor cu tot cu folie deasupra. După ce furculița intră ușor în cartofi, se poate lua folia de aluminiu și lăsa să se rumenească 5 minute.
Această rețetă de cartofi noi la cuptor este destul de simplă și se face și repede. Este foarte similară cu cea de cartofi țărănești din cadrul localelor, doar că acolo se mai adaugă ceapa tăiată solzișori și cubulețele de ardei roșu. Poftă bună!