Carnea de miel va fi mai scumpă ca anul trecut. Astfel, anul acesta, carnea de miel va costa și cu 15% mai mult față de anul 2023. Și va mai crește până la Paște. Comparativ cu anul trecut, când un kilogram de miel în viu se vindea cu aproximativ 20 de lei, prețul va crește semnificativ. Iată cât vor plăti românii pentru masa de Paște.
Carnea de miel, mai scumpă ca anul trecut
Anul acesta, masa de Paște va fi mai scumpă în ciuda plafonării anumitor prețuri la alimente de bază. De Paște se consumă specialități din carne de miel, însă românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru 1 kg de carne de miel. Fermierii au început deja să anunțe prețuri mai mari pentru carnea de miel și de ied. Anul acesta, carnea de miel se va scumpi și cu 15% față de anul 2023.
Se estimează că prețul unui miel de peste 35 de kilograme va ajunge la aproximativ 700 de lei pe cap de miel. Principala cauză este creșterea prețurilor la materialele furajere pentru alimentația animalelor. Prețurile vor fi afectate și din cauza deficitului de muncă, după cum au precizat fermierii.
În magazine, prețurile vor fi și mai mari. Un kilogram de carne de miel se vinde cu 65 de lei, față de 35 de lei în anul 2023.
La ce trebuie să fie atenți românii când cumpără carne de miel
Deși prețul unui kg de miel va fi mai mare față de anul trecut, carnea de miel nu lipsește de pe masa de Paște a românilor. Fermierii spun că un miel bun trebuie să aibă 17-18 kilograme în viu, ca după ce este sacrificat carcasa să aibă 10 kilograme. Ciobanii spun însă că în cazul în care bugetul este mai mic varianta cea mai bună este iedul, care cântărește mai puțin și are carnea mai dulce. La fel de important este și de unde cumpărăm carnea de miel.
,,Achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar.
Numai în aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea. Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din portbagajele maşinilor chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.”, a explicat Paul Anghel, directorul general al ANPC.
Carnea de miel și de ied va fi mai scumpă cu cel puțin 20% de Paște, iar românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare. Din păcate avalanșa de scumpiri nu se oprește nici în anul 2024, iar masa de Paște ar putea să coste mult mai mult, după cum anunță fermierii. La raft, în magazine, prețurile vor fi și mai mari. Astfel, românii trebuie să își planifice din timp bugetul pentru masa de Paște din acest an.