Carnea la garniță este una dintre cele mai vechi și folosite metode de păstrare a cărnii, încă de pe vremea romanilor.
În sezonul rece, acest preparat este unul dintre felurile de mâncare preferate de către români, de aceea, este esențial să cunoști modul de preparare.
Rețeta pentru carnea la garniță
Pentru a o prepara, vei avea nevoie de 5 kg de carne macră sau cu foarte puțină grăsime, de 3 kg de cârnați făcuți în casă, de 1,5 kg de untură, de 5 foi de dafin, de ienihabar, de 3 căței de usturoi și de sare și piper după gust.
Începe prin a tăia carnea ca și pentru tochitură, chiar și mai mare, dacă în acest mod preferi. Carnea se prăjește apoi în untură, peste care se pune 1 lingură de sare, la fiecare kg de untură. Se prăjește la foc moderat, nefiind indicată pregătirea termică forțată a cărnii, apoi se adaugă condimentele enumerate. Usturoiul poate fi pus inclusiv cu tot cu coajă, astfel încât să se extragă mai bine aroma sa specifică.
Verifică constant cum se gătește carnea, adăugând ori de câte ori este nevoie câte un pahar de apă, astfel încât să ii asiguri prăjirea ușoară a acesteia, dar și o culoare frumoasă. După aproximativ 2-3 ore, carnea ar trebui să fie gata, moment în care se poate scoate din tigaie și se pune într-un recipient.
Se prăjesc în același mod și cârnații, iar la final, grăsimea în care a fost prăjită carnea va fi turnată peste aceasta. Se pune câte un strat de carne, apoi unul de cârnați, alternând straturile cu untura în care au fost prăjite acestea anterior.
Cum se păstrează cel mai bine și cât poate rezista
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost obisnuiți să păstreze în garniță toate tipurile de carne pe care le aveau în gospodărie. Se prăjea orice tip în untură, apoi era pusă în recipiente. Înainte se depozitau în garniță, dar cu trecerea timpului persoanele au început să folosească bocarne de sticlă sau tot felul de recipiente din plastic, pentru a o depozita.
Cu toate acestea, recipientul din tablă de oțel, îmbrăcat pe exterior și interior cu email, este cel ce păstrează cel mai bine gustul și prospețimea pe toată perioada sa. Dacă este pusă în mod corect, poate rezista destul de multe luni.
Dacă alegi să folosești garnița, trebuie să știi că poate avea mult mai multe întrebuințări. Aceasta poate fi folosită și pentru alte alimente din gospodărie, precum pentru iaurt, smântână, lapte sau miere. Important este doar să fie foarte bine curățată după fiecare aliment folosit. Nu trebuie să aibă nicio urmă de reziduu, întrucât se pot înmulți în contact cu alte produse și pot duce la alterarea lor.
În cazul în care emailul se cojește, se poate interveni cu o vopsea emailaltă, astfel încât să adaugi un strat protector, ce o va proteja împotriva ruginei. Aceasta înlocuiește congelatorul și păstrează savoarea nealterată a cărnii de orice fel, datorită unturii, care este un conservant foarte bun.
Carnea la garniță este o adevărată delicatesă, ce poate fi servită alături de mai multe garnituri.