Carnea la gratar favorizeaza cancerul, arata numeroase studii. Este consecinta substantelor toxice care apar atunci cand gatim alimente la temperaturi mari, dar si a celor care apar atunci cand grasimea se scurge in foc. Sfaturile de mai jos te ajuta sa obtii o masa mai sanatoasa atunci cand gateti la gratar.
Indiferent daca alegeti o friptura, ciuperci sau burgeri, gratarul este un mod usor de a prepara rapid cina. Dar cu tot mai multe studii potrivit carora carnea la gratar favorizeaza cancerul, te intrebi daca sa mai folosesti grillul. Cele mai frecvente forme de cancer asociate cu gratarul sunt cancerul de stomac, de colon si cel hepatic. Cum se ajunge aici si ce putem face pentru a minimiza cat mai mult acest risc, descopera in randurile de mai jos.
Carnea la gratar favorizeaza cancerul din cauza unor toxine formate la gatit
Carnea gatita pe gratar produce doua tipuri de chimicale ce pot creste riscul de cancer: amine heterociclice (HCAs) si hidrocarburi aromatice policiclice (HAP). Primele apar mai ales atunci cand apar urme de arsura. „Gatirea carnii la temperaturi ridicate produce substante chimice cauzatoare de cancer numite amine heterociclice (HCAs). In special daca produce marca de carbon”, explica dr. Stephen Freedland.
Al doilea tip de chimicale cancerigene se formeaza atunci cand grasimea se scurge in foc. Fumul care se degaja atunci cand picaturle de grasime si sucuri din carne ating carbunii parjoliti acopera alimentele cu aceste hidrocarburi aromatice policiclice. Desi ele ofera savoare carnii, pot spori riscul dezvoltarii cancerului de stomac, de colon si hepatic.
Mergi pe carne slaba si legume
Asadar, in loc sa puneti pe gratar bucati de carne cu grasime, alegeti carnea mai slaba, indiferent ca vorbim de burgeri sau de o friptura. Alegeri bune sunt muschiul de porc, carnea de pasare fara pielita, pestele. Dar chiar si pentru aceste tipuri de carne, fiti atenti la temperatura
Cele mai potrivite pentru gratar sunt, potrivit medicilor, legumele si fructele. „Cand gatiti muschi la temperaturi ridicate, fie ca este vorba de carne de vita, porc, peste sau pasari de curte, se creeaza HCA. Dar fructele si legumele nu au proteine (muschi) sau grasimi, ambele devenind problematice atunci cand sunt expuse la temperaturi mari”, completeaza dr. Freedland.
Carnea la gratar favorizeaza cancerul. Marinada te ajuta sa reduci riscul
Marinadele care inclus acizi (otet, suc de lamaie sau alte citrice) ajuta la descompunerea fibrelor carnii si la reducerea aminelor heterociclice. Daca sunteti in cautarea unei alternative la marinade, frecati carnea cu ulei de masline aromat cu piper, condimente si ierburi aromatice precum rozmarinul.
Daca gatesti carne si legumele impreuna, picaturile de grasime din carne pot cadea in flacari si iti poti acoperi produsele cu substante chimice cauzatoare de cancer. Fructele si legumele impachetate cu folie le pot proteja de caldura ridicata si de efectele nocive ale carnii la gratar. De asemenea, puteti infasura carnea in folie pentru a preveni scurgerea grasimilor in carbuni fierbinti.
Intoarceti alimentele frecvent si alegeti gratarele cu gaz
Nu este neobisnuit ca oamenii sa puna carnea pe gratar si sa o lase sa stea 10 minute inainte de a o intoarcepe partea cealalta si a repeta procesul. Din pacate, aceasta metoda produce marci de arsura daunatoare. „Daca intoaceti carnea mai des, puteti totusi sa atingeti temperatura dorita si sa evitati liniile de carbune negru”, spune dr. Freedland.
Puteti controla temperatura mai bine cu gratarele cu gaz. Pentru cele mai bune rezultate, aprindeti arzatoarele exterioare, nu cele centrale. Apoi gatiti mancarea in centrul gratarului, cu capacul inchis. Faceti asa si masa dvs. la gratar va fi mult mai sanatoasa.