Prima pagină » Culinar » Cartofi gratinați în forme. Condimentele potrivite pentru o aromă deosebită a felului de mâncare

Cartofi gratinați în forme. Condimentele potrivite pentru o aromă deosebită a felului de mâncare

20 dec. 2022, 12:40,
BZI.ro, în Culinar

Cartofii gratinați în forme sunt o mâncare tradițională coaptă într-un sos de brânză și smântână,  presărată cu pesmet. Această rețetă de cartofi este pe cât de ușor de făcut, pe atât de delicioasă. Cartofii feliați îmbibați în smântână bogată și presărați cu brânză aurie și pesmet merită un loc de frunte  pe orice masă de Crăciun sau Revelion.

Cartofii gratinați sunt o mâncare decadentă, dar ușor de preparat, care poate fi servită alături de friptură, curcan sau coaste. Cartofii tăiați felii, presărați cu ceapă, cimbru și puțină brânză Gruyere, sunt coapte împreună cu smântână până când devin moi și delicioși. Pentru a pregăti felul de mâncare vei avea nevoie de unt pentru forma de copt, 2 linguri aproximativ, o cană de pesmet panko, 1/2 cești de brânză Gruyere rasă, divizată și 1/2 căni de smântână. Dacă vrei ca felul de mâncare să nu fie uscat este bine să adaugi 1/2 cană de lapte, 3 crenguțe de cimbru și, desigur, vei avea nevoie de 1,3 kg de cartofi aurii Yukon. Multe gospodine folosesc și o ceapă galbenă medie, tăiată în felii groase de 1/8 de centimetru pentru o aromă deosebită. Nu uita să adaugi la felul de mâncare o linguriță de sare.

cartofi gratinati langa salata

Dacă cartofii par uscați, pur și simplu turnați puțină smântână în forma din cuptor

Cartofi gratinați în forme. Cum să obții o crustă crocantă

Poți pregăti felul de mâncare extrem de rapid dacă respecți această rețetă. Multe gospodine prefer textura cremoasă a cartofilor galbeni, așa cum sunt cei Yukon Golds. Dar mulți oameni preferă cartofii făinoși de culoare roșiatică, la cuptor, deoarece aceștia absorb multă smântână.

Dacă alegeți cartofi de culoare roșiatică pentru că îi aveți la îndemână sau pur și simplu îi preferați, s-ar putea să trebuiască să modificați puțin cantitatea de smântână și timpul de coacere. Când caserola este coaptă, uitați-vă sub brânza presărată. Dacă cartofii par uscați, pur și simplu turnați puțină smântână în forma din cuptor.

o tava cu cartofi gratinati lamga doua recipiente cu condimente

Cartofii tăiați felii, presărați cu ceapă, cimbru și puțină brânză Gruyere, sunt coapte împreună cu smântână până când devin moi și delicioși

Pentru a pregăti cartofii, curățați-i de coajă, sau nu-i curățați dacă doriți un fel de mâncare mai rustic, și tăiați-i în felii subțiri, aproximativ 1/8 de centimetru, cu un cuțit. Conform rețetei, cartofii se fierb la aburi în smântână. După care gospodinele transferă cartofii într-o tavă de copt și adaugă aproximativ jumătate din brânză la smântâna rămasă în tigaie pentru a obține un sos delicios.

Tipurile de brânză potrivite pentru felul de mâncare. Aditivi și opțiuni adăugătoare pentru cartofii gratinați

În timp ce caserola tradițională de cartofi franțuzești include de obicei gruyere, există multe alte brânzeturi fondante delicioase din care puteți alege. De exemplu, gospodinele recomandată brânza Cheddar, Fontina lipicioasă, unt havarti și pe cel Elvețian cu nuci sau Emmentaler.

o tava cu cartofi gratinati

Poți pregăti felul de mâncare extrem de rapid dacă respecți această rețetă

Cele mai multe gospodine spun că cimbrul este planta perfectă, dar dacă doriți ceva diferit, înlocuiți ierburile sau adăugați alte ingrediente. Printre cele mai potrivite ierburi se numără Rosemaryn, măghiran sau oregano. La cartofii gratinați poate fi adăugată și slănină, șuncă sau spanac fiert, stors de apă.

Dacă doriți o masă mai rapidă, este mai bine să coaceți cartofii cu o zi înainte de cină și să-i reîncălziți cu o zi înainte. Pentru a găti și reîncălzi, se pun cartofii în tavă alături de toate ingredientele și se coace la 175°C, apoi se reîncălzește din nou la 175°C. Pentru reîncălzire este mai bine să acoperi tava cu folie de aluminiu pentru ca crusta să nu se rumenească prea mult.

Coaceți cartofii gratinați în forme timp de 50 până la 60 de minute sau până când aceștia sunt moi, iar partea de sus este buboasă și aurie. Verificați gratinarea la 40 de minute. Înainte de servire scoateți tava din cuptor și lăsați-o să se răcească timp de 10-15 minute înainte de a o servi.

o tava cu cartofi gratinati

Această rețetă de cartofi este pe cât de ușor de făcut, pe atât de delicioasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *