Prima pagină » Cancan ultimă oră » Carnetele CEC făceau parte din viața românilor înainte de 1989. Românii iși pot recupera banii
Carnetele CEC făceau parte din viața românilor înainte de 1989. Românii iși pot recupera banii

Carnetele CEC făceau parte din viața românilor înainte de 1989. Românii iși pot recupera banii

10 aug. 2020, 09:37,
în Cancan ultimă oră

Carnetele CEC făceau parte din viața românilor înainte de 1989. Unii au continuat să investească în acestea și după. Dacă ai găsit carnetul CEC, uitat printr-un sertat ești norocos, poți recupera banii.

Regimul comunist i-a învățat pe români că e bine să pui bani deoparte pentru zile negre sau pentru achiziția de autoturisme Dacia. Astfel au apărut „libretele de economii și câștiguri în autoturisme”, „libretele de economii pe dobândă la termen”, „libretele de economii la vedere” etc. Oamenii care și-au depus economiile la Casa de Economii si Consemnațiuni pentru a-ți achiziționa un autoturism Dacia ar putea fi despăgubiți, potrivit unei ordonanțe a Guvernului Cioloș.

Cum poți recupera banii

Guvernul Cioloș a emis o ordonanță de urgentă în anul 2016 prin care stabilește că despagubirile vor fi făcute sub forma unor titluri de stat emise pe numele CEC Bank și BRD.
Astfel, fiecare carnet CEC poate valora până la 20.000 de lei, potrivit legii despăgubirilor care, deși există din 2007, nu a fost pusă în aplicare din cauza unor inadvertențe legislative.
Pentru a intra în posesia titlurilor de stat trebuie să faceți o adresă către Ministerul Finanțelor Publice și alte două adrese spre BRD și CEC Bank. Răspunsul la aceste solicitări ar trebui să il primiți în cel mult 30 de zile.

Până acum românii iși puteau recupera banii doar în instanță, dar legislația actuală le permite să fie despăgubiți în aproximativ 2 luni de zile. Au dreptul la despagubiri, potrivit OUG nr. 156/2007, doar cei care au avut depozite special contituite pentru achizitia de autoturisme, despagubirile fiind acordate de Ministerul de Finante, conform haihuin2.com

De ce acte ai nevoie

Românii trebuie să pregătească un act de identitate valabil, acte de stare civilă, procură specială autentificată pentru a face dovada mandatului, certificat de moștenitor și alte documente legale, după caz, precum și declarație pe proprie răspundere că nu au încasat despăgubirea până acum.

Prin modificările aduse OUG nr.156/2007, prin Legea nr. 9/2014 și, respectiv prin Legea nr. 19/2016, sunt vizate doar persoanele care au efectuat depozite la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme. Potrivit art. 1 din OUG nr.156/2007, privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnațiuni CEC – SA în vederea achiziționării de autoturisme, au dreptul să obțină despăgubiri bănești dacă depozitele astfel constituite îndeplinesc condiția neafectării soldului inițial. În înțelesul ordonanței de urgentă, depozitele existente în conturile active care îndeplinesc condiția neafectării soldului inițial, sunt acele depozite constituite din sume reprezentând avansuri sau depuneri integrale în vederea achiziționării de autoturisme, existente în sold, fără dobânda aferentă, și din care nu s-au efectuat retrageri”, spune Florin Vlad, ofițer Relații Publice, direcția Marketing și Comunicare.

Condiția esențială pentru ca românii care au avut astfel de depozite să fie despăgubiți este să nu fi retras niciodată bani din contul CEC. În urma denominării monedei naționale, începând cu 1 iulie 2005, sumele depuse în conturi la bănci au fost convertite în noua unitate monetară. Suma exprimată în moneda veche a fost înlocuită cu suma exprimată în moneda nouă, prin împărțire la 10.000 (suma de 10.000 de lei a devenit 1 RON, iar suma de 5.000 de lei a devenit 0,5 RON).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`