Prima pagină » Titlurile zilei » Cârpeala de pe DN28b, drumul care leagă Botoșani de Târgu Frumos. Asfaltul s-a crăpat pe porțiuni foarte mari – GALERIE FOTO/VIDEO

Cârpeala de pe DN28b, drumul care leagă Botoșani de Târgu Frumos. Asfaltul s-a crăpat pe porțiuni foarte mari – GALERIE FOTO/VIDEO

02 mart. 2023, 02:00,
Andrei ROTARU, în Titlurile zilei

Drumul național DN28b, care face legătura între Botoșani și Târgu Frumos, a intrat în reabilitare în anul 2021. Nici acum, după 3 ani de la începerea lucrărilor, drumul nu a fost reabilitat complet, iar porțiunile care au fost finalizate se degradează de la o zi la alta. Pe foarte multe porțiuni din acest drum, asfaltatul s-a fisurat și au apărut cratere imense, astfel că șoferii sunt nevoiți să frâneze pentru a nu-și distruge mașinile. Aceștia spun că ritmul de lucru este foarte încet, iar pe unele porțiuni își pot avaria autoturismele din cauza craterelor din asfalt

Drumul Botoșani – Târgu Frumos are o lungime de aproximativ 71 de kilometri și este șoseaua care leagă nordul extrem al României, respectiv județul Botoșani, de restul țării. După decenii de promisiuni electorale, în anul 2021 au început efectiv lucrările la drumul Botoșani – Târgu Frumos, un proiect în valoare de 260 de milioane de lei, cu finanțare europeană. La numai câteva luni de la turnarea primului strat de asfalt, șoseaua a cedat în mai multe locuri.

Cârpeala de pe DN28b, drumul care leagă Botoșani de Târgu Frumos

drum asfalt gropi masini

Pe porțiuni mari au apărut cratere adânci care pun în dificultate șoferii care tranzitează DN28b

Șoferii care tranzitează această arteră susțin că firma de construcții care reabilitează drumul face o lucrare în bătaie de joc. Cratere imense au apărut în asfalt, cu toate că drumul este recent reabilitat. Aceștia mai declară că sunt porțiuni de drum ce arată foarte rău. Contractul pentru modernizarea DN28b Târgu Frumos – Botoșani a fost semnat cu Asocierea Aqua Parc (Lider) – Mavgo din Neamț.

„Drumul arată oribil. Un drum foarte prost, având în vedere că este proaspăt asfaltat. Firma care lucrează este foarte dezordonată. Nu rămâne curat în urma lor. Mai în față arată dezgustător la cum s-a lucrat”, declară un șofer care tranzitează drumul DN28.

Unii localnici din satul Balș declară că, din cauza mașinilor de mare tonaj, în casele lor au apărut fisuri adânci, iar asfaltul s-a crăpat.

„Să veniți să vedeți ce crăpături mi-au apărut în pereți! Trec cu mașini de mare tonaj și se zguduie pereții casei. Asfaltul este turnat în bătaie de joc. Aici, în fața casei au apărut gropi foarte adânci. Ne distrugem mașinile”, declară un locuitor din Balș, localitate străbătută de drumul DN28b.

Supervizarea lucrării a fost mutată de la DRDP Iași la DRDP Buzău

drum

Locuitorii satelor tranzitate de DN28b susțin că firma care reabilitează drumul lucrează în bătaie de joc

Licitația drumului a fost câștigată de Antrepriza de Construcții Piatra Neamț. După turnarea primului strat de asfalt au apărut și primele probleme. Asfaltul a cedat pe porțiuni întinse din drum, apărând primele fisuri și gropi adânci.

Un fost angajat la DRDP Iași, inginerul Petru Tudorache, responsabil cu supervizarea lucrărilor din zonă, declară că au fost și sunt probleme pe anumite porțiuni din cauza faptului că drumul este tranzitat de mașini de mare tonaj. Acesta mai susține că circulația trebuia oprită până la turnarea stratului de uzură, al treilea strat de asfalt.

„Noi am semnalat problemele apărute. Am convocat o comisie, au fost făcute verificări, inclusiv de laborator. S-a constatat că grosimea asfaltului era cea potrivită, iar structura drumului foarte rezistentă. S-a trecut la remedierea problemelor. S-a constatat că problemele au apărut din cauza traficului foarte intens pe un singur strat de asfalt. De aceea se pun trei straturi, nu unul, ca să reziste. Nu puteam să restricționăm traficul”, declară Petru Tudorache.

Acesta mai susține că, în noiembrie 2022, drumul a fost mutat la DRDP Buzău și că a fost schimbat din funcție fără un motiv anume. În locul său a venit Marius Pușcașu, inginer la DRDP Buzău. Acesta din urmă nu a vrut să expună un punct de vedere legat de starea proastă a drumului și ne-a îndrumat să ne adresăm CNAIR.

„Nu pot să vă dau informații decât prin mijloace de comunicare oficiale. Vă rog să vă adresați la CNAIR, dacă aveți întrebări. Eu nu vă pot răspunde”, declară Marius Pușcașu, inginer la DRDP Buzău, actualul supervizor al lucrărilor de pe DN28b.

Așadar, proasta gestionare a drumului și lucrarea de mântuială semnalează cârpeala de pe DN28b, drumul care leagă Botoșani de Târgu Frumos. Această reabilitare a fost realizată în grabă, fără a respecta termene și proceduri pentru a evita astfel de probleme.

Comentarii
  • Pai sunt in echipa de consultanta celebrii infractori (hoți la drumul mare) de fonduri europene SERBAN și Iordache condamnați la ani Greii de pușcărie. Ce fac europenii ăștia coordonați de alta hahalera nea VIO SCUTAR ? ?

  • Timp de 2 ani lucrarea a bătut pasul pe loc . In 2020 – 2021 directorul Pila a blocat lucrarea la comenzi politice. Pila e capul răutăților și acum blochează tot cu o gasca de hoți grupați in jurul lui care sau înfruptat din banul public. Hoțiile lui Pila trebuiesc anchetate.

  • Toată lumea știe ca Danut Pila executa ordinele baronilor PNL ca sa rămână in funcție. Așa a făcut la Neamt unde baronul PNL unul Lazar a dat ordin sa falimenteze firma Aqua PARK și Pila Dan a blocat lucrările pe DN 15 cât a putut , doi ani a distrus tot. A continuat sa blocheze aceeași firma și pe 28 B . Chiar nimeni nu îl poate ARESTA pe acest PILA DAN ????

  • Sătean din Ranzesti

    Evident ca toată buleală e făcută de acest Pilă prezent constant prin cluburile de noapte iesene. Pila era pe blat cu proaspătul pensionar forțat de la anticorupție Tipulcos și își permitea orice fărădelege inclusiv falimentarea constructorilor. Este cunoscuta la DRDP dar si la organe presiunea făcută împreuna cu un dereftor de la București ca firma Graifet sa castige licitații trucate. Intradevar se impune o ancheta serioasă a organelor asupra activităților lui Pila la DRDP in perioada 2020-2022 când jaful a fist in floare. Și acum încearcă sa acopere escrocheriile întâlnindu-se cu diferiți salariați prin parcuri sau cafenele . Alaltăieri pe la 14 era in parc pe lângă balena cu un individ de la investiții care ii prezenta un dosar. Atenție la mărita la PILA care se lauda ca e acoperit și susținut de organe.

  • Toate comentariile anterioare au aceleasi autor. Cin sa fie?

  • LAICU la butoane

    Tudorache minte de crapa asfaltul! sa explice cum a vazut el cele trei straturi,din Galati,ca nu a pus piciorul in Botosani cat si-a facut de cap Aqua Parc pe dn28. Nu are ce explica ca era prins si lucra cu firma lui de constructii la dn15, fix pentru Vlasie,fix in perioada aia

  • totul pleaca de la dn 15

    Tudorache nu face nimic fara Laicu,iar vrajeala cu traficu oprit nu tine!cand o sa se intereseaza si dna-ul de combinatiile din gasca vesela Laicu-Vlasie-Tudorache?!e aceeasi gasca care a trantit Dn 15 cum a vrut,cu facturi decontate de Laicu lui Vlasie, pe nimic ca si aici

  • pam pam tic tac

    Puscasu este mana in mana cu tudorache. Firma lui Tudorache din galati (drum construct ), care face podul de la Girov din Neamt cu Ginel, adica AQUA PARC – a fost creata de Puscasu + Tudorache … ăsta-i răspunsul de ce lucrarea de pe 28 b a ajuns să fie verificată de la sdn buzău

  • „a intrat în reabilitare în anul 2021. Nici acum, după 3 ani” dincolo de adevarurile spuse, tinand cont ca suntem la inceputul lui 2023 ar reziulta o perioada <= cu 2 ani… matematica asta

  • Pliă și gasca lui de borfași de la SDN IASI a devalizat bugetul DRDP,a furat de au crăpat. Controlati golănia Gaiger de pe DN 17 unde a făcut încredințare directa și ciobanii de la Gaiger au pus asfaltu in glod. Ce presiuni a Pila pe comisia de licitație ca sa iasă Gaiger ca așa era comanda de la Bascalu …. Ehehei neicusorule ce dezvăluiri urmează

  • Panaramele grupate strategic in jurul lui Pila Dan vor ave probleme mari in următoarea perioada.Singura șansa baieti este să-l dați pe Pila pe topogan altfel o sa stați la carcera mult și bine.Despre Pila acest adevărat AlCapone e clar ca profita de naivitatea unora pe care ii pune la furat !

  • Brânzoi ce a căutat astăzi la district și ce a pus la cale cu banditul de Onut? A fugit apoi cu leptopul de frica sa nu îl gabjeasca procurorii. E cunoscut ca Brânzoi își tine actele pitite in mașina in speranța ca nexam probe.Sazi ghinisor Brânzoi ca ești terminoiu … Urmează Serbanoiu și Iordăchioiu iar bomboana pe coliva e PILOIU ….

  • am vazut si eu pe pila intrand in copou, dar in fata lui, era doamna de la mediu, analizau probabil probleme de mediu in parc, ca altfel nu are logica colaborarrea stransa de ani de zile intre cei doi, mai ales ca doamna de la casierie, declara ca ginerele ei e director regional, adica cum vine asta c anu inteleg?

  • muncitor onest

    va veni ziua cand pila si gasca lui d ebaieti destepti, au dat lucrari fara licitatii de 600 miliarde, la o firma de apartament sau garsoniera, din bucuresti, atunci sa vezi chestii serioase, nu descopriri gen un carucior de copil, in kaisna de serrviciu, aomeni buni, e un copil, a fost dus undeva, spital, dar ca sa reclamati asta se vede caratcerul jegos

  • Betivul de Laicu creca a baut cam mult pentru varsta lui ca incurca treburili si cuvintele

  • Pe anumite porțiuni de drum, textura solului necesită completări si compactari. Se văd crăpaturi mari si multe. Asfaltul este denivelat. In curbe drumul are inclinatii spre exterior. La PECO Harlau se circulă prim mocirla de 6 luni. Nu sunt indicatoare. Când sunt controale, firmele sunt anunțate si totul „arată frumos in poze” .
    CNADR inchide ochii, pentru că firmele lucrătoare sunt politice si ale rudelor prea-înalților de la Neamț .. etc.

    Cine are tupeu să conteste calitatea lucrărilor?

    Dar : „moldovenii nu știu” .. „e bun si așa” .. „a furat dar a si facut” .. „decât deloc” .. „oricum nu se vede” … „să mai facă și alții” .. „crede și nu cerceta” .. „să se roage” .. etc

  • Mihai - Consilier din Cotnari !

    Lucători neserioși. Leneși, puturoși .. ca si patronii. Șantierul popilor de la Neamț se mișcă mai lent decât melcul. Lucrările foarte proaste. A crăpat tot asfaltul. Au furat smoala. Lurare foarte proastă. Sper să intre DNA-ul pe CNADR!

  • Lucrarea, DN28, Târgul Frumos – Botoșani trebuia „atribuită” „democratic” unei societăți din zona Moldovei, cei din Sud vin în Moldova doar la furat. CNADR ul trebuie să planifice deja fonduri pentru refacerea drumului Târgul Frumos – Botoșani pentru viitorii 2 – 3 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *