Amatorii de cartofi prăjiți cu siguranță vor fi încântați de rețeta de cartofi acordeon la cuptor. Nu doar că sunt foarte gustoși, dar sunt atât de aspectuoși încât îi mănânci cu ochii. Descoperă cele mai interesante moduri de a pregăti acest fel de mâncare.
Cartofii acordeon, cunoscuți și sub numele de Hasselback își trag denumirea de la numele restaurantului suedez, Hasselbackens, unde, în Stockholm, în secolul al XVIII-lea au fost gătiți pentru prima dată. Acești cartofi acordeon sunt spectaculoși, gustoși și foarte versatili, putând fi asociați cu o sumedie de alte ingrediente.
Cartofi acordeon la cuptor cu usturoi
Un cartof acordeon este în același timp moale și pufos ca un cartof copt, îmbibat în unt și cu porțiuni crocante, ca de cartof prăjit. O combinație letată pentru orice pofticios. Varianta originală conținea doar cartofi, unt, sare și piper, dar, ca orice preparat al cărui succes ajunge să fie mondial, și aceste acordeoane de cartofi au ajuns să fie făcute în tot felul de variante.
Cartofii acordeon sunt un tip de cartofi copți care sunt tăiați, parțial, în felii subțiri, în formă de evantai. Aceștia pot fi pregătiți prin coacere în cuptor sau prăjire în tigaie, în funcție de preferințe.
Coacerea în cuptor poate oferi o textură mai crocantă și uniformă, în timp ce prăjirea în tigaie poate fi mai rapidă și poate da o crustă mai bogată. Cartofii pregătiți astfel sunt adesea serviți ca un aperitiv sau ca o garnitură la diverse feluri principale.
Prezentarea lor sub formă de acordeon le conferă un aspect atrăgător și inedit pe farfurie. Pentru acești cartofi acordeon ai nevoie de 8 cartofi mari, 6 linguri de unt topit, sare, piper, frunze de arpagic, cimbru.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul și se spală bine cartofii. Se feliază cu grijă fiecare cartof, fără a-l tăia complet. Se amestecă untul topit cu toate condimentele, mai puțin frunzele de arpagic. Se tapetează o tavă, apoi se toarnă jumătate din compoziția de unt și condimente peste cartofi, cu grijă, să intre printre toate feliile.
Se dă tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, iar la jumătatea timpului de preparare se scot cartofii și se pune și restul compoziției de unt și cimbru uscat. Când furculița intră fără probleme în cartofi, iar aceștia sunt bine rumeniți, se scot și se ornează cu frunze de arpagic.
Poți înlocui untul cu untură de porc sau de gâscă/rață. Printre feliile crestate ale acestor cartofi acordeon, se pot aranja felii subțiri de bacon. Opțional, se pot asezona cu usturoi, rozmarin, cimbru, de asemenea, se pot presăra cu parmezan.
Dacă îți place să mănânci mai iute, poți presăra pe deasupra cartofilor și puțini fulgi e ardei iute sau piper. De asemenea, cartofii sunt și foarte sănătoși, astfel că fibrele, potasiul, vitamina C și vitamina B6 din aceștia susțin sănătatea inimii.
Acești cartofi acordeon la cuptor se pot servi ca atare sau cu o lingură de smântână deasupra, nu uita să pui lângă acest deliciu și o salată sau un sos de usturoi.