Prima pagină » Local » Carol, copilul căzut de la etaj la Botoșani, a salvat mai multe vieți la Iași. Părinții au fost de acord să îi doneze organele după ce și-au luat rămas-bun de la el

Carol, copilul căzut de la etaj la Botoșani, a salvat mai multe vieți la Iași. Părinții au fost de acord să îi doneze organele după ce și-au luat rămas-bun de la el

22 feb. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Carol, copilul căzut de la etaj la Botoșani a salvat mai multe vieți la Iași după ce organele i-au fost prelevate la Spitalul ”Sf. Maria” Iași, luni dimineață, de o echipă de medici. Părinții băiețelului au fost de acord să le doneze după ce și-au luat rămas-bun de la el. Au fost prelevați rinichii, ficatul și cordul

Carol, copilul în vârstă de 2 ani și jumătate căzut de la etajul 3, din Botoșani, a fost salvatorul altor copii. După tragicul accident pe care l-a suferit în cursul nopții de duminică, 20 februarie 2022, a intrat în moarte cerebrală, iar organele lui au fost prelevate și au dat o șansă pentru o viață mai bună altor minori care erau pe lista de așteptare de transplant. Părinții lui au fost de acord cu recoltarea și donarea organelor, dar mai întâi au avut o dorință: aceea de a-și lua rămas-bun de la el.

”Pacientul transferat de la Botoșani, în vârstă de 2 ani, cu traumatism cranio-cerebral sever, prin cădere de la înălțime, a fost declarat, sâmbătă, în jurul orei 22:00, în moarte cerebrală. Părinții au făcut un gest extraordinar și au fost de acord să doneze organele copilului lor. Din punct de vedere neurologic, activitatea cerebrală era zero. În dimineața de luni, 21 februarie 2022, echipa medicală a recoltat rinichii, ficatul și cordul. Un eveniment neplăcut, dar care, mulțumită acestor părinți, a dat o șansă altor copii. Părinții au venit la spital, au fost lăsați să își ia la revedere de la copilul lor, putem înțelege și noi durerea, și au avut puterea, fiind conștienți că fiul lor nu mai are nicio șansă. Au făcut acest gest pentru a da o speranță la viață altor copii”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii ”Sf. Maria” Iași.

Prof. Diana Cimpoeșu a precizat unde vor ajunge organele copilului. Corneea și rinichiii rămân în țară, iar ficatul va ajunge în Germania.

” La copilul pe care l-am adus acum 3 zile de la Botoșani cu elicopterul s-au recoltat organele. A vebinit un avion din Germania pentru a lua ficatul, iar cordul merge la București”, a declaratt prrof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Ultimul mesaj transmis de tatăl băiatului

Tatăl lui Carol a scris pe pagina de Facebook în fiecare zi câte un mesaj de încurajare și de rugăciune pentru fiul său care se afla în stare foarte gravă la spital și nu dădea niciun semn că își revine. Ultimul mesaj a fost scris chiar luni, 21 ianuarie 2022, când a fost declarată moartea copilului, la spitalul din Iași, după ce i-au fost prelevate organele. Mesajul a fost atașat la o poză cu Carol și cei doi părinți. Mesajul: ”Veșnic în inimile și sufletele noastre!”.

În urmă cu 4 zile, când starea copilului era din ce în ce mai gravă, tatăl a scris un mesaj disperat, spunându-le tutoror să se roage pentru băiețelul lor.

„Doamne, Ajută-l! Doamne, Ajută-l! Doamne, Ajută-l și dă-i putere să lupte până prin voia Ta va da un semn ca să îl putem avea pe iubitul nostru Carol iar lângă noi zâmbind, Amin! Noi ne rugăm pentru el și vă rog păstrați-l și voi în rugăciunele voastre. Cu cât e mai greu cu atât trebuie să credem mai tare. Dumnezeu lucrează prin oameni, iar echipa de medici și asistenți, infermieri luptă și încearcă tot ce este posibil. Eu și familia vă vom fi recunoscători o viață”, a fost mesajul transmis de tatăl băiețelului.

Prima intervenție de prelevare de organe la Spitalul ”Sf. Maria” a fost în urmă cu aproximativ 5 ani

Reprezentanții Spitalului pentru Copii ”Sf. Maria” din Iași au prezicat că prima intervenție de prelevare care a avut loc în cadrul unității medicale, a fost în urmă cu aproximativ 5 ani. Organele au fost atunci recoltate de la un copil de aceeași vârstă. Acesta a fost transferat de la Vaslui în moarte cerebrală.

”Nu este pentru prima dată când sunt prelevate organe de la un copil. În urmă cu 4 ani jumătate, sau chiar 5, a mai fost un copil în vârstă de doi ani jumate. Un copil care a căzut în latrină și s-a aspirat. Acesta era din Vaslui, tot în moarte cerebrală, și părinții au fost de acord să doneze. Acel copil a fost primul pacient care a fost donator de organe la spitalul nostru”, a precizat Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii ”Sf. Maria” Iași.

Carol, copilul căzut de la etaj la Botoșani a salvat mai multe vieți la Iași

Băieţelul căzut de la etajul 3 din Municipiul Botoşani, aflat în stare gravă la Secția de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean Botoșani unde se afla în Terapie Intensivă, a fost transferat la Iaşi. Acesta a fost preluat de către un elicopter SMURD şi transportat la Spitalul pentru Copii ”Sf. Maria” Iași pe data de 18 februarie 2022, iar două zile mai târziu medicii au declarat moartea cerebrală.

“ Întrucât nu am avut primitori atat de mici in țara, au venit cei de la Eurotransplant și au prelevat cordul și ficatul, acestea fiind prelevate in Germania”, a declarat, dr. Raluca Movila, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iași

Un copil de doi ani a căzut de la etajul 3 al unui bloc din Botoşani. Tragicul accident s-a produs chiar la începutul lunii februarie 2022. Băieţelul a profitat de o clipă de neatenţie a părinților, s-a urcat pe pervazul geamului şi a căzut în gol. Era în casă împreună cu părinţii şi o femeie care îi ajuta la curăţenie. Cu câteva minute înainte de tragedie băieţelul se juca în camera sa, într-un apartament la etajul trei. Menajera a spălat pe jos în dormitorul copilului şi a lăsat geamul deschis să se usuce. Îl ştia pe băieţel în siguranţă cu părinţii, în bucătărie. Băieţelul ar fi profitat de o clipă de neatenţie. S-a urcat pe pervazul ferestrei şi s-ar fi sprijinit de plasa de insecte. Aceasta ar fi cedat sub greutatea copilului, iar cel mic s-a prăbuşit în gol de la şase metri.

Carol, copilul căzut de la etaj la Botoșani a salvat mai multe vieți la Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *