25 g faina
1 rata (circa 1 ½ kg)
o ceapa mare
100 ml vin alb
250 ml suc de rosii
100 ml ulei
1 foaie de dafin
1 lingurita de mustar
250 g masline
3-4 felii de lamaie fara coaja
piper
sare
Mod de preparare:
Se aleg de la rata partile carnoase: picioare, pulpe, aripile taiate cu piept in jur, pieptul taiat in jumatate pe lungime si latime. Ceapa tocata marunt se caleste in ulei, la foc mic, pana devine lucioasa. Apoi se pun bucatile de carne, amestecand ca acestea sa se infierbante bine si se adauga ½ lingurita sare si putina apa. Se fierb acoperite 30 minute la foc mic, completand lichidul. Se adauga maslinele, feliile de lamaie, mustarul, sucul de rosii, vinul si apa pentru a acoperi carnea. Se lasa sa fiarba, la foc mic, pana se inmoaie carnea (circa 1-1 ½ ora). Cand este gata, se freaca faina cu 1-2 linguri de apa rece si se adauga in sos, lasand sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege. Se potriveste gustul cu sare si suc de rosii sau zeama de lamaie si completand cu apa, cat sa cuprinda carnea.
sursa: cepapam