Prima pagină » Culinar » Carnea la garniță – Cum se face și cât timp rezistă?

Carnea la garniță – Cum se face și cât timp rezistă?

27 apr. 2025, 10:00,
în Culinar

Carnea la garniță este una dintre cele mai vechi și folosite metode de păstrare a cărnii, încă de pe vremea romanilor.

În sezonul rece, acest preparat este unul dintre felurile de mâncare preferate de către români, de aceea, este esențial să cunoști modul de preparare.

Rețeta pentru carnea la garniță

Pentru a o prepara, vei avea nevoie de 5 kg de carne macră sau cu foarte puțină grăsime, de 3 kg de cârnați făcuți în casă, de 1,5 kg de untură, de 5 foi de dafin, de ienihabar, de 3 căței de usturoi și de sare și piper după gust.

Începe prin a tăia carnea ca și pentru tochitură, chiar și mai mare, dacă în acest mod preferi. Carnea se prăjește apoi în untură, peste care se pune 1 lingură de sare, la fiecare kg de untură. Se prăjește la foc moderat, nefiind indicată pregătirea termică forțată a cărnii, apoi se adaugă condimentele enumerate. Usturoiul poate fi pus inclusiv cu tot cu coajă, astfel încât să se extragă mai bine aroma sa specifică.

Verifică constant cum se gătește carnea, adăugând ori de câte ori este nevoie câte un pahar de apă, astfel încât să ii asiguri prăjirea ușoară a acesteia, dar și o culoare frumoasă. După aproximativ 2-3 ore, carnea ar trebui să fie gata, moment în care se poate scoate din tigaie și se pune într-un recipient.

Se prăjesc în același mod și cârnații, iar la final, grăsimea în care a fost prăjită carnea va fi turnată peste aceasta. Se pune câte un strat de carne, apoi unul de cârnați, alternând straturile cu untura în care au fost prăjite acestea anterior.

Cum se păstrează cel mai bine și cât poate rezista

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost obisnuiți să păstreze în garniță toate tipurile de carne pe care le aveau în gospodărie. Se prăjea orice tip în untură, apoi era pusă în recipiente. Înainte se depozitau în garniță, dar cu trecerea timpului persoanele au început să folosească bocarne de sticlă sau tot felul de recipiente din plastic, pentru a o depozita.

Cu toate acestea, recipientul din tablă de oțel, îmbrăcat pe exterior și interior cu email, este cel ce păstrează cel mai bine gustul și prospețimea pe toată perioada sa. Dacă este pusă în mod corect, poate rezista destul de multe luni.

Dacă alegi să folosești garnița, trebuie să știi că poate avea mult mai multe întrebuințări. Aceasta poate fi folosită și pentru alte alimente din gospodărie, precum pentru iaurt, smântână, lapte sau miere. Important este doar să fie foarte bine curățată după fiecare aliment folosit. Nu trebuie să aibă nicio urmă de reziduu, întrucât se pot înmulți în contact cu alte produse și pot duce la alterarea lor.

În cazul în care emailul se cojește, se poate interveni cu o vopsea emailaltă, astfel încât să adaugi un strat protector, ce o va proteja împotriva ruginei. Aceasta înlocuiește congelatorul și păstrează savoarea nealterată a cărnii de orice fel, datorită unturii, care este un conservant foarte bun.

Carnea la garniță este o adevărată delicatesă, ce poate fi servită alături de mai multe garnituri.

Bugetul.ro
A sărăcit Anca Alexandrescu? Vedeta Realitatea Plus și-a petrecut concediul „pe austeritate” la malul mării
redactia.ro
Anunț important de la stat pentru preoți, călugări și călugărițe. Ce nu mai au voie să facă de la 1 septembrie
Bugetul.ro
Hârjoneala dintre Anca Alexandrescu și Victor Ponta continuă. Fostul premier al României i-a transmis un mesaj de la distanță vedetei de la Realitatea TV
a1.ro
Cum arăta George Vornicu în ziua nunții cu fosta soție. Cât de mult s-a schimbat concurentul de la Insula Iubirii sezonul 9
Playtech.ro
Dezvăluiri intime din tinereţea lui Ilie Bolojan! Aşa nu ţi-l închipuiai pe premier, ce făcea mereu în liceu spre uimirea colegilor
observatornews.ro
Patru cazuri de infecţie cu virusul West Nile în România, vara aceasta. Unul dintre pacienţi, minor
Playsport.ro
Un meteorit care a lovit o casă s-a descoperit că este mai vechi decât Pământul și...
Evz.ro
Celebrități, bugete uriașe și eșecuri cinematografice. Zmeura de Aur le recompensează
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
O minoră de doar 14 ani i-a luat mințile lui Gigi Becali, care s-a îndrăgostit până peste cap
Playtech.ro
Binecuvântările pe care Venus în Rac le aduce fiecărei zodii, până pe 25 august, Horoscopul norocului până la final de lună
Dailybusiness.ro
Cristian Tudor Popescu decimează clasa politică din România: „România este acum în situația din anii ’80, când tovarășul Ceaușescu a reușit să bage țara într-un colaps economico-financiar”
RomaniaTV
Ozana Barabancea a slăbit 24 de kg în doar 3 luni! Cum a reușit: Îmbrac hainele fiicei mele. Am renunțat la îmbuibarea de care eram dependentă
stiriromania.ro
Cât costă o porție de ceafă cu cartofi prăjiți în Mamaia: prețurile de autoservire ajung la niveluri gourmet
RomaniaTV
Contrast climatic, un anticiclon loveşte România. Elena Mateescu anunţă inversiuni termice
redactia.ro
Revoluție fiscală în România! Guvernul Bolojan majorează cu 30% impozitele auto!
ego.ro
Șoc pentru toată lumea! Ce se întâmplă acum între Irina și Irinel Columbeanu. Toți sunt emoționați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 august 2025
13 august 2025