Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Carne roșie prajita la temperaturi inalte duce la boli de inimă
Carne roșie prajita la temperaturi inalte duce la boli de inimă

Carne roșie prajita la temperaturi inalte duce la boli de inimă

05 sept. 2020, 13:09,
în Sanatate

Carne roșie prajita la temperaturi inalte duce la boli de inimă. Acest lucru este sustinut de noile cercetări de la Universitatea din Australia de Sud care sugerează că prajirea carnii rosii la temperatură mare ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea noastră. Desfășurat în parteneriat cu Universitatea Națională Gyeongsang, studiul a constatat că consumul de carne roșie și procesată a crescut un compus proteic care poate mari riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și complicații ale diabetului.

Carnea roșie preparată la temperaturi ridicate, cum ar fi grătarul sau prăjirea, creează compuși AGE

Cercetătorul UniSA, Dr. Permal Deo, spune că cercetarea oferă informații importante despre dieta pentru persoanele cu risc de astfel de boli degenerative.

„Când carnea roșie este preparată la temperaturi ridicate, cum ar fi grătarul sau prăjirea, creează compuși numiți produse finale avansate de glicație – sau AGE – care, atunci când sunt consumate, se pot acumula în corpul dumneavoastră și pot interfera cu funcțiile normale ale celulelor”, spune Dr. Deo. „Nivelurile ridicate contribuie la rigidizarea vasculară și miocardică, inflamație și stres oxidativ – toate semnele unei boli degenerative.”

Publicat în Nutrients, studiul a testat impactul a două diete – una bogată în carne roșie și cereale prelucrate și cealaltă bogată în lactate din cereale integrale, nuci și leguminoase și carne albă folosind metode de gătit la abur si fierbere.

S-a constatat că dieta bogată în carne roșie a crescut semnificativ nivelurile AGE în sânge, sugerând că aceasta poate contribui la progresia bolii.

Dacă dorim să reducem riscul bolilor de inimă, trebuie să reducem cantitatea de carne roșie pe care o consumăm

Boli cardiovasculare, în mare parte prevenibile, sunt prima cauză de deces la nivel global.

Intrucat carnea roșie preparată la temperaturi ridicate, cum ar fi grătarul sau prăjirea, creează compuși AGE, co-cercetătorul profesorului UniSA, Peter Clifton, spune că, deși există încă întrebări despre modul în care AGE-urile sunt legate de bolile cronice, această cercetare arată că consumul de carne roșie va modifica nivelurile de AGE.

„Mesajul este destul de clar: dacă dorim să reducem riscul bolilor de inimă, trebuie să reducem cantitatea de carne roșie pe care o consumăm sau să fim mai atenți la modul în care o preparăm. Prăjirea, prepararea la grătar poate fi metoda preferată de gătit a bucătarilor de top, dar aceasta ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru persoanele care doresc să-și reducă riscul de îmbolnăvire. Dacă doriți să vă reduceți riscul de AGE excesiv, atunci mesele fierte lent ar putea fi o opțiune mai bună pentru sănătatea pe termen lung.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *