Prima pagină » Economic Local » Carnea de porc din magazinele ieșene, doar de import. Cum vrea Ministerul Agriculturii să relanseze fermele de porci? Investiții de 900 de milioane de euro
Carnea de porc din magazinele ieșene, doar de import. Cum vrea Ministerul Agriculturii să relanseze fermele de porci? Investiții de 900 de milioane de euro

Carnea de porc din magazinele ieșene, doar de import. Cum vrea Ministerul Agriculturii să relanseze fermele de porci? Investiții de 900 de milioane de euro

30 iul. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

Carnea de porc din magazinele ieșene este doar de import pentru că România importă, la acest moment, 80 la sută din necesar. Astfel, pentru a schimba acest lucru și pentru a veni în sprijinul fermierilor, Ministerul Agriculturii transmite că relansează fermele de porci. Acesta promite investiții de peste 900.000 de euro.

Carnea de porc din magazinele ieșene, doar de import

România importă, în prezent, 80 la sută din necesarul de carne de porc, față de 20 la sută în urmă cu șase ani. Potrivit specialiștilor, asta se întâmplă din pricina focarelor de pestă porcină care sunt tot mai dese în țara noastră. Numai în 2021, România a incinerat 771.000 de capete de porc, cantitatea de carne de porc distrusă fiind de 92 de milioane de kilograme. Astfel, pentru a remedia situația, premierul Marcel Ciolacu a lansat „pariul porcului românesc”.

„Este timpul să nu mai depindem de importuri atunci când vine vorba de carnea de porc. De aceea am demarat cel mai ambițios program de creștere a efectivelor de porcine de după Revoluție. 25 de noi ferme vor aduce un plus de 1,2 milioane de porci în fiecare an. Ministerul Agriculturii are în pregătire un nou program complementar cu acesta, de investiții în fermele de îngrășare, astfel încât România să își asigure sută la sută necesarul intern de consum la carnea de porc în următorii ani”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dat mai multe detalii despre investițiile pe care autoritățile doresc să le facă.

„Avem un program complex de salvare a sectorului de creștere a porcilor, ale cărui rezultate încep să se vadă! În România, se produc aproximativ 4 milioane de purcei care merg în fermele de îngrășare. Gradul de autosuficiență al României la carnea de porc este însă de aproape 9 milioane de porci. De aceea obiectivul nostru este să creștem la 8.700.000 efectivele de porci în fermele noastre și să mărim capacitățile de cazare la 310.000 de locuri. Prin aceste măsuri nu doar că vom asigura consumul din producția internă, dar vom sprijini și la reducerea costurilor crescătorilor, pentru că un purcel din import este 125 de euro, în timp ce producerea unuia în România costă 60 de euro”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Acesta a mai subliniat că din luna septembrie a acestui an se va lansa un nou program pentru popularea a 90.000 de locuri de scroafe de reproducție, coroborat cu un program de creștere și îngrășare. În plus, acesta a declarat că cerealele care pleacă la export vor rămâne în România și vor asigura hrana în fermele de porci ceea ce înseamnă un sprijin important și pentru fermierii din sectorul vegetal.

Este vorba despre aproape 900 de milioane de euro pentru următorii patru ani, cu un sprijin de la bugetul de stat de 130 de milioane de euro anual.

Comentarii
  • Bine ar fi sa se reconstruiasca tot si sa nu mai depindem de importuri decat pentru fructe exotice…Tara noastra are capacitatea sa isi sustina industria alimentara, dar nu se vrea. Totul este o afacere prin care am devenit dependenti de UE si de pomana lor, dupa ce ne-au distrus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 noiembrie 2024
05 noiembrie 2024