Prima pagină » Culinar » Cartofi fondanți. Rețeta ce a înnebunit lumea

Cartofi fondanți. Rețeta ce a înnebunit lumea

24 feb. 2022, 15:06,
în Culinar

Numele este puțin străin pentru unii, în timp ce alții tocmai acum îl caută. În occident este foarte la modă rețeta de cartofi fondanți.

Cartoful încă de când a fost adus în Europa, prin secolul 16, a făcut ravagii, iar oamenilor le-a plăcut atât de mult încât a devenit un aliment de bază. Sunt o mulțime de rețete ce conțin cartofi, de la supe și cartofi prăjiți până la moussaka și chiar chipsuri.

Din numele de cartofi fondanți, nu se prea înțelege despre ce este vorba. Originea preparatului este franceză, dar treptat a ajuns și în multe alte țări. Ceea ce îi face diferiți de alte rețete este faptul că sunt niște cartofi prăjiți în unt și supă. Poate părea puțin straniu, dar pe parcurs totul va fi logic.

ingrediente pentru cartofi fondati

Cantitatea poate varia, iar rețeta este cea generală pentru a vă oferi mai multe posibilități

Cartofi fondanți – Preparare

Rețeta nu este bătută în cuie, dar ca să o simplificăm și să lăsăm loc tuturor celorlalte variații, avem nevoie de 1kg de cartofi, oricum la decojire va fi mai puțin. Se doresc a fi niște cartofi mai tari, nu de piure căci există șansa de a deveni prea moi. Se îndepărtează coaja și se taie rondele, doar că rondelele sunt mai mari, cam cât 3 degete dacă sunteți bărbat sau în jur a 4 cm, ca sa fie mai exact.

Cartoful se vrea a fi ca un cilindru de înălțimea de 4 cm, dar nu e nevoie să ne apucăm de sculptat cartofii, obligatoriu este să fie destul de înaltă bucata. Se poate pune în apă ca să nu se oxideze și chiar să se mai ducă și din amidon, iar apoi avem de ales între a folosi cuptorul sau tigaia, ambele variante sunt foarte reușite, însă mai multă lume preferă cuptorul.

oala cu cartofi taiati

Trebuie prăjiți pe ambele fețe pentru a căpăta o crustă aurie

Se pun 100 de grame de unt la topit în tigaie și se adaugă cartofii minune, forma fiind de cilindru, se pun pe bază, pe unda din fețe, ca să fie stabili și sa nu cadă, iar la nevoie, să îi punem pe cealaltă față. Puteți adăuga sare, piper și alte condimente, merg foarte bine cimbrul, rozmarinul, dar și usturoiul granulat sau pisat.

Undeva la 2 – 3 minute se pot întoarce cartofii pe cealaltă față, timpul poate varia în funcție de puterea focului, important e să fie aurii, puțin rumeniți. Iar apoi după ce trec tot așa 2 – 3 minute, se adaugă pe marginea tigăii supa de legume ( poate fi și cu carne, nu are importanță, dar se utilizează doar zeama ). Important este să nu puneți prea multă pentru că din cauza untului va face spumă și e posibil să curgă pe lângă.

supa turnata peste cartofi fondati

Supa se vrea turnată pe laterală, altfel stricăm textura crocantă a bazei cilindrului

Supa să fie undeva la vro 2cm, un pic peste jumătatea înălțimii cartofului. Iar apoi, când scade se tot adaugă regulat. Focul trebuie să fie mediu, iar cantitatea de supă, undeva la 400 de mL. Untul a făcut fețele crocante, iar supa face ca miezul să fie unul savuros și cremos.

Rețeta de mâncare pe final

Toată treaba la aragaz ar trebui să dureze undeva între 30 și 40 de minute, cartofii nu trebuie înțepați cu furculița decât pe final, iar atunci doar pe laterale. Altfel, riscăm să pierdem textura dorită. Rețeta nu este una complicată, se poate servi drept garnitură la multe mâncăruri, sau chiar simpli.

cartofi fondati pe un platou

Cartofii fondați își au originalitatea în stilul de preparare

Gustul acestor cartofi fondanți vine din supa de legume, apa se evaporă, iar tot gustul rămâne pe cartofi și în sosul cu unt rămas. Dacă pare prea gras, se poate încerca folosirea unei cantități mai mici de unt, el fiind necesar chiar dacă se adaugă ulei de măsline pentru că face totul să se lege. Poftă bună!

Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
a1.ro
Diseară, discuții aprinse între jurați la muletă. În audiții, un concurent care a fost Chef în restaurante cu stele Michelin
Playtech.ro
Cea mai ieftină ţară din lume. Plăteşti mai puţin de 9 lei pe o porţie uriaşă de mâncare. Turiştii încă nu ştiu de ea
observatornews.ro
Reacția unui elev ieșit de la simularea la română, întrebat despre Camil Petrescu: "E la noi în liceu?"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vremea de Paște. Vor fi temperaturi neobișnuite în toată țara
SportpeSurse
Moartea fratelui lui Gică Hagi a zguduit familia „Regelui”. Tragedia a fost ținută secret de către tot neamul
Playtech.ro
De ce se mănâncă peşte de Buna Vestire? Obiceiul de care credincioşii ţin cont în fiecare an pe 25 martie
Dailybusiness.ro
Îngrijirea mușcatelor primăvară. Când le poți scoate în balcon sau în grădină
RomaniaTV
SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025 EDU.RO. Subiectul care a dat bătăi de cap elevilor. Doi profesori corectează fiecare lucrare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Șerban, total schimbată în urma operațiilor estetice. Arată cu 20 de ani mai tânără / GALERIE FOTO
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`