Prima pagină » Culinar » Cartofi franțuzești în varianta românească. Un deliciu culinar!

Cartofi franțuzești în varianta românească. Un deliciu culinar!

28 feb. 2025, 14:17,
în Culinar

Cartofii franțuzești în varianta românească sunt pregătiți într-un mod simplu, dar cu multă savoare, fiind o garnitură perfectă pentru multe feluri de mâncare sau chiar ca fel principal, alături de o salată.

Cartofii franțuzești sunt un preparat delicios, popular în multe bucătării, inclusiv în cea românească, unde rețeta a fost adaptată în funcție de gusturile și tradițiile locale.

Cum se fac cartofii franțuzești în varianta românească

Pentru a prepara cartofi franțuzești în varianta românească, ingredientele principale sunt, desigur, cartofii, smântâna, brânza, usturoiul și, uneori, șunca sau baconul. Rețeta este destul de flexibilă și poate fi personalizată după preferințele fiecăruia.

Ingrediente necesare: 1 kg cartofi, 200 ml de smântână (sau mai mult, în funcție de preferință), 200 g de brânză rasă (brânză de vaci, cașcaval sau telemea), 2-3 căței de usturoi, 1 ceapă mică (opțional), 150 g de șuncă sau bacon (opțional), sare și piper după gust, 2-3 linguri de ulei sau unt, cimbru sau rozmarin (opțional, pentru un plus de aromă).

Cartofii se curăță de coajă și se taie felii subțiri, de aproximativ 3-4 mm grosime. Este important ca feliile de cartofi să fie uniforme pentru a se coace în mod egal.

Într-o oală cu apă și sare, se pun feliile de cartofi și se lasă să fiarbă pentru aproximativ 5-10 minute, doar până când încep să devină ușor moi, dar nu complet fierte. Acest pas ajută în coacerea mai rapidă și uniformă a cartofilor.

Într-un bol, se pune smântâna, brânza rasă, usturoiul pisat și sare și piper după gust. Se poate adăuga și o ceapă mică tocată mărunt, dacă doriți un plus de aromă. Se amestecă bine pentru a obține o compoziție cremoasă.

Dacă doriți o variantă mai consistentă, puteți adăuga șuncă sau bacon tăiat cubulețe mici. Acestea se pot prăji ușor într-o tigaie cu puțin ulei sau unt înainte de a le adăuga în amestecul de smântână și brânză.

Montarea preparatului și coacerea

Într-un vas termorezistent, se unge cu ulei sau unt și se așază un strat de cartofi fierți. Deasupra acestora, se adaugă o parte din compoziția de smântână, brânză și usturoi. Se repetă procesul până când toate ingredientele sunt folosite, având grijă să terminați cu un strat de smântână și brânză la suprafață.

Vasul cu cartofi se pune în cuptorul preîncălzit la 180°C și se lasă la copt pentru aproximativ 30-40 de minute, sau până când cartofii sunt rumeniți și crocanți la suprafață, iar smântâna s-a închegat frumos.

Cartofii franțuzești în varianta românească sunt gata! Se servesc calzi, ca garnitură pentru fripturi sau pește, sau chiar ca fel principal, alături de o salată de vară cu roșii și castraveți.

Această rețetă de cartofi franțuzești în stil românesc este simplă și foarte versatilă, putând fi modificată în funcție de preferințele fiecăruia. De exemplu, se poate adăuga și un strat de legume, precum ardei sau ciuperci, pentru a diversifica preparatul. În plus, cei care iubesc aromele mai intense pot folosi ierburi aromatice precum cimbru, rozmarin sau chiar busuioc, pentru a adăuga un plus de savoare.

Cartofii franțuzești în varianta românească sunt un preparat gustos și ușor de realizat, perfect pentru orice masă. Indiferent dacă sunt serviți ca garnitură sau ca fel principal, acești cartofi vor deveni cu siguranță un favorit în orice familie.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Playtech.ro
Cântăreaţa de muzică populară care a slăbit 25 de kilograme. Nu o recunoşti. Foto
observatornews.ro
21 de județe intră de la ora 10.00 sub avertizare cod galben de ploi și vijelii. Lapoviță și ninsori la munte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Interzis pentru minori la McDonald's. Motivele incredibile ale deciziei
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunț de ultim moment pentru familia Ganea în cazul accidentului. Breaking news!
Playtech.ro
Când nu ai voie să faci fereastră la casă spre proprietatea vecinului. Amenzile sunt uriaşe
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
BOMBĂ în sport! Marea gimnastă, olimpică la Antena, a părăsit România și a trecut la ''Martorii lui Iehova'': Fac muncă de misionariat. Este o chemare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
ego.ro
Irina Deleanu a murit! Imagini rare cu actrița, în tinerețe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 mai 2025
15 mai 2025