Prima pagină » Eveniment-Social » Cartea Recordurilor! Cel mai rezistent pod realizat de studenți din Iași, la o competiție din Turcia – FOTO  

Cartea Recordurilor! Cel mai rezistent pod realizat de studenți din Iași, la o competiție din Turcia – FOTO  

01 iun. 2022, 02:00, 1 ,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Patru studenți de la Facultatea de Construcții și Instalații, din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, a reușit să construiască cel mai rezistent pod. Lucrarea a fost înscrisă în competiția desfășurată de Universitatea Boğaziçi din Turcia – „Design&Construct 2022”.

O echipă de patru studenți de la Facultatea de Construcții și Instalații, de la Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași, a reușit să construiască cel mai rezistent pod înscris în competiția desfășurată de Universitatea Boğaziçi din Turcia. Dintre cele 12 echipe înscrise la competiție, 11 au fost din Turcia, iar studenții TUIASI au construit un pod cu tehnologie suport tip arc, de doar 79 de kilograme, care a avut cea mai mică deformare la exercitarea unei greutăți de 1.250 de kilograme: puțin peste 3,3 milimetri.

Cel mai rezistent pod realizat de studenți din Iași, în Turcia

În clasamentul general, Universitatea Tehnică din Iași a terminat pe locul al II-lea și echipa a câștigat un premiu de 6.000 de lire turcești. Au existat patru criterii în concurs, iar studenții universității au fost pe locul I la rezistență, pe locul al II-lea la greutate, pe locul al III-lea la estetică și unicitate și pe locul al V-lea la timpul de montaj. Este una dintre cele mai bune clasări din istoria participărilor echipelor de la studenți la acest tip de competiție.

Podul, în lungime de 6 metri, a fost gândit să poată fi replicat la scară mare și să se întindă peste un râu de 60 de metri

Tinerii au lucrat șapte luni la proiectarea și execuția podului, alături de cadrele didactice coordonatoare de la Facultatea de Construcții și Instalații. Au fost mai multe repetiții pentru a-l putea construi cât mai repede, respectând regulile stricte ale construcției. Podul, în lungime de 6 metri, a fost gândit să poată fi replicat la scară mare și să se întindă peste un râu de 60 de metri. Miercuri, 18 mai 2022, studenții au efectuat în parcarea Facultății de Construcții și Instalații o probă de montare rapidă, ridicând de la zero podul, exact ca la proba concursului.

„Am făcut o demonstrație de montaj contratimp, o demonstrație în aceleași condiții pe care le-am avut și în Turcia, în care studenții trebuie să asambleze podul cu respectarea regulilor impuse de organizatori, care simulează în foarte mare măsură o situație reală de execuție a unui pod, peste un obstacol considerabil. Am putea considera că ar fi un obstacol de tip râu, cu deschidere de 60 de metri, și ei trebuie să simuleze utilizarea de barje sau macarale care lucrează pe maluri. Astfel încât asamblarea începe de pe ambele maluri și trebuie să se ajungă la mijloc, să se unească la mijloc” a declarat șef lucrări dr. ing. Gheorghiță Boacă, coordonatorul studenților și cadru didactic al facultății.

Tema de proiectare a competiției este lansată de universitatea din Turcia

Tema de proiectare a competiției este lansată de universitatea din Turcia în luna octombrie-noiembrie a fiecărui an, echipa se formează de atunci și până în februarie trebuie proiectat podul, ulterior se trece la execuție.

„Podul trebuia să îndeplinească cele patru condiții: să fie o structură cât mai ușoară, să arate bine, să aibă o rezistență foarte bună și să fie ușor și rapid de montat. Și la rezistență am fost cei mai buni, chiar dacă au fost poduri cu o greutate dublă față de a noastră, rezistența nu a fost mai mare. Studenții au arătat ingeniozitate, au aplicat ce au învățat în timpul facultății și au avut posibilitatea de a pune în practică și de a-și testat rezultatul muncii de șapte luni” a completat cadrul didactic.

Studenții care au făcut parte din echipă sunt toți din anul al IV-lea, au fost doi băieți și două fete, iar cu toții s-au bucurat de oportunitate și au apreciat șansa de a putea lucra practic la un proiect integral, de la zero.

„Știam de această competiție de acum doi ani, este o experiență foarte frumoasă și am căpătat o experiență pe care nu o poți obține pe băncile facultății. A fost și dificil, suntem și două fete și nu știam cum ne vom descurca, dar la montaj am reușit până la urmă și mi-am dat seama că îmi doresc să lucrez pe viitor pe partea de poduri. Sunt niște opere de artă din punctul meu de vedere. Sunt conștientă că nu este o meserie pentru fete, să mergi pe șantier, dar vreau să trec peste această provocare”, a declarat Nicoleta Popescu, studentă în anul al IV-lea și membră a echipei.

Așadar, cel mai rezistent pod realizat de studenți din Iași, la o competiție din Turcia.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`